Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Introducere in invatatura budista: de la forta blandetii la fericirea eliberatoare (18-22 iulie)

0

Budism

Fundatia Cala Victoriei va invita in perioada 18-22 iulie, de la ora 19:00 la o scoala de vara despre filozofia budista, din perspectiva omului contemporan: Introducere in invatatura budista: de la forta blandetii la fericirea eliberatoare. Vom explora ideile, trairile si modul de perceptie a realitatii care atrag din ce in ce mai mult societatea occidentala aflata in cautarea unor solutii reale pentru provocarile lumii de azi.

Siddhartha Gautama, un print din nordul Indiei, nascut cu aproximativ 2500 de ani in urma, ajunge la o intelegere superioara, devenind astfel Buddha (iluminatul), cel care ii va invata pe ceilalti sa se ridice deasupra durerii existentiale. Aceasta figura covarsitoare a gandirii orientale va face obiectul cursului nostru.

In privinta invataturii budiste ne vom concentra asupra celor trei peceti ale dharmei: pacea Nirvanei (care anuleaza indoiala si ne elibereaza de suferinta), principiul impermanentei (starea de flux a creatiei si caracterul ei proteic) si adevarul non-sinelui (lucrurile nu exista prin ele insele, ci rezulta din relatiile formate cu celelalte).

Pe langa acestea vom avea in vedere si alte principii si concepte de baza in budism: geneza conditionata, existenta ciclica (samsara) generatoare de suferinta (dukkha) si posibilitatea eliberarii, beatitudine si vacuitate, starea de transcendere a conflictului ca postura divina, ignorarea ierarhiei si cum anumite delimitari la nivel de clase socio-economice duc la pierderea din vedere a adevarurile esentiale si, nu in ultimul rand, diverse stadii pe calea iluminarii, asa cum sunt ele jalonate in filozofia budista.

Psihologul si filozoful William James afirma in secolul XIX ca psihologia viitorului va fi budista. Largind cadrul de referinta vom analiza interferentele dintre intelepciunea budista si diverse principii contemporane din domeniul dezvoltarii personale (cu atentie sporita asupra igienei emotionale, a echilibrului interior si a dezideratului de constientizare permanenta), dar nu vom neglija nici momente marcante care tin de activismul pentru pace promovat de budism (manifestul preotului budist Quang Duc, de exemplu), diverse considerente estetice pe marginea iconografiei lui Buddha sau felul in care budismul este oglindit in cultura occidentala (filmul Seven Years in Tibet, de exemplu).

Ca arc peste timp, de la micul regat de acum 2500 de ani care l-a dat pe printul ce nu stia ce este suferinta pana la framantarile lumii actuale, un curs va fi dedicat, cum era si firesc, conceptului de Dalai Lama si, in special, figurii luminoase a celui de-al 14-lea Dalai Lama, retinand din viziunea aparte cultivata de acesta stiinta compasiunii si regandirea dialogului geopolitic carora li s-a consacrat.

Lector: Eduard Bucescu
Data incepere: 18 Iulie 2016
Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: zilnic, luni – vineri (18-22 iulie)
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 250 ron (total pentru 5 intalniri): Cost redus: (card fidelitate, studenti, pensionari) 225 ron (total pentru 5 intalniri)
Loc: str. Popa Soare nr. 40, et. 1; Bucuresti

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.