Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Introducere in Antropologia culturala

0

Fundatia Calea Victoriei va invita vineri 13 iunie, ora 19:00, la atelierul de Introducere in Antropologia culturala, sustinut de antropologul Alexandra Ion.Introducere in Antropologia culturală

Ce inseamna sa fii om si, pentru a-l cita pe Vintila Mihailescu, “De ce ar fi Omul o problema?”

Antropologia este domeniul care exploreaza ce ne face pe noi sa fim “noi” si ce ne apropie sau diferentiaza de “ceilalti”. Intr-o lume globalizata, antropologia ne ajuta sa descoperim sisteme de organizare a societatii sau credinte religioase diferite de ale noastre. In plus, dincolo de ce poate parea o curiozitate intelectuala, cursul ne ofera o intelegere mai buna a problemelor cu care se confrunta lumea in care traim.

Ce defineste o cultura si care sunt resorturile care fac ca o societate sa functioneze? Ce fenomene socioculturale apar in spatiul virtual? In ce fel contribuie relatiile de rudenie la mentinerea ordinii in societate? Acestea sunt doar cateva dintre temele pe care le vom aborda.

De-a lungul celor 3 intalniri, vom parcurge momentele importante din istoria disciplinei, temele si conceptele fundamentale:

1. Antropologia si studiul culturilor. Ce este antropologia si ce aduce nou in cunoasterea despre om? In ce fel studierea triburilor din Insulele Trobriand sau Brazilia ne-a invatat cate ceva despre noi? (domeniile de interes ale antropologiei si metodele de obtinere a informatiilor).

2. Trei mari intrebari ale antropologiei: sistemele economice, reproducerea umana si religia (investigarea antropologica a societatii: mentinerea si reproducerea valorilor unei societati).

3. Omul in era globalizarii si a consumului in masa. Redefinirea culturilor: jeansi, Facebook si corpul ca proiect personal.

 

Lector: Alexandra Ion

Data incepere: 13 iunie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptamanal, vineri

Cost: 150; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.