Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

JIŘÍ KOVANDA. ANTI-EROISM ȘI REZISTENȚĂ / ANTI-HEROISM AND RESISTANCE, Joi / Thu 30.06., 19:00, MNAC

0

JIŘÍ KOVANDA. ANTI-EROISM ȘI REZISTENȚĂ
Vernisaj: Joi, 30 iunie, ora 19:00, în prezența artistului
Curator: Călin Dan
Coordonator MNAC: Sandra Demetrescu
Arhitect: Attila Kim
Co-organizator: Centrul Ceh
Partener: Staropramen
Cu sprijinul: Ambasada Republicii Cehe în București
30.06 – 23.10.2016
MNAC Palatul Parlamentului – parter
unnamed

Expoziția personală a lui Jiří Kovanda reprezintă continuarea strategiei Muzeului Național de Artă Contemporană de a promova arta experimentală produsă în fostul bloc comunist. Pregătit și lansat în colaborare cu Centrul Ceh din București, evenimentul prezintă, pentru prima oară în România, o privire de ansamblu asupra operei acestui artist important, care curpinde o instalație site-specific și lucrări din colecții private din Cehia.

Practica lui Jiří Kovanda constituie un punct de atracție atât pentru publicul MNAC, cât și pentru întreaga comunitate artistică din România, datorită constantei sale atitudini anti-sistem – în raport cu arta, societatea și politica deopotrivă. Deși o astfel de abordare radicală poate părea excentrică în contextul producției culturale locale, trebuie amintite spirite înrudite, precum Ion Grigorescu, Florin Maxa, Onucsan Miklos, care urmau – (aproape) în sincronie – același drum îngust și riscant.

Kovanda este un artist al cărui interes constă în stimularea reflecției, mai degrabă decât în producția de obiecte artistice. Discursul său este îndreptat mai ales către raportul problematic dintre societate și spațiul public, înțeles atât în dimensiunea sa fizică, cât și în cea politică sau psihologică. Privirea retrospectivă asupra operei lui Kovanda ajută la înțelegerea intervenției minimale pe care o face în spațiile uriașe ale Muzeului: o capodoperă a absenței, încărcată de semnificație istorică.

Călin Dan

RSVP: https://www.facebook.com/events/915682505220614/

Intrarea este liberă. Se asigură accesul cu automobilul propriu / taxiul și locuri de parcare gratuită.

© Credit imagine
stânga: Jiří Kovanda, Lenin, tehnică mixtă, 30×24 cm, prin amabilitatea: Adam Gallery Collection
deapta, Jiří Kovanda, Fără titlu (Kalashnikov), tehnică mixtă, 28×38 cm, prin amabilitatea: Adam Gallery Collection

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.