Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Introducere în practica şi teoria Meditaţiei Vipassana

0

Fundația Calea Victoriei te invită, din 1 octombrie 2018, la cursul în 4 întâlniri: Introducere în practica şi teoria Meditaţiei Vipassana, susținut de George Petre.

Termenul Vipassana apare pentru prima oară în textele buddhiste din limba Pali, înseamnând „viziune clară”. Este viziunea lucrurilor „aşa cum sunt”, care marchează momentul trezirii.

În ceea ce privește partea practică, Vipassana este asociată cu practica meditativă de adunare şi calmare a mentalului, cunoscută ca „Shamatha”. Practica începe prin cultivarea capacităţii de a fi prezenţi cu experienţa corpului, a stărilor afective, a gândurilor şi a emoţiilor, în momentul prezent. Respirând, lăsăm percepţia noastră să se extindă – gânduri şi emoţii apar, gânduri şi emoţii dispar.

De ce să vii la acest curs și să studiezi practica Vipassana? Pentru că o minte focalizată, clară, poate înţelege natura tuturor fenomenelor. O minte clară poate percepe direct natura realităţii.

Folosind ca bază Textele Pali, vom dezvolta următoarele teme:

1. Stabilizarea şi clarificarea câmpului mental şi emoţional, cultivarea cunoaşterii folosind cele Patru Conştientizări. (Satipatthana Sutta)

2. Cele Trei Caracteristici ale Experienţei (Tri-Lakshana)

3. Cele Patru Adevăruri Nobile. Aplicaţia lor în practica Sattipathana (Catur Ariya Sacca)

4. Detalierea contextului cultivării. Calea cu Opt Ramuri (Attangika Magga)

Cursul începe din 1 octombrie, are 4 ședințe, toate în seri de luni, de la 19.00 la 21.00. Se desfășoară la sediul Fundației Calea Victoriei: str. C. A. Rosetti, nr. 47, et. 1. Detalii și înscrieri pe www.victoriei.ro. Taxa de participare este de 240 de lei.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.