Invitatie la spectacolul „Sanscrita, limba mantrelor”

0
Trei reprezentanți ai dansului Odissi din India și trei balerini din București dau viață unei originale creații artistice, care ilustrează prin muzică și dans efectele binefăcătoare ale sunetului asupra ființei umane. Spectacolul “Sanscrita, limba mantrelor” va fi prezentat în fața publicului din București și Timișoara pe 5 și 8 iunie 2014.

Cele cinci momente coregrafice ilustrează crearea universului din sunetul primordial, urmată de împărțirea acestuia în două energii complementare. Urmează prezentarea modului în care diferite sunete și cuvinte în limba sanscrită afectează diverse dimensiuni ale ființei umane, conducând la o stare de fericire și eliberare de suferință.

Mantra este un cuvânt de origine sanscrită, care se traduce prin „a salva mintea de la suferinţă şi boală”. Mantrele sunt expresii sonore ale unor forţe subtile cosmice, silabe ce au proprietatea de a exercita o influenţă profundă asupra constiinţei. Civilizațiile străvechi știau că forţa cuvintelor pronunţate produce o vibraţie transformatoare până în cele mai subtile straturi ale omului. Aceasta oferă mantrei proprietati terapeutice care lipsesc din limbile vorbite în cotidian. UNESCO a recunoscut importanța mantrelor, incluzând tradiția incantării lor în Partimoniului Oral și Intangibil al Umanității.

Dansul clasic Odissi are origini ce depășesc 2000 de ani și este considerat a fi cea mai veche formă de dans clasic din India. În timpurile de demult, acesta era practicat în templele din statul Odisha, situat în estul Indiei. Odissi a suferit transformări majore de-a lungul secolelor; în versiunea sa modernă acest stil de dans este extrem de tehnic, cu bătăi intense ale picioarelor, gesturi elaborate ale mâinilor și mișcări captivante ale părții superioare a corpului.

Momentul introductiv al spectacolului va consta într-o ilustrare vizuală a modului în care sunetul afectează materia. Prezintă Gabriel Kelemen, doctor în arte vizuale și lector la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Publicul din București va putea admira în holul Teatrului Odeon o expoziție de mandale și yantre, simboluri sacre realizate de Ioana Dominte, care și-a descoperit pasiunea pentru desen și pictură în urma călătoriilor în țări din Pacific, Asia, America Centrală, Oceanul Indian, vizitând locuri care i-au redeschis ochii imaginaţiei.

“Sanscrita, limba mantrelor” aduce împreună știința și arta, ilustrând prin dans, muzică, pictură și proiecție video puterea sunetului asupra materiei, aspectul terapeutic al limbii sanscrite, precum și frumusețea unuia din cele mai vechi stiluri de dans din lume.  În cele din urmă, spectacolul simbolizează confluența dintre Occident și Orient prin două genuri muzicale și coregrafice desăvârșite pe care cele două culturi le-au oferit umanității. Stilurile îmbinate se completează și se pun în valoare reciproc, pentru ca publicul să trăiească o experiență unică.

Detalii spectacol

BUCUREȘTI

Joi, 5 iunie, ora 19:00, Teatrul Odeon

Preţ bilet cat. I: 26,50 lei ; cat. II: 12,72 lei

TIMIȘOARA

Duminică, 8 iunie, ora 19:00, Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”

Preț bilet: 25 lei
Biletele s-au pus în vânzare la casieriile celor două săli de spectacol.

Dans Odissi: Reela Hota & Group (India)

Reela Hota este o eminentă artistă, recunoscută pentru adăugarea unei noi dimensiuni dansului Odissi, aspectul spiritual. În plus față de repertoriul tradițional, ea a prezentat piese de dans unice inspirate de filosofia Yoga, Tantra, și acum, limba sanscrită. Reela este secretarul fondator al Rays of Wisdom Society și directorul Festivalului Ancient Arts, care are loc anual la New Delhi.

Balet: Gigel Ungureanu & Group (București)

Grupul de balet este condus de Gigel Ungureanu, prim-solist al Operei Naționale din București între anii 2006 – 2011. Repertoriul său cuprinde roluri de prim solist în spectacole de balet clasic („Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”,”Cenușăreasa”, „Cei trei mușchetari”, ”Corsarul”, ”Baiadera”, ”Albă ca Zăpada, ”Romeo si Julieta”, ș.a), cât și în spectacole de balet contemporan și neoclasic, precum „Mozzartissimo”, „Requiem”, „Anotimpurile”, „Furtuna”, „Casanova”, Anna Karenina”, ”Steps”, ”Femei”, “Serenade”, ”Radio and Juliette”, “Mandarinul Miraculos”.

Concept: Bijoylaxmi Hota
Muzică: Padma Bhushan Pandit Rajan Mishra & Swaraansh Mishra
Maestru coregraf: Gitanjali Lal
Coregraf dans Odissi: Ganesh Acharya
Coregraf balet: Bogdan Cănilă

Organizator: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”.

Parteneri: Rays of Wisdom Society, Teatrul Odeon, Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Sponsori: Dr. Reddy’s, Prisum International Trading unic importator Himalaya Herbal Healthcare pentru România. , Hotel Răzvan, Restaurant Bio-Fresh.

Parteneri media: Radio România Timișoara, TV City, orasulm.eumetropotam.roport.ro, Revista Cultura, romaniapozitiva.roonlinegallery.rooriens.ro4arte.roevive.ro, Clubul Presei Transatlantice, Radio Pro Diaspora.

Evenimentul se bucură de susținerea Incredible India – India Tourism Frankfurt.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.