Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Introducere în Cultura Japoneză: zei, gheișe și anime

0

Samurai, gheişe, călugări zen, scriitori și regizori celebri pe de o parte, Hello Kitty, Mario, j-rock şi anime pe de altă parte – unde începe şi unde se termină Japonia? Vom încerca să înțelegem mai multe despre această țară fascinantă și îndepărtată la cursul Incursiune în Cultura Japoneză: zei, gheişe, anime care începe miercuri, 28 noiembrie, ora 19.00, la Fundația Calea Victoriei.

Japonia populează imaginarul global de ceva vreme şi o face, uneori foarte vizibil, uneori cu subtilitate atent construită, dar întotdeauna cu fascinaţie, pentru că ne dăruiește poveşti. Poveşti despre curaj şi onoare, poveşti despre prietenie şi familie, poveşti despre sine şi cum îţi poţi depăşi limitele – poveşti despre mărire şi decădere.

De la gheişe şi samurai, la Pokemon şi Sailor Moon, de la spirite şi kami, la bishies şi gaming, toate au în comun povestea în cheie japoneză. „Potrivit unora, poveştile, imaginile şi ideile generate (…) constituie o „cultură comună internaţională” în care contribuţia Japoniei este în acelaşi timp semnificativă şi fără precedent”. (Anne Allison, 2003)

Dar cum sunt spuse aceste poveşti şi de unde îşi trag ele inspiraţia/ originile?

Aceasta este una dintre întrebările la care îți răspunde cursul Incursiune în Cultura Japoneză: zei, gheişe, anime

Temele celor trei întâlniri vor fi:

1. Mitologii şi mituri fondatoare – de unde vine „Japonia” şi cine sunt „fondatorii” ei. Zei, spirite şi credinţe la întâlnirea dintre shinto şi budism. De la Kojiki la noile mitologii. Descoperim figuri puternice, poveşti despre zei şi eroi şi cum se asemănă ele cu omenirea de ieri sau azi.

2. Festivaluri şi credinţele din jurul lor – ce înseamnă matsuri? De unde a apărut? Dar odori? Poveşti despre Hanami, Tanabata şi Obon. Descoperim credinţe şi tradiţii, povestim despre animism şi viziuni despre lume.

3. Cool Japan şi spiritele sale – cum s-au transformat mitologiile, la intersecţia dintre Est şi Vest, în animaţia japoneză (anime), benzile desenate japoneze (manga) şi celelalte produse ce se regăsesc în popular culture. Descoperim noile poveşti pe care ni le spunem, în forme multimedia, recuperând spirite şi creaturi mitologice din vechimi.

Vei aprofunda, în final, ideile centrale, figurile mitologice şi poveştile pe care Japonia şi le spune despre sine, dar şi poveştile pe care noi ajungem să le construim împreună, cu şi despre Japonia.

Cursul începe în 28 noiembrie, la 19.00, are 3 întâlniri, cu frecvență săptămânală, și se desfășoară la sediul Fundației Calea Victoriei. Pentru înscriere și achitarea taxei de participare poți lăsa un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.