Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Introducere in Antropologia culturala

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand cu 24 septembrie, de la ora 19:00 la un curs de Introducere in Antropologia culturala sustinut de sociologul Mirel Banica.

Introducere în Antropologia culturală

Atelierul de fata isi propune sa va familiarizeze cu principalele idei si modele care au marcat dezvoltarea antropologiei. Va fi vorba mai intai de prezentarea traditiei marilor scoli antropologice. Vom aborda apoi natura simbolica a relatiilor sociale si aspecte semnificative ale disciplinei: ritul, magia, hrana, violenta si sacrul, magia, memoria si modul sau de functionare etc. O atentie deosebita va fi acordata aspectelor practice ale antropologiei si felului in care ea va poate ajuta in intelegerea si adaptarea la problemele vietii cotidiene.

Din cele mai vechi timpuri, omul si-a adresat o intrebare fundamentala: cine sunt eu? De unde venim si incotro ne indreptam? Proiectul fondator al unei stiinte a omului (antropologia) apare insa tarziu, abia pe la inceputul secolului al XIX-lea, dupa terminarea perioadei marilor descoperiri geografice si dezvoltarea spectaculoasa a universitatilor.

Astazi, antropologia se indreapta din ce in ce mai mult catre studiul societatii reale, a vietii cotidiene, in toata varietatea si splendoarea sa. Pentru antropologia contemporana, studiul comportamentului oamenilor din metrou sau dintr-o sala de sport, de exemplu, este la fel de interesant ca acela al bastinasilor din Insulele Trobiand.

Scopul final al atelierului: deschiderea curiozitatii catre intelegerea celuilalt, adaptarea la noi situatii de viata, intelegerea evolutiei umanitatii, intelegerea si acceptarea sinelui in conditiile schimbarii mediului.

Temele intalnirilor acestui curs vor fi:

1. Problematica de baza a antropologiei culturale.
2. Marile traditii antropologice.
3. Rit, ritualitate, stratificare sociala, magia etc.
4. Antropologia societatilor traditionale versus antropologia societatilor moderne.
5. Antropologie culturala aplicata: de la managementul intercultural la antropologia corporatista.

Lector: Mirel Banica
Data incepere: 24 septembrie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal, miercuri
Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/introducere-in-antropologia-culturala-3/

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.