INTERVIU: Rui Zink la Clubul de lectură pentru copii: “Într-un pix se poate ascunde o lume”

0

Interviu în premieră cu Rui Zink la Clubul de lectură pentru copii Fanbook: “Într-un pix se poate ascunde o lume”.

Pentru prima dată în Romania, cunoscutul scriitor portughez a intrat în dialog cu copiii în cadrul unui club de lectură din București.

Fanbook_credit foto Dan Blanaru

Rui Zink a fost invitatul special (via Skype) al Clubului Fanbook, sustinut lunar, la Librăraria Humanitas de la Cișmigiu. Micii participanți au pregătit numeroase întrebări despre personajele principale din cartea “Cititorul din peșteră” și i-au luat scriitorului un adevărat interviu cu ajutorul traducătoarei Simina Popa.

Rui Zink le-a arătat copiilor fotografii de la Târgul de carte de la Lisabona, unde mergea însoțit de primul “Anibalector”, bunicul său, cel care i-a trezit pasiunea pentru lectură. Mai apoi, le-a explicat de ce a scris că “lucrurile cele mai importante în viață sunt cele care nu servesc la nimic” și cum “într-un pix se poate ascunde o lume”, împărtășindu-le din copilaria sa, atunci când părinții îi cumpărau pixuri în loc de jucării.

Scriitorul a sfătuit copiii să-și aleagă cărțile liber, după preferință, pentru a deveni creativi. ”A invata e mai bine decat a preda.  Am invatat de la fiii mei sa fiu tată, asa si profesorii învață alături de elevi să devină mai buni, și scriitorii învață citind cât mai multe cărți”, a mărturisit autorul răspunzând întrebării adresate de un copil.

Fanbook Scriitori Contemporani este cel de-al doilea modul al Clubului de lectură pentru copii între 12-14 ani dornici să citească și să dezbată o carte pe lună. Scopul acestui proiect este de a oferi copiilor posibilitatea întâlnirii cu personalități culturale din mediul literar, cinematografic, artistic etc. De asemenea, țintește să scoată copiii din școli, să le trezească interesul pentru lectură prin cărți din afara programei școlare și să îi ajute să creeze o legătură cu alte domenii de interes pentru ei.

Modulul va fi susținut lunar în perioada 28 martie – 13 iunie 2015, timp de doua ore, când se vor desfășura multe activități interactive.

La cererea copiilor, Asociatia CSR Mindset, organizatoarea proiectului, va lansa pe 4 aprilie ora 11:00 si un al treilea modul intitulat Fanbook Science. Temele propunse sunt astronomia, biologia și fizica, iar cărțile despre care se va discuta sunt George în căutare de comori prin Cosmos de Lucy și Stephen Hawking, Magia realității de Richard Dawkins și Minunata lume a domnului Tompkins de George Gamow și Russel Stannard. Intalnirile vor fi lunare si se vor desfasura in perioada 4 aprilie – 6 iunie.

Coordonatorul activităților de astronomie și fizică va fi Nic Sârbu, jurnalist la Cațavencii și, pentru cunoscatori, Tata Uraniu pe site-ul www.sciencefriction.ro, iar al celor de biologie Anca Bontaș, vicepreședinte la Asociația Secular Umanistă și profesor de biologie.

Invitatul special de pe 4 aprilie va fi Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Adrian Sonka_invitatie_4 aprilie_Fanbook Science

Cei interesați de acest modul se mai pot înscrie pe adresa contact@csrmindset.ro sau pe site-ul www.csrmindset.ro/fanbook

CSR Mindset, iniţiatorul şi organizatorul clubului de lectură Fanbook, este o organizaţie dedicată proiectelor de responsabilitate socială în educaţie, social şi mediu. Membrii fondatori ai CSR Mindset au o experienţă de peste 5 ani în proiecte de strângere de fonduri, implementare şi management. 

Parteneri ai proiectului: Editura Humanitas, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, ANPRO (Asociația Națională a Profesorilor de Limba și Literatura Română ,,Ioana Em. Petrescu”), ASUR (Asociația Secular Umanistă România), WEBIT.

Credit foto: Dan Blănaru

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează