Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Introducere in Istoria Artei

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de joi, 9 octombrie, la cursul Introducere in Istoria Artei sustinut de criticul de arta Cosmin Ungureanu.

Introducere in istoria artei

„Istoria artei” are o dubla semnificatie. Mai intai, aceasta titulatura desemneaza suma artefactelor dintr-o categorie sau alta a artei (pictura, sculptura, desen, tapiserie, orfevrarie etc.), realizate de-a lungul mileniilor. „Istoria artei”, pe de alta parte, este insasi disciplina livresca, umanista, care repertoriaza, clasifica si incearca sa desluseasca semnificatiile, mesajele incriptate sau, retrospectiv, rolul (social, politic etc.) jucat de anumite opere de arta.

Acest curs va invita la survolarea a mai bine de doua milenii din cronologia artei europene. Incercand sa pastreze un echilibru cat mai stabil intre popularizare si informatie de stricta specialitate, cursul vizeaza fixarea unor repere generale (artisti, evenimente, opere de arta celebre, inovatii artistice, evolutii stilistice etc.).

1.        Antichitatea greaca si latina: fundamentele artei  europene (sec. V i. Chr – sec. IV d. Chr.)

2.       Arta si credinta in Evul Mediu occidental (sec. VIII-XV)

3.       Renasterea italiana: resuscitarea / inventarea idealului antic (sec. XV-XVI)

4.      Centre si periferii: difuzarea / „manierizarea” Renasterii (sec. XVI)

5.       Fervoare, retorica si iluzia realitatii: arta in vremea Contrareformei (sec. XVII)

6.      Gracilitate rococo versus simplitate neoclasica (sec. XVIII)

7.       Avatarurile modernitatii  (sec. XIX)

8.      „Revolutiile” secolului al XX-lea (c. 1900 – c. 1940)

Lector: Cosmin Ungureanu

Data incepere: 9 octombrie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 8

Frecventa: saptamanal, joi

Cost: 350 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 315 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.