Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Introducere in Arheologie

0

Introducere in Arheologie

„… Cand ochii mei au inceput sa se obisnuiasca cu lumina, detaliile camerei au inceput sa iasa incet din ceata, animale ciudate, statui și aur – pretutindeni licarirea aurului. Pentru moment – ceea ce trebuie sa fi parut o eternitate pentru ceilalti – am ramas mut de uimire si atunci cand Lordul Carnarvon, care nu mai rezista suspansului nici o secunda, m-a întrebat cu nerabdare, „Poti sa vezi ceva?”, tot ce am putut face a fost sa zic, „Da, lucruri minunate.” (Howard Carter, Tomb of Tutankhamen)

 

De-a lungul istoriei, aventura descoperirii i-a purtat pe arheologi din desert si pana in jungla, de la piramidele egiptene, la orasele mayase, trecand prin Troia Iliadei si ajungand in Italia, la Pompei sau in Catacombele Romei.

Pornind pe urmele unor asemenea descoperiri, acest curs va propune o introducere in teoriile, metodele si tehnicile de investigare, interpretare si conservare a trecutului.

 

Pe baza unor studii de caz, vom incerca sa intelegem in ce fel arheologia contribuie la cunoasterea societatilor trecutului: in ce consta o cercetare arheologica, ce se intampla dupa ce aceasta se termina si cum anume au ajuns expertii la concluziile lor. Nu in ultimul rand, veti avea ocazia de a realiza fise de descoperiri, sa descifrati o inscriptie romana sau sa interpretati un profil stratigrafic.

 

Temele celor 5  intalniri vor fi:

 

1. Ce este arheologia? Teme de interes arheologic. Studii de caz: Descoperirea Troiei si Stonehenge (de la istoria unui monument care se intinde pe 1500 de ani, la procesele contemporane cu asociatii de druizi).

 

2. Situl arheologic: cum se formeaza, cum le descoperim si cum le studiem. Cazul Çatalhoyuk si Pompei.

 

3. Descoperirile arheologice, intre arheologia vietii domestice si sistemele economice sau religioase: de lasarcofagul faraonului Tutenkhamen, la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf, la piatra Rosetta (ce tip de informatii poate oferi fiecare tip de descoperire si ce povesti au cateva dintre ele).

 

4. Stiinte conexe arheologiei: ce inseamna datarea descoperirilor (si care sunt limitele ei), antropologia fizica, fotografie aeriana etc.

 

5. Politica trecutului, ieri si azi: cui apartine trecutul? Studii de caz: arheologia ca propaganda (cazul arheologiei Naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunitatilor de indieni americani sau aborigeni australieni) siarheologia sociala (Arheologie sau Antropologie?).

 

Lector: Alexandra Ion

Data incepere: 21 Februarie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5; Frecventa: saptaminal,joi

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Loc: str. Popa Soare 40, et. 1 (harta)

fundatia calea victoriei

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.