Înțelegerea și acceptarea autismului. Ajutor pentru părinți în drumul adaptării la autism.

0

Elena Hanganu: Zilele astea m-am tot gândit la ultimele familii care au solicitat evaluare psihologică pentru copii. În unele cazuri copiii tocmai au fost diagnosticați cu autism, în alte cazuri părinții au solicitat evaluarea pentru că au observat unele diferențe față de ceilalți copii ai familiei sau față de cei din jur.

autor text Elena Hanganu, psiholog clinician

Cel mai des am observat că deși este scris negru pe alb de către medicul psihiatru pediatru diagnosticul de autism, părintele vine la psiholog pentru evaluare și se așteaptă cumva să i se spună că medicul s-a înșelat. Însă toate criteriile de diagnostic sunt evidente și pentru psiholog.

Momentul în care primești diagnosticul copilului tău este extrem de dificil și declanșează o avalanșă de întrebări și  emoții din cele mai puternice. Atunci când cazi în deznădejde, nu mai ai putere nici să ceri ajutor și devine și mai copleșitor.

Vreau să-ți spun că este perfect normal să fii devastat de o asemenea veste în legătură cu copilul tău. Uneori vin în cabinet părinți care își spun ”trebuie să fiu puternic”, ”nimic nu mă doboară” și pare cumva că nu vorbește despre el, pare că nu simte că despre el e vorba. E foarte important să îți accepți și să-ți exprimi emoțiile. Asta te va ajuta în viitor. Dacă îți reprimi emoțiile, va veni un timp când nu vor mai avea loc în sufletul tău și vor ieși la suprafață necontrolat. Cu timpul vei vedea că nu există răspunsuri corecte sau greșite în ceea ce privește reacțiile tale.

Dacă soliciți ajutor,  discuția cu un specialist îți poate oferi claritate și echilibru, astfel încât să înțelegi mai bine diagnosticul și  să găsiți împreună strategii eficiente pentru a sprijini dezvoltarea copilului tău.

Informează-te cât poți despre tulburarea de spectru autist, modul cum acesta afectează dezvoltarea și cum poți tu contribui la progresul copilului tău.  Înțelegerea autismului îți poate aduce lumină în tot întunericul acestei incertitudini. Cu cât ești mai informat, cu atât vei putea lua decizii mai înțelepte pentru viitorul copilului. Verifică surse sigure.

Ai putea chiar să identifici și alte familii aflate în situația ta, cu care poți împărtăși experiențe, poți primi sfaturi și poți primi sprijin emoțional. 

De fapt,  cel mai important lucru este că tu, ca părinte, ești cea mai importantă resursă pentru copilul tău.  Pentru a-i oferi sprijin, este esențial să ai grijă și de tine. Așa că, asigură-te că găsești măcar o activitate care să-ți aducă bucurie, relaxare, o stare de bine: poate fi o cafea aromată, poate fi o baie reconfortantă, poate fi o carte, un film sau o plimbare prin parc (în funcție de disponibilitatea celor care te pot înlocui).

Începe să abordezi pas cu pas  acest întreg  proces de adaptare la autism.  Aici mă refer că este bine să îți setezi obiective realiste față de întârzierea pe care copilul tău o înregistrează și pentru cea mai mică reușită a lui să ”sărbătorești”. Dacă pentru tine acea schimbare pare mică sau neînsemnată, pentru copil este cu adevărat o performanță. Când reușește să bată singur din palme, sărbătorește! Când face prima dată la oliță, sărbătorește! Sunt pași mici, dar amintește-ți cum era atunci când acest lucru nu se întâmpla.

Înțeleg cât de important este să te simți susținut și să ai la dispoziție resursele potrivite, iar dacă te afli în situația descrisă, unde putem discuta în detaliu despre cum te pot sprijini să înțelegi mai bine cum îți poți ajuta chiar tu copilul și vom explora împreună strategii personalizate, adaptate nevoilor și potențialului copilului tău.

Sunt Elena Hanganu, psiholog clinician, cu o vastă expertiză în evaluarea și intervenția la copii cu TSA, fondatoarea Asociației Echilibru și Simplitate și a SOS-autism Centru de terapie. 

Date de contact:

București, sector 5, calea 13 septembrie, nr 226

www.SOS-autism.ro

www.echilibrusisimplitate.ro

https://www.facebook.com/sos.autism.bucuresti

https://www.facebook.com/echilibrusisimplitate

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.