Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Intervenție chirurgicală unică în România

0

Intervenție chirurgicală unică în România, la Spitalul Euroclinic:

Operația care a salvat două vieți: tratamentul conservator al cancerului de col uterin la o tânară de 29 de ani însarcinată.

 Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă, unul dintre cei mai experimentați medici ginecologi din țară, a realizat, pentru prima dată în România, o interventțe de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în timpul sarcinii. Operația, efectuată pro bono la Spitalul Euroclinic, a salvat două vieți: pe cea a tinerei de 29 de ani care a aflat că are cancer de col uterin după ce a rămas însărcinată și pe cea a copilului nenăscut pe care și-l dorea atât de mult.

 Conf. Univ. Doctor Petre Brătilă

Intervenția a fost una delicată și dificilă în același timp, atât din punctul de vedere al anesteziei, cât si al procedurii în sine, deoarece pe masa de operație nu s-a aflat doar un pacient, ci doi. În săptămâna 13 de sarcină, fătul are aproximativ 6.7 cm de la creștet la șezut, fiind de mărimea unei mandarine.

Mâine, pe 4 februarie, este marcată Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului: la fiecare 5 ore, o femeie moare în România de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită. Peste 3.400 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate, în fiecare an, în România, incidența fiind cea mai ridicată din Centrul și Estul Europei, conform unui raport întocmit în 2013 de Centrul Internațional pentru Informare HPV.

Cancerul de col uterin poate fi tratat în sarcină

“Este o intervenție în premieră. Prin operația de tratament conservator al cancerului de col uterin, oferim femeilor șansa nu numai de a conserva funcția reproductivă, dar și de a păstra o sarcină în evoluție, care poate fi dusă cu succes la termen”, a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă.

Deși relativ rar, un astfel de caz cum este cel al Dianei, în care o femeie însărcinată este diagnosticată cu o formă invazivă de cancer de col uterin, reprezintă o situație extrem de complexă și provocatoare, atât pentru ginecolog, cât și pentru mamă. Însă este foarte important pentru o astfel de pacientă să nu ia decizia de a întrerupe sarcina, doar pentru că nu ar exista vreun tratament. În anumite situații, există o soluție atât pentru mamă, cât și pentru copilul nenăscut. Tehnica pe care am folosit-o se numșste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin și este indicată doar în cazuri atent selecționate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA și IB) și în care ganglionii pelvici nu sunt invadați de celulele canceroase” – a explicat Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă.

Conf. Dr. Brătilă este recunoscut pentru contribuția remarcabilă la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind unul dintre puținii medici din lume specializați în efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potențialului reproductiv și hormonal al femeii.

Un test pozitiv de sarcină. Și un test Papanicolau pozitiv pentru cancer.

Diana și Alexandru, un cuplu tânăr din Iași, încercau de 5 ani să aibă copii. Însă, odată cu vestea că este însărcinată, în urma unor investigații standard în sarcină, Diana a aflat că suferă de o boală gravă: examenul Papanicolau a arătat că există celule anormale la nivelul colului uterin, iar biopsia a confirmat un cancer invaziv.

Până la acea vârstă, Diana nu făcuse niciodată testul Papanicolau. “Îmi era teamă și amânam de pe o zi pe alta, deși prietenele mă sfătuiau să merg la doctor. Îmi pare enorm de rău că nu am facut acel test din timp!” – ne-a spus Diana.

“Mergeți cu încredere la Dl. Dr. Petre Brătilă!”

În cazul Dianei, lucrurile erau complicate: nu numai că fusese diagnosticată cu cancer, însă era și gravidă. Alegerea celei mai bune metode pentru a trata cancerul de col uterin diagnosticat în sarcină depinde de tipul de cancer, de cât de avansat este și de vârsta sarcinii. Medicul ginecolog curant i-a recomandat Dianei histerectomia, operația de îndepărtare a uterului – o opțiune care i-ar fi oferit acesteia cea mai bună șansă de tratament al cancerului, însă care ar fi dus la pierderea copilului și a oricărei posibilități de a mai avea vreodată vreo sarcină.

Însă Diana nu era pregatită să renunțe la copilul mult dorit. Primul gănd al mamei a fost legat de ce se va întâmpla cu acesta. „I-am spus doamnei doctor că îmi doresc foarte mult și copilul. Dorința cea mai mare este să fiu bine. Și eu, și copilul.” – ne-a mărturisit emoționată Diana.

Înțelegând cât de important era pentru Diana să aducă pe lume copilul din pântec, doctorița ginecolog din Iași l-a recomandat pe Dl. Conf. Univ. Petre Brătilă, unul din puținii medici din lume care are experiență în astfel de cazuri. “Mergeți cu încredere la Dl. Dr. Petre Brătilă!” – cu acest îndemn au venit în București, la Spitalul Euroclinic, Diana și soțul ei.

„A fost bine!”

Etajul 4, Sala 3 de operații, Spitalul Euroclinic. Este ora 3.30 după-amiaza. S-a încheiat cea de-a 12-a operație complexă pe care Conf. Dr. Brătilă a făcut-o săptămâna aceasta. După 3 ore și jumătate, după ce le mulțumeste tuturor celor care au ajutat la buna desfășurare a intervenției, Dr. Brătilă se pregătește să plece acasă, la familia dumnealui. Mai are un singur lucru important de făcut. Coboară la etajul doi, unde, extrem de îngrijorat, îl așteaptă Alexandru, soțul Dianei. S-a rugat tot timpul pentru soția lui, pentru copilul drag și reușita operației. „A fost bine!” – sunt cuvintele pe care Dr. Brătila i le spune. Este tot ceea ce Alexandru dorea să audă. Știe că s-a întâmplat o minune, și asta datorită profesionalismului Dl. Dr. Petre Brătilă.

Acum, Diana și Alexandru își pun toate speranțele că bebelușul se va naște sănătos. În urmatoarele luni însă mama și sarcina vor fi supravegheate îndeaproape.

Despre Rețeaua de sănătate REGINA MARIA

Reţeaua de sănătate REGINA MARIA este cea mai extinsă reţea de servicii medicale private din România, cu peste 2000 de medici permanenţi şi colaboratori în cele 21 de locații prezente în Bucureşti şi în ţară. Rețeaua de sănătate REGINA MARIA și-a câștigat poziția de lider pe piața medicală românească datorită calității serviciilor oferite și a numărului impresionant de unități medicale prin intermediul cărora se adresează celor peste  260 000 abonați şi altor sute de mii de pacienți din retail. În cifre, la nivelul lunii iunie 2014, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA înseamnă: 21 locații proprii, 4 spitale, 2  maternități, 3  campusuri medicale, 5 centre de imagistică, 7 laboratoare acreditate,  bancă proprie de celule stem și peste 140 de policlinici partenere în țară.

www.reginamaria.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.