Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Istoria Monarhiei romanesti: de la Carol I la Regele Mihai

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni 12 mai, ora 19.00, la cursul Istoria Monarhiei romanesti: de la Carol I la Regele Mihai, sustinut de istoricul Filip-Lucian Iorga, fost consultant al Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei.

regina-maria-370x250

Timp de cinci intalniri saptamanale, vom descoperi istoria noastra recenta, printr-o discutie relaxata si inteligenta despre membrii familiei regale.

La acest atelier, vom discuta urmatoarele teme:

1. Carol I – De la provincia otomana la Romania moderna.

Carol I a fost un om curajos, onest, vertical si rabdator. Educat in spirit german, a reusit sa faca fata provocarilor unei lumi romanesti care purta parfumul, dar si pacatele lumii turco-fanariote. Prin simt de raspundere si loialitate, printul strain a devenit Rege roman. In timpul domniei lui, provincia otomana si-a obtinut independenta, s-a transformat in regat si a capatat identitate. Spatiul incert de granita a devenit o natiune si s-a integrat in lumea europeana.

2. Ferdinand I – Sacrificiu pentru Romania

Nu degeaba a fost numit Regele Ferdinand “Intregitorul” si “Loialul”. El este Regele care a sacrificat totul pentru tara. Era un principe german, dar a intrat in razboi impotriva tarii de origine, pentru a urma vointa tarii. Pentru asta, a fost exclus din familia de Hohenzollern. Dar a fost rasplatit de istorie, fiind cel sub sceptrul caruia s-au facut Romania Mare, dar si reforma agrara si Constitutia din 1923.

3. Carol al II-lea – Intre “Voievodul culturii” si “Regele playboy”

Nu putine pacate a avut Carol al II-lea. A dezertat, in timpul Primului Razboi Mondial, pentru a se casatori fara acordul Familiei Regale. Si-a tratat rau sotia legitima, alegand calea placerii si nu pe cea a datoriei. A instaurat, in 1938, un regim de autoritate monarhica, punand punct regimului parlamentar. Si totusi, Regele Carol al II-lea a fost un om de o mare finete intelectuala, un protector al culturii, si-a iubit tara si in timpul domniei lui Romania a atins un apogeu al prosperitatii economice si al efervescentei culturale.

4. Mihai I – De la Regele-copil la un simbol al zilelor noastre

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei este un exemplu de constanta, de loialitate si de verticalitate. A fost Rege al Romaniei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. I-a infruntat pe Hitler si pe Stalin si a fost autorul principal al Actului de la 23 august 1944, prin care Romania a iesit din alianta cu Germania nazista si a continuat razboiul de partea Aliatilor. S-a opus instaurarii regimului comunist in Romania si a fost, in cele din urma, silit sa abdice la 30 decembrie 1947. Deceniile de exil au fost dureroase si nici dupa 1989, intoarcerea Regelui acasa nu a fost lipsita de piedici. Dar Regele a avut rabdare si intelepciune si a continuat sa lucreze pentru tara lui, pledand pentru acceptarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana.

5. Familia Regala a Romaniei azi

Povestea Regalitatii romane merge mai departe prin Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu, Principele Nicolae si prin ceilalti membri ai Familiei Regale. In ultimii ani, Familia Regala este din ce in ce mai prezenta si mai apreciata, prin actiunile de binefacere realizate, cartile publicate sau patronajele regale acordate. Vom discuta despre organizarea Casei Majestatii Sale Regelui, despre activitatile si viziunea Familiei Regale, despre ordinea de succesiune la Tronul Romaniei si despre protocolul regal.

Lector: Filip Iorga

Data incepere: 12 Mai 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptaminal, luni

Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron

Loc desfasurare: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.