Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La ce bun Filozofia? (25-29 iulie)

0

Fundatia Calea Victoriei va invita in perioada 25-29 iulie, de luni pana vineri, la cursul La ce bun Filozofia? susținut de Mario Barangea.

La ce bun filosofia

Ne desfasuram experientele intr-o realitate construita mai degraba din imaginatie. Adaptarea la situatii ne cere creativitate. In cel mai larg sens, ne cream viata. Reactii prea emotionale genereaza neintelegeri si, in aceeasi masura, prea multa rationalitate da nastere la disproportii. Atunci care este cea mai scurta cale spre echilibru in tot acest marasm pe care il numim existenta?

Propunerile nu sunt numeroase, dar sunt consistente: religia, arta, in general cultura. Iar una dintre expresiile cele mai profunde ale culturii este filozofia. Prin urmare, cursul acesta este unul despre filozofie – aceasta cenusareasa a stiintelor, aceasta enigma a istoriei spiritului.

La ce poate fi buna filosofia? La o mai buna cunoastere-recunoastere, la o mai competenta auto-apreciere, la o mai onesta punere in cuvant, la o mai sanatoasa mentalitate. Daca in noi si in lume s-au lasat „semne” (dupa credinta lui Mircea Eliade intr-o povestire de-a sa), atunci semnele sunt mai lesne de decodificat prin limbajul filosofiei.

Fiecare dintre cele cinci intalniri va folosi ca punct de plecare cate un dicton/o sintagma. De acolo vom decola inspre cat mai multe, mai utile, mai neasteptate concluzii.

1. „Bogatia cunostintelor nu-l face pe om mai intelept.” – Heraclit
2. „Nu ii pot invata pe ceilalti nimic. Ii pot face doar sa gandeasca.” –Platon
3. „Virtutea nu e un fapt, ci un obicei.” – Aristotel
4. „Traim in cea mai buna dintre lumile posibile.” – Leibniz
5. „Un om e mai mult decat poate cunoaste despre sine insusi.” – K. Jaspers

Data incepere: 25 iulie 2014; Ora curs: 19:00
Lector: Mario Barangea
Numar ateliere: 5
Frecventa: zilnic (luni-vineri, 25 – 29 iulie)
Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.