Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Introducere in alchimie @ Fundatia Calea Victoriei

0

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 16 noiembrie, un Curs de Introducere in Alchimie, in care veti putea descoperi fascinante povesti despre alchimisti, regi si filosofi, simboluri pastrate de secole in operele de arta.

Cursul se bazeaza pe o abordare moderna aflata in stransa legatura cu filosofia imaginarului. Studierea in profunzime a unor cuvinte, expresii, simboluri si formule ne poate ajuta sa intelegem mai bine propria existenta.

Se spune ca alchimia nu are ce sa ofere filosofiei, se crede ca alchimia nu apartine decat unei faze evolutive a chimiei moderne, se banuieste ca alchimia nu poate iesi din conditionarea stramta a cercetarii imaginarului. „Se spune…se crede…se banuieste…” sunt sintagme care trebuie ignorate, evitand astfel prejudecatile, superstitia si ignoranta.

Cursul isi propune sa redea unei analize pertinente motivatiile afinitatilor si temerilor legate de alchimie. In acelasi timp, e un prilej de a pune la incercare discernamantul alegerii unei bibliografii autentice si de prima mana.

Cursul va parcurge urmatoarele etape:

1. Originile alchimiei. Alchimisti faimosi, vietile si cartile lor. Invitatie la o scurta calatorie de-a lungul unor destine exceptionale. Alchimisti de curte si alchimisti ratacitori.

2. Legaturile alchimiei cu filosofia, cu religia si psihanaliza. (Daca prin ultimele trei intelegem philosophia perennis, religio hermetica & sitemul de gandire al lui C.G.Jung).

3. Simbolurile si imaginile alchimice – descifrarea imagisticii Marii Opere. Ce inseamna de fapt obscurele cuvinte: nigredo, albedo, rubedo, athanor, crysopeea, argyropeea & alii. Structura unui tratat alchimic.

4. Alchimia si arta. Discutie despre cateva opere picturale si muzicale in care se regasesc elemente alchimice.

5. Alchimia si investigarea abisului. Misterul alchimiei.

 

Lector: Mario Barangea

Data incepere: 16 Noiembrie 2011; Ora curs: 18:30

Numar ateliere: 5 Frecventa: saptamanal

Cost: 200 ron; Cost studenti: 150 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.