IRIDEX va instala, prin investitie proprie, un sistem de monitorizare a calitatii aerului in zona comunei Chiajna

0

IRIDEX se alatura cetatenilor in efortul de a identifica sursa de poluare a aerului in comuna Chiajna si va instala, prin investitie proprie, un sistem performant de monitorizare a calitatii aerului, format din doua aparate de masura, unul in perimetrul depozitului ecologic si cel de-al doilea, in una din zonele in care se reclama disconfort olfactiv.

Potrivit estimarilor, acest sistem complex va fi functional in luna iunie a acestui an. IRIDEX solicita, de asemenea, implicarea activa a Primariei Sectorului 1 si sprijinul autoritatilor de mediu, in vederea monitorizarii permanente a calitatii aerului, prin amplasarea in zona a unei retele de aparate de masurare similare, care pot cuantifica eventualele depasiri de concentratii de poluanti. Aceasta monitorizare va permite identificarea tuturor surselor de poluare a aerului existente in zona depozitului si in cartierele invecinate. Pentru o totala transparenta, datele masurate pot fi afisate pe monitoare instalate in oras sau pot fi preluate pe site-urile Primariei si ale autoritatilor nationale de protectie a mediului.

Inovarea a fost o constanta in drumul parcurs de IRIDEX, un grup de companii cu capital privat integral romanesc, care aniverseaza peste 25 de ani de activitate. Investitia in tehnologii dedicate monitorizarii calitatii aerului este un nou pas in cadrul strategiei responsabile de protectie a mediului si pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. Cu o investitie de 100.000 de euro, IRIDEX va instala, pana in luna iunie a acestui an, un sistem performant de monitorizare, format din doua aparate de masura, care vor transmite datele masurate in timp real catre un sistem informatic. Unul dintre aceste doua aparate va fi montat chiar in perimetrul depozitului de la Chiajna, iar cel de-al doilea, in una dintre zonele care reclama disconfort. Aparate de inalta sensibilitate si tehnicitate, analizoarele unicat au fost comandate unui producator de renume mondial si vor fi livrate in termen de 16 saptamani, urmand ca in decurs de inca o luna sa fie finalizate instalarea si perioada de teste si calibrari.

Este o investitie necesara pentru a identifica sursa reala de poluare si o modalitate concreta de a-i asigura inca o data pe cetatenii care reclama disconfort ca depozitul nu afecteaza nici calitatea aerului si nici sanatatea lor. Incurajam autoritatile locale sa faca demersuri pentru instalarea unor statii de monitorizare similare in perimetrul Sectorului 1. Ne-am declarat disponibilitatea de a le oferi sprijin in acest proces, urmand sa asiguram expertiza tehnica pentru instalarea acestor dispozitive. Fara implicarea factorilor de decizie din cadrul autoritatilor publice, cetatenii nu vor reusi sa afle care sunt cu adevarat sursele de poluare si nici efectele acestor surse in deprecierea  calitatii aerului respirat”, spune dl. Sorin Matei, Director Tehnic al companiei IRIDEX.

Un astfel de punct de masura este format din trei componente principale: analizorul (aparatul de masura), data-loggerul care arhiveaza, calculeaza si inregistreaza valoarea masurata de-a lungul unui interval de timp, si un sistem informatic care colecteaza si prelucreaza toate aceste date, respectiv le transmite in sistem GPRS. Optional, se poate adauga si cea de-a patra componenta – o statie meteo, care permite cuantificarea parametrilor meteorologici, variabile extrem de importante in modelarea dispersiei. Aceste aparate masoara concentratiile de hidrogen sulfurat si dioxid de sulf in aerul ambiental si poate pune in evidenta eventualele depasiri. Pe baza valorilor masurate de fiecare dintre aceste aparate, in urma unor studii de dispersie, poate fi determinata probabilitatea locatiei unei surse de poluare.

IRIDEX isi reafirma speranta ca Primaria Sectorului 1 va depune eforturi pentru implementarea corecta si imediata a tuturor masurilor precizate in „Planul Integrat de Calitate a Aerului in Municipiul Bucuresti”, in conformitate cu promisiunile electorale si in scopul imbunatatirii calitatii vietii cetatenilor din acest sector. IRIDEX intelege ca acest plan general – care urmeaza sa fie particularizat pentru fiecare zona – nu prevede obligatia legala de a monitoriza parametrul hidrogen sulfurat, care, potrivit normelor in vigoare, devine daunator doar la concentratii mari si in conditiile unor expuneri prelungite. Reclamatiile primite constant din partea cetatenilor impun, insa, masuri responsabile. Printre acestea, identificarea corecta a surselor de poluare ar fi un binevenit prim pas, astfel incat, dincolo de declaratii demagogice, sa poata fi implementat un plan real si eficient de contracarare a efectelor.

Despre IRIDEX

Infiintat in urma cu peste 25 de ani, IRIDEX Group are peste 700 de angajati si o cifra de afaceri de circa 75 de milioane de euro. Cu actionariat exclusiv romanesc, grupul executa lucrari de gestiune integrata a deseurilor, proiectare si exploatare de depozite ecologice municipale pentru deseuri nepericuloase, constructii civile si industriale, lucrari de infrastructura la cel mai inalt standard de calitate. Iridex implementeaza proiecte de pionierat in diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabila, instalatii de producere de energie electrica din biogaz s.a.

Din respect pentru comunitate, IRIDEX isi reafirma angajamentul pe termen lung in politicile de responsabilitate pentru mediu si are in vedere implementarea principiilor Economiei Circulare, folosind instalatii nepoluante fabricate in Uniunea Europeana, a caror activitate este monitorizata permanent si certificata.

Mai multe detalii gasiti pe: www.iridex.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.