Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Islamul – poeţi mistici şi dervişi rătăcitori

0

Fundaţia Calea Victoriei vă invită, din 29 octombrie, la atelierul Islamul – poeţi mistici şi dervişi rătăcitori, susţinut de Mario Barangea.

Islamul încă rămâne o necunoscută pentru cei mai multi dintre noi. Dincolo de ceea ce citim în cărti sau vedem la televiziuni, lumea islamică pare ceva exotic si greu de pătruns.

Vă propunem o abordare pe jumătate academică, pe jumătate destinsă, în câteva istorii simple si adânci în rost despre ce înseamnă Islamul. Fără predispoziţii politice, fără înverşunări inutile, fără prejudecăţi obositoare. Doar povestiri şi căutare a frumosului.

Temele celor cinci întâlniri sunt:

1. Tăcerea dintâi – cuvinte labirint. Attar – poetul absolutului căutării.

2. Îngerii şi luminile Cerului. Istorii ale dezvăluirii: alchimia islamică. Alchimia în viziunea lui Ibn Arabi.

3. Sufismul şi originile sale. Poveşti sufite – mistica nopţii din miezul zilei. Mistica lui Sohrawardi.

4. După-amiezi tihnite – umbra luminoasă a poeziei. În ce fel, tainic sau făţiş, ni se reprezintă adevărul etern prin cuvinte efemere. Bayazid Bastami – o mistică a poeziei.

5. Arhitectura lumii nevăzute şi neauzite – câte ceva despre angelologiile zoroastriană, islamică şi creştină. Cuvintele care coboară din cer: poveşti concentrice despre sfinţii uitaţi ai Islamului.

Lector: Mario Barangea

Data incepere: 29 Octombrie 2011; ora curs: 11.00

Numar ateliere: 5, frecventa: săptămânal, sâmbăta

Cost: 200 lei, cost studenţi: 150 lei

Locul desfăşurării: Fundaţie, Caimatei 20, etaj 3

Inscriere la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.