Istoria picturii Engleze: Mari artisti si lucrari celebre

0

Fundația Calea Victoriei va invita sa va delectati explorand lumea suprinzatoare a picturii engleze incepand de luni, 4 mai, de la ora 19:00, la cursul Istoria picturii Engleze: Mari artisti si lucrari celebre, in compania doamnei Prof. dr. Mihaela Irimia, charismatic profesor si erudit specialist in literatura si cultura britanica, Director de Studii al British Cultural Studies Centre (BCSC).

Istoria picturii Engleze

Naiva si relativ previzibila ca executie tehnica si incarcatura psihologica, pictura timpurie din Anglia catolica are mai curand valoare documentar-istorica. Odata insa cu marile transformari aduse de convertirea la protestantism, cu internalizarea raportului dintre om si Dumnezeu, cu deschiderea catre natura si cu revenirea la forme ale artei de obarsie artazinala, pictura engleza se afirma ca o contributie europeana de exceptie.

Nume precum Hogarth, Reynolds, Constable, Turner, Blake si Pre-Rafaelitii intregesc galeria celebritatilor punctate de artisti de mare forta in serviciul coroanei engleze, apoi britanice (printre care, in primul rand, Hans Holbein Cel Tanar, asimilat culturii engleze, precum, ulterior, Hayden si Handel, in muzica).

Suita de prelegeri ilustrate cu imagini la obiect are in vedere momente cruciale din istoria picturii in Anglia:

1. Portretistica regala (perioada Tudor, Iacobita, Stuart)

2. Hogarth si pictura de tip urban; pictura satirica si cu miza critica

3. Peisagistica, topografie, scene rurale

4. Secolul al XVIII-lea: natura, conversation piece, teme de Grand Tour

5. Reynolds si arta academica vs. Constable, Turner si Blake: revolutia gustului

6. Pre-Rafaelitii si rigorile victoriene.

Lector: Mihaela Irimia

Data incepere: 4 mai 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 6

Frecvența: saptamanal, luni

Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 225 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.