Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansare Centru multifuncţional de resurse în autism – Tineri şi familii

0

AUTISM ROMÂNIA – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, a lansat Centrul multifuncţional de resurse în autism, dedicat tinerilor şi familiilor afectate de autism. Dotarea centrului a fost  realizată în cadrul proiectului „Start în viaţă pentru tinerii cu autism”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar al SEE 2009-2014 în cadrul programului Fondul ONG în România.

Reprezentanṭii asociaṭiei au prezentat obiectivele proiectului ṣi activităṭile care urmează să se desfăṣoare ȋn cadrul centrului. D-na psiholog Rădan, reprezentanta Centrului de Sănătate Mintală al Institului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, instituţie cu care AUTISM ROMÂNIA are o îndelungă colaborare, şi-a afirmat optimismul faţă de şansa pe care o oferă acest proiect tinerilor cu TSA si familiilor acestora.

Mama unei tinere de 14 ani cu TSA a afirmat „…Fiica mea a fost izolata si marginalizata in scoala de masa unde a fost eleva pana in acest an, cand am fost nevoita s-o mut la o scoala speciala, invatamant la domiciliu. Este si acum foarte izolata. Acest centru reprezinta o sansa de socializare pentru fiica mea si de invatare de noi abilitati”; iar părintele unei tânăr cu Asperger afirma „…fiul meu de 22 de ani diagnosticat cu Asperger a treminat scoala de arte si meserii acum un an si de atunci sta acasa, izolat, desi isi doreste sa munceasca, sa aiba prieteni. Incercarea noastra, a familiei, de a-i gasi un loc de munca a esuat.  Sper ca echipa acestui centru să ne ajute ȋn a-i gasi fiului meu un loc de practica sau de munca”.

Un moment inedit a fost reprezentaţia la orgă a lui Mircea Pauca, adult cu Sindrom Asperger, fost asistent universitar în cadrul ASE Bucureşti.

autism romaniaParticipanţii la eveniment au fost beneficiarii direcţi ai Centrului (familii şi tineri cu autism), specialişti în problematica autismului – doctori şi psihologi, personal din învăţământul special si de masă, presă şi reprezentanți ai unor  asociaţii de profil din Bucureşti.

Centrul multifunctional de resurse in autism îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului de Sănătate Mintală al Institului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului din Calea Griviţei, nr 71, Bucureşti, în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalul orar 13:00 – 17:00. Activităţile dedicate tinerilor cu vârste cuprinse între 14-30 de ani constau în: dezvoltarea abilităţilor de viaţă, activitati de terapie ocupationala, art-terapie şi creaţie, stimulare senzoriala, miscare adaptata, socializare in centru sau in comunitate.  Pentru tinerii înalt funcţionali se oferă servicii de consiliere vocaţională şi medierea relaţiei cu potenţialii angajatori-ofertanti de practica, iar familiile persoanelor cu autismu pot beneficia de grupuri de suport, consiliere familială, juridică şi informaţională.

„În timp ce in tara, mai ales in Bucuresti, exista deja destule alternative, centre specializate în problematica copiilor cu autism, servicii adresate tinerilor cu TSA lipsesc cu desavarsire. Noi ne-am propus sa fim alături de tinerii cu autism si familiile acestora, dezvoltând servicii dedicate şi adaptate nevoilor lor” Liuba Iacoblev, manager al proiectului şi preşedinte al asociaţiei.

Despre proiect „Start în viaţă pentru tinerii cu autism”

Proiectul beneficiază de o finanţare de 97.596 Euro, pe o durată de 16 luni, până la data de 31 decembrie 2014. Pe lângă înfiintarea Centrului dedicat tinerilor cu autism, proiectul îşi propune, având ca parteneri personalul didactic din şcolile speciale şi de masă, să dezvolte un model de tranziţie de la şcoală la viaţa adultă, cât mai independenta, pentru tinerii cu TSA.

Despre AUTISM ROMÂNIA

AUTISM ROMÂNIA este o organizaţie a părinţilor copiilor cu autism înfiinţată în 2001 şi are că misiune apărarea drepturilor şi intereselor persoanelor a căror viaţă este marcată de autism, creşterea calităţii vieţii acestora. În ultimii ani, pe lângă acţiuni de advocacy, asociaţia a pus accent pe crearea de servicii proprii care să sprijine direct persoanele cu autism şi pe părinţii lor, să creeze modele de bună practică în domeniul serviciilor pentru persoanele cu autism.

Start în viaţă pentru tinerii cu autism este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Programului Fondul ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi http://www.eeagrants.orgwww.fondong.fdsc.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.