Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Joc şi educaţie în Herăstrău

0

Autor articol:  Gabriela Piţurlea

Dacă ai fi încercat sâmbăta să ţii socoteala activităţilor nonformale de la corturile ONGFest şi din preajma lor, la un moment dat te-ai fi trezit că, atras de vreun joc, un atelier sau o provocare, ai uitat să mai numeri. Oriunde te răsuceai, se întâmplă ceva. În iarbă, o echipă de copii încercau să înainteze împreună, având glezna stângă legată de glezna dreaptă a celuilalt. În spatele cortului ASLS, studenţi asezaţi pe-o pătură învăţau să numere în germană. Lângă standul Vincero era karaoke. La o masă, o bunică cu ochelari borcanaţi preda quilling.

vizitatori_ONGFest2015

„Vaaaai, ce mişto”, a zis o fetiţă, desprinzându-şi cu greu ochii de telescopul de vreo 35-40 de kilograme montat de Asociaţia Astronomică URANIA pe aleea principală. Cozile de curioşi se formau una-două. „Dacă stăm până mai tarziu, putem vedea Luna, Jupiter şi roiuri de stele”, le spunea Camelia, o voluntară, celor care întrebau dacă pot vedea şi altceva în afară de pete şi explozii solare. La stand, unde unii copii veneau chititi să afle cum stă treaba cu găurile negre, lecţia de astronomie continua.

Vizitatorii standului Semper Musica au tras cu puşca de paintball în tinte colorate şi au primit câte o întrebare de educaţie sexuală, aflând invariabil la final răspunsul corect şi plecând cu un prezervativ cadou. Întrebări erau şi prin parc, unde câte doi voluntari Tineri pentru Tineri opreau trecători ca să joace un Adevăr sau Provocare pe tema sănătăţii reproducerii şi sexualităţii. La standul asociaţiei, vizitatorii mai puteau completa un rebus şi chiar simula punerea unui prezervativ pe întuneric. Nimeni nu pleca fără un set de broşuri educaţionale.

Instruire distractivă a făcut şi Coaliția pentru Egalitate de Gen, care, la 16:00, a dat startul unui atelier de autoaparare pentru femei, predat de Asociaţia Sportiva Sol Daito. „Fii atentă la picioarele mele,” i-a spus o fată cu centura galbena cursantei ei, explicându-i că piciorul tras în spate în timpul atacului indica mâna cu care va lovi. Se râdea mult, se simulau căderi şi pericole, iar mişcările tot mai fluide, urmare a câtorva zeci de repetări, indicau că se poate trece la următorul exerciţiu.

IMG_1384

Ceva mai departe de iureşul aleii principale, Centrul de Resurse Juridice propune o incursiune într-o construcţie gri din lemn, cu intrare îngustă. Construcţia ar putea fi o cameră, dar fotografiile din pereţii ei şi scheletul roşu de pat din mijloc te fac uşor să înţelegi că acea cameră nu e un acasă. Expoziţia spune o poveste dură şi adevarată, cu centre de plasament, de recuperare sau de reabilitare ale statului care înghit şi amplifică dramele a 24.598 de copii şi tineri cu dizabilităţi mentale. Pe fluturaşul din mâna ta scrie: „Nu arunca flyer-ul, dă-l mai departe.” Ieşi cu un nod în stomac şi parcă te izbeşte iureşul general al parcului.

Copii învârtindu-se ca nişte ingineri în jurul unui puzzle cu cartierele Bucureştiului, un puşti de vreo 15 ani promovând brăţările făcute din doze reciclate de bere de el şi bunica lui, copii romi jucându-se în iarbă cu poiuri şi măciuci, bucăţele colorate de hârtie pe care trecătorii au scris de ce nu discriminează. O zi cu ochi larg deschişi spre lume.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.