La Climb Again Day se lansează primul ghid de bune practici în cățăratul sportiv pentru copiii cu dizabilități.

0

Asociația Club Sportiv Climb Again încheie programul „Escalada, terapie pentru dizabilitate” joi, pe 3 martie, cu un eveniment-maraton de cățărat pentru 40 de copii beneficiari. Climb Again Day celebrează diversitatea și potențialul transformator al escaladei în rândul persoanelor cu nevoi speciale și cuprinde lansarea primei lucrări de bune practici pentru dezvoltarea abilităților de viață ale persoanelor cu deficiențe de vedere, auz sau tulburare de spectru autist.
Climb Again Day_poster

La lansarea ghidului sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor publice de la Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației şi Cercetării, Ministerul Tineretului şi Sportului, primării, ai organizațiilor și școlilor speciale. Scopul mesei rotunde este promovarea metodei de lucru și a recomandărilor raportului în rândul decidenților pentru conștientizarea nevoii de finanțare din fonduri publice a terapiei prin sport în general, și a celei prin escaladă în special.

Evenimentul începe la ora 10:30 la sala Galactic Gym (Bd. Constructorilor 16A) cu dezbaterea concluziilor cuprinse în ghid, bazate pe observațiile psihoterapeuților, instructorilor, copiilor și beneficiarilor indirecți. În partea a doua, micii cățărători vor avea o petrecere la sală, se vor cățăra și vor fi premiați pentru activitatea lor din ultimul an.

În ultimii doi ani, asociația Climb Again a derulat multiple programe de promovare a escaladei în rândul tinerilor cu deficiențe senzoriale, motorii, psihice sau cu afecțiuni din spectrul autist. Escalada devine în acest context o metodă non-formală de învățare și nu se concentrează doar pe îmbunătăţirea izolată a unui anumit tip de abilitate, așa cum fac metodele tradiţionale (logopedia pentru deficienţe de vorbire, de exemplu), ci apelează în același timp la abilităţile fizice, psihice și sociale, folosind tehnici adaptate și jocul. Copiii nevăzători învață să se ajute mai bine de spațiul înconjurător și să-și dezvolte memoria pentru îmbunătățirea abilităților de orientare; pentru copiii hipoacuzici sunt folosite tehnici speciale pentru focalizarea atenției, care îi stimulează senzorial, iar pe toți deopotrivă acest sport și înălțimile pe care îi urcă îi ajută la creșterea încrederii de sine.

Programul „Escalada, terapie pentru dizabilitate” este inițiat de Asociația Club Sportiv Climb Again împreună cu partenerii Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere București și Asociația Puzzle.

Pentru mai multe informații despre promotori, accesați paginile web sau Facebook listate mai jos:
www.climbagain.ro | www.facebook.com/ClimbAgain
www.scoalasurzi2bucuresti.ro/
www.spdv.ro
www.puzzleromania.ro | www.facebook.com/asociatia.puzzle.9

Pentru a accesa site-ul proiectului, urmăriți link-ul: http://www.climbagain.ro/terapiepentrudizabilitate.

Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și se desfășoară în perioada august 2015-martie 2016. Suma solicitată pentru proiect ca finanțare nerambursabilă de la Fondul ONG este de 31.412 euro.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.