Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“LA FAVORITA” cu Ruxandra Donose, la Sala Radio

0

În continuarea tradiţiei instaurate la Sala Radio în ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de operă, în formulă de concert, cu o distribuție de excepție, vineri,  29 ianuarie (19.00) Orchestra Națională Radio prezintă LA FAVORITA, creație a compozitorului italian GAETANO DONIZETTI. Sub bagheta dirijorului de origine italiană DAVID CRESCENZI, o pleiadă de artiști lirici sunt invitați pe scena Sălii Radio, în frunte cu mezzosoprana RUXANDRA DONOSE (în rolul Leonorei).

Cu un nume consacrat pe marile scene ale lumii, artista se bucură de o carieră deosebită, parcursul său cuprinzând concerte şi spectacole de operă pe scene importante: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Carnegie Hall – New York, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden”, Metropolitan Opera, Staatsoper Viena, Teatrul „La Fenice” – Veneţia, Filarmonica din Berlin etc. În repertoriul vocal-simfonic, RUXANDRA DONOSE a colaborat cu Philadelphia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Berlin, Tonhalle – Orchester Zürich, Orchestre de Paris etc.

AFIS LA FAVORITA

Îi veți aplauda de asemenea pe scena Sălii Radio pe artiștii lirici COSMIN IFRIM, DIANA ŢUGUI, ȘERBAN VASILE, SORIN DRĂNICEANU și LIVIU INDRICĂU, alături de CORUL ACADEMIC RADIO, pregătit de DAN MIHAI GOIA.

LA FAVORITA, partitura lui Donizetti, este bazată pe o poveste de dragoste într-un triunghi amoros, implicându-l pe regele Castiliei, amanta sa și iubitul acesteia, acțiune plasată în Castilia sec. XIV, pe fondul invaziilor maure în Spania și a luptelor între Stat și Biserică.

Dirijorul DAVID CRESCENZI a fost numit din septembrie 2014 director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo. În luna iulie a acestui an, David Crescenzi a dirijat La Bohème de Puccini la Festivalul de Vară al Arenei Sferisterio din Macerata. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elveţia.

Tenorul COSMIN IFRIM a fost membru în ansamblul Operei de Stat din Viena în perioada 2000-2008 şi a abordat roluri ca Lord Cecil în Roberto Devereux, Rinuccio în Gianni Schicchi, Beppe în I Pagliacci, Fenton în Falstaff. În stagiunea 2008-2009 a interpretat cu succes rolul Alfredo din La Traviata în Londra, Maribor şi Atena. Un moment de vârf al carierei sale l-a reprezentat abordarea partiturii de tenor a celebrei lucrări Stabat mater de Rossini, alături de Filarmonica din Israel.

Soprana DIANA ŢUGUI are un repertoriu liric vast, ce cuprinde eroine dintre care amintim: Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Lucia di Lammermoor, Adela, Adina, Rosina ș.a. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalităţi ale cântului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin.

Activitatea artistică a baritonului ŞERBAN VASILE a însemnat colaborări cu Opera Naţională Bucureşti, Opera din Burgas (Bulgaria), Teatro Regio di Torino, Teatro di Brescia. Dintre ultimele succese repurtate amintim un spectacol susţinut la Metropolitan Opera din New York, dirijat de celebrul James Levine, în care artistul a abordat rolul lui Ford din opera Falstaff de G. Verdi.

Basul SORIN DRĂNICEANU a concertat pe importante scene din ţară, precum şi în Germania, Olanda, Italia, Franţa, Belgia, Elveţia. Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde numeroase lucrări, iar cel liric include roluri în opere precum Carmen de Bizet, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat de Mozart, Turandot, Madama Butterfly, La Bohème, Tosca de Puccini, Nabucco, Aida, La Traviata, Don Carlo, Rigoletto, Falstaff de Verdi, ş.a.

Tenorul LIVIU INDRICĂU este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Opera Naţională şi Filarmonica Moldova din Iaşi, Teatrul Masca din Bucureşti, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti. A efectuat turnee în Israel, Elveţia, Coreea de Sud şi Germania.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.