Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Investitie în cercetarea de vârf în domeniul biopatologiei cardiovasculare

0

 Institutul de Biologie şi Patologie Celulară – “Nicolae Simionescu” (IBPC-NS) anunta incheierea cu succes a proiectului de dezvoltare a infrastructurii proprii de cercetare în domeniul biomedical ce include departamente complexe de genomică, proteomică, lipidomică, fiziologie/farmacologie celulară, biopatologia/terapia inflamatiei şi medicina regenerativa.

IBPC-NS a derulat incepand cu 1 martie 2009 proiectul Extinderea si modernizarea infrastructurii de cercetare în vederea cresterii competitivitătii în domeniul bolilor cardiovasculare, diabet si obezitate – CARDIOPRO”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Valoarea totală contractata a proiectului este de 53.999.733 Lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 33.629.687 lei.

Evenimentul oficial de inaugurare a investitiei s-a desfasurat la sediul  IBPC-NS din  Bucuresti, iar in cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele proiectului de investitii in infrastructura de cercetare-dezvoltare a Institutului obtinute pe parcursul a 44 de luni. In aceasta perioadă s-a reusit modernizarea laboratoarelor existente si infiintarea de 13 noi laboratoare de C-D dotate la nivelul standardelor de cercetare UE.

Aceste modernizări vor face posibila abordarea unor noi proiecte în cercetarea bolilor cardiovasculare, diabet, obezitate, precum si în utilizarea celulelor stem în medicina regenerativă. Bolile cardiovasculare sunt cauza principală de mortalitate în România şi în ţările dezvoltate. Institutul de Biologie şi Patologie Celulară – “Nicolae Simionescu” şi-a câştigat, în cei 33 de ani de existentă,  recunoaşterea stiintifică internaţională pentru studiile in domeniul cercetarilor biomedicale.

Directorul institutului Acad Maya Simionescu a prezentat desfasurarea proiectului pentru invitati, mentionind etapele parcurse in implementare, obiectivele propuse si rezultatele obtinute:

1.Realizarea unei infrastructuri moderne si asigurarea introducerii tehnologiilor de varf care sa creasca eficienta, competitivitatea si vizibilitatea cercetarii romanesti si integrarea ei in Aria de Cercetare Europeana.

2.Achizitionarea a peste 150 de echipamente de cercetare, care intra in dotarea celor 13 laboratoare noi, precum si modernizarile aduse laboratoarelor existente, din cele sase departamente ale institutului.

3.Cresterea capacitatii tehnologice care va permite abordarea unor noi teme de cercetare.

4. Intarirea capacitatii administrative.

Printre cei care au tinut sa fie alaturi de echipa IBPC-NS  si au sustinut prin contributia personala si profesionala dezvoltarea proiectelor si finalizarea cu succes a investiei au fost:

Acad. Ionel Haiduc, Presedinte al Academiei Romane a fost cel care care a subliniat importanta unor centre de cercetare performante la noi in tara pentru atragerea tinerilor cercetatori.

Prof. Univ. Dr. Tudor Prisecaru, Preşedinte Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Stiintifica

Si-a manifestat bucuria de a participa la inagurarea unuia din primele proiecte de investitii finalizate cu succes, o investitie importanta pentru viitorul cercetarii romanesti, a adaugat de asemenea ca si-ar fi dorit un numar mai mare de proiecte din astfel de zone de interes si crede in continuarea lor la nivel european prin parteneriate cu insitutii din alte tari.

Conf. Univ. Dr. Florian Bodog, Secretar de Stat, Ministerul Sanatatii

Investitiile in infrastructura de cerecetare in domeniul cardiovascular in Romania reprezinta un pas inainte in tratarea bolilor neiertatoare, ce ating grade ridicate de mortalitate, 2 din 3 români mor din cauza unor afectiuni cardiovasculare.

Dna. Acad. Maya Simionescu a spus in incheiere: “Un rezultat imaterial dar la fel de important al acestui proiect este si modernizarea viziunii noastre asupra dezvoltarii in continuare a proiectelor de cercetare, care nu erau posibile fara  tehnologia moderna obtinuta prin investitia CARDIOPRO. 

Avem speranta că reîntinerirea si retehnologizarea Institutului, – casa noastra stiintifica – va conduce la consolidarea si emanciparea cercetării din Institut, care are drept scop de a avansa cunoasterea si a transfera rezultatele obtinute in clinica in beneficiul pacientilor afectati de boli cardiovasculare, diabet si complicatiile lor”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.