Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Istoria Magiei: Farmece, Descantece, Vraji

0

Fundatia Calea Victoriei va invita din 27 aprilie, ora 19:00 la atelierul Istoria Magiei: farmece, descantece, vraji, sustinut de Cristian Vechiu.

Practici magice

De la abracadabra la hocus pocus, formulele magice au captivat intotdeauna oamenii de la cele mai fragede varste. Dar oare de unde provin acestea si care sunt sensurile pe care le poarta? Cine s-ar fi gandit ca formula abracadabra apare prima data consemnata in secolul al II-lea, intr-un tratat de medicina, al doctorului Quintus Serenus Sammonicus?

Cursul isi propune o scurta incursiune in istoria practicilor magice si a obiceiurilor asociate acestora. Vom incepe prin a explora o suita de practici magice ale caror origine se regasesc in perioada Antichitatii si a Evului Mediu. Descoperim apoi noile tehnici de magie care au aparut in Renastere si patrundem in rau famata lume a impostorilor si farsorilor din acea perioada. In final, va propun sa dezvaluim misterul din jurul catorva superstitii care dainuie si astazi, incercand sa deslusim provenienta acestora: pisica neagra, potcoava norocoasa etc.

1. Originile magiei. Delimitari conceptuale. De la teoriile antropologice ale lui Bronislaw Malinovski la abordarile de microistorie ale lui Carlo Ginzburg.

2. Farmecele si blestemele in lumea antica – metode de preventie a deochiului: de la pandantivele mesopotamiene la hamsa (Mana Fatimei), amuleta protectoare din lumea islamica; cum erau folosite lana rosie si carneolul in farmecele pentru indragostire.

3. De la Pliniu cel Batran la Albert cel Mare: retete si ierburi pentru sanatate si dragoste. Vom afla, de exemplu, originea superstitiilor legate de vasc (planta magica care implineste orice dorinta sincera). Un obicei din Anglia medievala: frunzele de dafin puse sub perna pentru a-ti visa ursitul in noaptea de Sfantul Valentin.

4. Renasterea magiei: de la reafirmarea practicilor divinatorii la vanatoarea de vrajitoare – cazuri celebre de vrajitoare si magicieni: Ursula Southeil (cunoscuta sub numele de Maica Shipton), Catherine Monvoisin, Cornelius Agrippa, John Dee, Giordano Bruno sau Pietro d’Abano.

5. Cand magia este inlocuita de stiinte: superstitiile – ultimul resort al magiei. – pisica neagra, aducatoare de noroc sau de ghinion? Potcoava norocoasa – povestea lui Dunstan, arhiepiscop de Canterbury.

Lector:  Cristian Vechiu

Data incepere: 27 aprilie 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, luni

Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.