Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La „Filme pentru liceeni”, umorul deschide subiecte grave: situația tinerilor cu dizabilități

0

Prieteniile de-o viață se construiesc în cele mai dificile momente și în cele mai neașteptate locuri. Aceasta este povestea lui Valentin (Joel Basman), un tânăr imobilizat într-un scaun cu rotile în urma unui accident de snowboarding. Valentin este nervos, lipsit de speranță, frustrat de condiția lui actuală, însă din cel mai întunecat loc se naște speranța în forma Mirei (Anna Unterberger), o frumoasă asistentă socială. Din păcate, Mira are un mic defect, sub forma iubitului ei Marc. Valentin se hotărăște să îl înfrunte pe Marc alături de noii lui prieteni.

poza comunicat 3

Vedeți aventura găștii de prieteni care înfruntă împreună prejudecățile și provocările vieții într-un scaun de rotile, la prima proiecție din cadrul proiectului „Filme pentru liceeni”.

Proiecțiile acestui film, cu durata de 95 de minute, vor avea loc în București în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie la cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex București Mall și Spațiul Public European. Caravana „Filme pentru liceeni” va fi prezentă și în Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.
Filmul Keep Rollin’ îl are ca producător și regizor pe Oliver Paulus, absolvent al Academiei de Film din Germania și câștigătorul mai multor distincții pentru regie. Pentru acest proiect independent i s-a alăturat și Stefan Hillebrand, specializat în criminologie și psihiatrie și membru al unei trupe de teatru de improvizație. Joel Basman, interpretul personajului principal Valentin, este un actor tânăr, premiat cu trofeul pentru debutanți în 2008 la Festivalul de Film de la Berlin. Keep Rollin’ este filmul perfect pentru a dezbate subiecte de interes social, de la prejudecățile manifestate la adresa persoanelor cu dizabilități, la delicvența juvenilă sau violența verbală și fizică în diferite grupuri sociale. Keep Rollin’ a fost nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile Hessian 2014 și a câștigat premiul pentru cel mai bun lung-metraj la festivalul „Disability Film Festival” la Moscova 2014.

Presa internațională a primit cu căldură filmul. Michael Sennhauser notează pentru Sennhauserblog despre Keep Rollin’: ”este un film amuzant și cea mai bună dovadă că o comedie poate să transcendă restricțiile unui gen cinematografic”, Berliner Morgenpost îl consideră “o dramă captivantă pentru o audiență tânără, cu un strop de romantism depășit de jaful ludic înscenat la o benzinărie”, iar Kulturspiegel “un film sincer despre acceptare, care nu este trecătoare sau doar o convenție. Umorul este cheia deschiderii acestei acestei uși greoaie.”
Tinerii cu dizabilități reprezintă unul dintre cele mai marginalizate și mai sărace categorii din populația sub 35 de ani din lume. Se estimează că între 180 și 220 de milioane de tineri suferă de un handicap fizic sau mental și că aproape 80% dintre ei trăiesc în țările aflate în dezvoltare. În România, peste 250.000 de copii și adolescenți trăiesc închiși în instituții ale statului, unde drepturilor lor pentru educație și dezvoltare personală sunt în mare parte ignorate.*
*date statistice comunicate de Centrul de Resurse Juridice și publicate pe site-ul de știri HotNews pe data de 10 decembrie 2014

”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni” are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice.
Discuțiile din sală vor continua și la sala de clasă, pe baza unui Ghid Educativ cu planuri de lecție aplicate pentru profesori și elevi. Astfel, profesorii vor recurge la o metodă alternativă și interactivă de predare a unor subiecte relevante pentru societatea autohtonă. De asemenea, prin intermediul acestor activități, tinerii vor explora ABC-ul lumii cinematografice.

Despre organizatori:

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distrubuția de filme de artă pe piața din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este susținut de Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București,Hollywood Multiplex București Mall, Reprezentanța Comisiei Europene în România,Cinema Elvira Popescu, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița,Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt,Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Biblioteca Județeamă „Antim Ivireanul” Vâlcea, Centrul Cultural Municipal Caracal, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina, Ambasada, Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu” Târgoviște.
Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul este promovat și susținut de partenerii media: Kiss FM, Kiss TV, www.parinti.com, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Știință și Tehnică, Revista FiLM, Revista LZR, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro.

https://www.facebook.com/filmepentruliceeni
http://filmepentruliceeni.ro/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.