Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Istoria sufletului

0

Istoria sufletuluiFundatia Calea Victoriei va invita, marti, 6 ianurie, de la ora 19:00, la atelierul Istoria Sufletului, sustinut de Mario Barangea.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu toate traditiile religioase afirma existenta sufletului. Cel putin nu in forma in care suntem noi obisnuiti sa tratam aceasta chestiune. De aceea cred ca ar fi mult mai interesant, pentru inceput, sa vedem in ce conditii NU se poate vorbi despre persistenta sufletului.

Vom conchide insa foarte repede (de la a doua intalnire deja) ca sufletul se poate recunoaste usor. Dar cum? Si unde? Pentru ca suntem europeni, crestini si mostenitori ai unei culturi greco-romane, vom incerca sa intelegem problema sufletului pornind de la datele pe care le avem. Vor intra in schema discutiilor cutume si mitologii despre cine si ce suntem. Descoperirea faptului ca exista un principiu coordonator in lume si in individ a fost una dintre certitudinile primare ale omului. De-a lungul acestei elementare convingeri, omul a elaborat teorii si practici care sa-I permita cunoasterea de sine.

Temele celor cinci intilniri:

1. Psyche – descoperirea sufletului: o insula intr-o mare de intrebari.

2. Oneiros – natura visului si consistentele starilor de reverie. Visul – la Homer si la poetii romantici. Substanta visului si realitatea viziunilor.

3. Hypnos – sufletul: muritor sau nemuritor? Somnul – mediu al amneziei, preludiu al mortii sau acces la centrul fiintei?

4. Eros – sufletul in crestinism. Sufletul nu e mintea, inima nu e casa sufletului, sufletul nu recunoaste instinctele. Odihna, sfintenia si contemplarea: chemarile sufletului.

5. Thanatos – moartea ca principiu de functionare al  filosofiei si religiei. Sufletul perisabil, inconsistenta memoriei, fragilitatea fiintei.

Lector: Mario Barangea.

Data incepere: 6 ianuarie 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Cost: 225 ron Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Str Popa Soare 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.