Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ISLAMUL – poeti mistici si dervisi ratacitori (27 – 31 iulie)

0

IslamulFundatia Calea Victoriei va invita in perioada 27- 31 iulie la Scoala de vara: ISLAMUL – poeti mistici si dervisi ratacitori, sustinuta de Mario Barangea.

Islamul inca ramane o necunoscuta pentru cei mai multi dintre noi. Dincolo de ceea ce citim in carti sau vedem la televiziuni, lumea islamica pare ceva exotic si greu de patruns.

Va propun o abordare pe jumatate academica, pe jumatate destinsa, in cateva istorii simple si adanci in rost despre ce inseamna Islamul. Fara predispozitii politice, fara inversunari inutile, fara prejudecati obositoare.

Doar povestiri si cautare a frumosului.

Temele celor cinci intalniri sunt:
1. Tacerea dintai – cuvinte labirint. Attar – poetul absolutului cautarii.
2. Ingerii si luminile Cerului. Istorii ale dezvaluirii: alchimia islamica. Alchimia in viziunea lui Ibn Arabi.
3. Sufismul si originile sale. Povesti sufite – mistica noptii din miezul zilei. Mistica lui Sohrawardi.
4. Dupa-amiezi tihnite – umbra luminoasa a poeziei. In ce fel, tainic sau fatis, ni se reprezinta adevarul etern prin cuvinte efemere. Bayazid Bastami– o mistica a poeziei.
5. Arhitectura lumii nevazute si neauzite – cate ceva despre angelologiile zoroastriana, islamica si crestina. Cuvintele care coboara din cer: povesti concentrice despre sfintii uitati ai Islamului.

Lector: Mario Barangea
Data incepere: 27 Iulie 2015; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa zilnica: luni-vineri (27 – 31 iulie)
Cost: 250 ron;Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.