INTERNSHIP în cadrul departamentului de ADVOCACY

0

INTERNSHIP în cadrul DEPARTAMENTUL DE ADVOCACY al Fundației PACT / Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare

Fundația PACT, organizație neguvernamentală a cărei echipă extinsă deține peste 12 ani de experiență în domeniul dezvoltării comunitare, este în căutarea unei persoane care dorește să învețe din expertiza acumulată de organizație și să contribuie la creșterea eficienței și a impactului organizației în societate.

PACT Sigla 2012

Viziunea noastră este ca fiecare comunitate din sudul României să aibă curajul, încrederea și capacitatea de a-și asuma un rol activ în dezvoltarea propriului viitor.

Ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care comunitatea în care locuiesc se confruntă, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin.

Misiunea pe care ne-o asumăm este să sprijinim comunitățile locale să construiască o viață mai bună pentru membrii lor, prin facilitarea, finanțarea și promovarea inițiativelor de dezvoltare comunitară întreprinse de organizații comunitare din sudul României.

Lucrăm direct cu oameni cu inițiativă care trăiesc în satele şi oraşele mici din sudul României, pe care îi sprijinim să mobilizeze alți ‘cetățeni responsabili’ dispuși să se asocieze la nivel local, pentru a crea structuri ale societăţii civile pe care le numim organizaţii comunitare şi pe care le sprijinim sa fie active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor.

Esența activității organizației constă în construirea capacității membrilor comunității de a lua atitudine și a acționa pentru a produce schimbări pozitive în comunitățile în care trăiesc.

Utilizăm transversal o metodologie care îmbină activități de instruire și consultanță cu facilitare comunitară și mică finanțare.

În urmărirea misiunii pe care ne-am asumat-o, lucrăm pe următoarele 4 direcții strategice: dezvoltare comunitară, economie socială, influențarea politicilor publice relevante pentru beneficiarii noștri și pentru îndeplinirea misiunii și viziunii noastre și dezvoltare organizațională.

DESCRIEREA OPORTUNITĂȚII DE INTERNSHIP ÎN CADRUL FUNDAȚIEI PACT

Perioada preferată: 6 luni, ianuarie – iunie 2015

Profilul internului/internei

a.      Studii: preferabil din domeniul socio-uman (știinte politice, sociologie, istorie, comunicare etc.) – sau din alte domenii conexe – an terminal sau absolvent
b.      Interese în domeniile: organizații neguvernamentale/societate civilă, managment de proiect, politici publice, advocacy, incluziune socială, grupuri defavorizate
c.       Experienta anterioara: minim un stagiu anterior de practica sau voluntariat intr-o organizatie neguvernamentala sau institutie publica (locală sau națională).

Titlul proiectului principal: Comunitatea noastră, decizile noastre!

Scurtă descriere a proiectului:

Proiectul îşi propune creşterea nivelului de influenţare a politicilor publice în rândul locuitorilor din 5 comunităţi mici-medii din sudul României, prin dezvoltarea capacităţii lor de a iniţia campanii inovatoare de advocacy pentru rezolvarea problemelor/cauzelor comunitare.

Obiectivele proiectului sunt:

–         Creşterea capacităţii a 20 de lideri formali si informali din 5 comunități mici-medii din sudul României de a organiza campanii creativ-participative de advocacy pentru rezolvarea unor probleme/cauze comunitare.

–         Creşterea nivelului de cunoaştere a drepturilor cetăţenesti, a mecanismelor de implicare civică şi de influenţare a deciziilor publice în rândul a minim 200 de locuitori din cele 5 comunități.

–         Creşterea nivelului de solidaritate şi mobilizare a minim 500 de locuitori din cele 5 comunităţi, prin organizarea de procese participative inovatoare de documentare a unei nevoi/cauze comunitare şi organizarea de campanii de advocacy pentru rezolvarea lor.

Principalele responsabilități ale participantului la programul de internship:

–        Sprijinirea managerului de proiect din cadrul Fundației PACT în organizarea întâlnirilor și activităților în cadrul proiectului

–        Sprijin în activitățile curente de management de proiect și raportare

–        Cercetare și realizare de materiale de prezentare sintetică pentru membrii comunităților rurale și mici urbane pe teme de legislație, politici publice și procese de elaborare a acestora în domeniile: participare civică, acces la informații publice, incluziune socială, dezvoltare comunitară, dezvoltare rurală, economie socială / antreprenoriat social

–        Colectare și analiză de date despre proceselele de advocacy inițiate de organizații / grupuri comunitare din 5 comunități rurale și urbane mici (implicate în proiect)

–        Elaborare de materiale de prezentare a bunelor practici și lecțiilor învățate în proiect, pe baza informațiilor colectate din comunități

–        Posibil: sprijin în alte proiecte/activități din cadrul Fundației PACT, în funcție de preferințe.

Potențiale cunoștințe și experiențe noi pe care le va dobandi participantul la programul de intership:

–        Cunoașterea mai bună a contextului instituțional în care se realizează politicile publice la nivel local, în România și implicit a mediului guvernamental local, în general

–        Participarea la întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor comunitare și administrația publică locală

–        Participarea la un proces de elaborare de campanii locale de advocacy (prin prezența la întâlniri comunitare în care grupuri de cetățeni își realizează propriul plan de advocacy).

–        Cunoștințe privind elaborarea studiilor de caz în domenii ca: dezvoltare comunitară, organizare comunitară & advocacy.

–        Cunoștințe privind managementul proiectelor finanțate prin FOND ONG (fonduri norvegiene)

–        Cunoștințe de management organizațional în context neguvernamental

–        Experiența punerii în practică a teoriilor despre procesele de advocacy și influențare a politicilor publice la nivel local.

–        Experința lucrului într-o echipă creativă, tânără și dinamică.

–        Participarea la evenimente și cursuri de formare în domenii legate de advocacy și dezvoltare comunitară.

Program de implicare în activtățile PACT presupune o investiție medie de 15 ore/săptămănă (stabilit de comun acord și flexibil) și disponibilitate de a rămâne alături de noi 5 luni.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită pe adresa anemarie@fundatiapact.ro, până la data de 5 decembrie 2014, CVul și o scrisoare de intenție (în limba română sau engleză). Vă rugăm să precizați:

–         motivația de a participa în cadrul acestui program de internship

–         așteptările pe care le aveți de la implicarea în programul de internship, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea profesională și personală.

Menționăm că numai persoanele selectate pentru interviu vor fi contactate, iar perioada de susținere a interviurilor va fi 8-16 decembrie 2015.

Te așteptăm alături de noi!

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.