Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Intervenție în premieră națională: implantare de valvă aortică printr-o incizie de 5 cm în dreptul inimii

0

 Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul spital privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii, anunță realizarea unei intervenții de excelență: implantarea transcateter de valvă aortică (TAVI) expandabilă cu balon prin abord transapical (prin vârful inimii). Pacientul de 56 de ani suferea de stenoză aortică severă, insuficiență cardiacă și disfuncție renală.

Conf. Dr. Serban Balanescu“Procedura se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați clasic prin chirurgie cardiovasculară, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Deoarece pacientul avea vasele femurale îngustate, nu se putea face abordul prin artera femurală (din pliul coapsei), prin urmare am ales abordul transapical”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

“Proteza a fost introdusă printr-o mini-toracotomie (o incizie minimă de aprox. 5 cm în partea stângă a toracelui), pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii. Intervenția s-a realizat sub anestezie generală, fără tăierea sternului și fără oprirea inimii”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secție Chirurgie Cardiovasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Pe lângă tipul de abord, noutatea intervenției constă și într-un nou tip de valvă. În cazul abordării TAVI transfemurale, se introduce printr-un cateter (tub de dimensiuni mici) inițial un balon, care dilată valva nativă pentru a face loc protezei, apoi se introduce valva biologică auto-expandabilă. În cazul acestui nou tip de valvă, proteza conține și balonul, tehnologie care reduce trauma vasculară. Balonul este adaptat la mărimea valvei.

Intervenția a durat două ore, iar pacientul va fi externat în maximum o săptămână, comparativ cu aproximativ o lună în cazul intervenției chirurgicale clasice pentru acest tip de pacient. Trauma fiind minimă, recuperarea este imediată. Rata de succes a acestei procedură este de peste 95%.

“La finalul intervenției, pacientul a fost transportat în Unitatea de Terapie Intensivă Cardiovasculară unde va fi supravegheat și detubat în primele ore după procedură. Parametrii vitali se mențin normali și starea pacientului este bună”, a declarat la conf. dr. Șerban Bălănescu.

Tratarea stenozei aortice severe și îmbunătățirea funcției cardiace prin acest tip de procedură se realizează fără a elimina valva aortică nativă, care este disfuncțională (stenotică). Proteza valvulară biologică (din țesuturi de origine animală) se introduce în interiorul valvei aortice native, prin intermediul cateterului ghidat radiologic. Ulterior, valva este expansionată cu ajutorul unui balon.

Până acum, în România, pentru pacienții cu stenoză aortică se realizau două tipuri de intervenție: marea majoritate prin chirurgie cardiovasculară, foarte puțini dintre acești pacienți putând beneficia de procedura de cardiologie intervențională. În cazul chirurgiei se înlocuiește valva nativă cu o proteză biologică sau mecanică. Intervenția se face sub anestezie generală, pe cord deschis, cu oprirea inimii, și durează în jur de 4-5 ore. Urmează 10 zile de spitalizare și o altă perioadă de recuperare.

Intervenția descrisă mai sus face parte din programul derulat de Centrul de Intervenții Cardiovasculare Structurale din cadrul Spitalului Monza. Acest program include intervenții endovasculare și hibride chirurgicale minim-invazive pe valvele cardiace, în defecte cardiace congenitale la copii și adulți, precum și la nivelul aortei toracice și abdominale sau la nivelul protezelor chirugicale degenerate la care intervenția chirurgicală repetată. De asemenea, parte din program este implantarea de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace și de endoproteze aortice de ultimă generație pentru anevrismele de aortă toracică și abdominală.

Despre stenoza aortică severă

Stenoza aortică este boala prin care valva aortică nu se deschide complet în momentul ieșirii sângelui din inimă și creează un baraj care determină anumite simptome precum respirație grea, pierdere de conștiență și dureri toracice la efort. În majoritatea cazurilor, stenoza aortică apare datorită unui proces de “îmbătrânire” al valvei, sau pe o valvă anormală de la naștere care, în timp, suferă anumite modificări. În prezent, cauza reumatismală, post infecțioasă este mai rară decât în trecut; cauza cea mai frecventă este ateroscleroza aortei ascendente extinsă la nivelul valvei cu calcificări ale elementelor mobile ale supapei. Tratamentul medicamentos ameliorează simptomatologia, însă singura metodă de a opri evoluția către o boală cardiacă terminală este înlocuirea chirugicală a valvei sau noua metodă de implantare percutanată de valvă aortică.

Stenoza aortică este o boală severă. De la instalarea simptomelor, fără intervenție, speranța de viață este redusă la câțiva ani. Până nu demult singura modalitate de a înlocui valva era intervenția chirurgicală pe cord deschis. În timp ce majoritatea pacienților pot beneficia de intervenție cardiacă pe cord deschis, persoanele care au un risc operator ridicat, la care intervenția chirurgicală clasică se însoțește de un risc de complicații și mortalitate crescut, pot beneficia de implantarea unei proteze valvulare aortice transcateter, metodă dezvoltată în ultimii aproximativ zece ani.

Despre Cardiac Center

Având în vedere experiența extensivă a grupului “Policlinico di Monza” în dezvoltarea centrelor specializate în afecțiunile inimii, Spitalul Monza din România a debutat, în iulie 2012, ca centru de excelență în chirurgie cardiovasculară. Ulterior, pe măsură ce s-au dezvoltat și alte secții, specialitățile inimii au fost integrate în Cardiac Center: cardiologie, cardiologie intervențională, electrofiziologie și aritmologie, chirurgie cardiovasculară și reabilitare cardiovasculară.

Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza este singurul centru medical privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii într-un singur loc, asigurând servicii integrate de diagnostic, tratament și reabilitare. Echipa Cardiac Center este formată din peste 30 de medici și 50 de membri în echipa de suport, iar aceștia colaborează cu medicii ultraspecializați din grupul “Policlinico di Monza”.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.