Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Înscrie-te la Civil Society Pitch 2020!

0

La ediția cu numărul 13 a festivalului One World Romania ne propunem, ca în fiecare an, să susținem și să promovăm proiecte valoroase de film documentar prin intermediul programului CIVIL SOCIETY PITCH.

Detalii aici.

Asociația One World Romania invită organizațiile și persoanele care sunt active în apărarea drepturilor omului, precum și cineaștii, aspiranți sau consacrați, din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria să se înscrie la atelierul CIVIL SOCIETY PITCH. Atelierul va fi moderat de tutori de renume internațional și se va desfășura în perioada 20-22 martie la ARCUB, în timpul celei de-a 13-a ediții a festivalului (20-29 martie 2020).

CIVIL SOCIETY PITCH este un demers unic în regiune, care își propune să pună în contact pe de-o parte cineaști dornici să expună prin intermediul artei o fațetă a situației sociale, economice sau politice a regiunii est-europene, și pe de altă parte activiști imersați în această realitate. Scopul atelierului nostru este reunirea acestor experiențe și sensibilități diferite în vederea unei colaborări pe termen lung.

Pentru prima dată în România, ediția integrală a programului internațional CIVIL SOCIETY PITCH, cu toate cele cinci etape, se va derula pe parcursul unui an întreg: atelier de pitching, matchmaking și accelerare (martie 2020), documentare și dezvoltare (aprilie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare și producție (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (martie 2021).

La atelierul inițial din martie 2020 vor fi selectați să participe maximum 15 ONG-uri și maximum 20 de cineaști din cele patru țări partenere, în așa fel încât la sesiunea de pitching finală din martie 2021 să avem minimum 5 echipe coagulate care au lucrat pe parcursul anului în jurul unui subiect de documentar. Premiul de dezvoltare în valoare de 4000 de euro va fi acordat la final cineastului, pentru a facilita dezvoltarea proiectului de film documentar aprofundat în cadrul echipei realizate cu ONG-ul partener.

La cele trei edițiii anterioare au participat 51 de cineaști și 36 de ONG-uri; la ultima ediție, premiul a fost câștigat de Laurențiu Garofeanu cu proiectul „Lost and Found”: povestea unei tinere de etnie romă adoptată la scurt timp după naștere de un cuplu de canadieni și care se întoarce după mai bine de douăzeci de ani în România în căutarea familiei ei biologice.

CIVIL SOCIETY PITCH 2020, ediția a 4-a @ ONE WORLD ROMANIA, ediția a 13-a

INFORMAȚII ȘI FORMULAR DE ÎNSCRIERE PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ

De ce să aplici?

Organizațiile neguvernamentale suferă deseori de o lipsă de vizibilitate în mass-media, iar dedicația și munca lor nu au impactul scontat tocmai din această cauză. De multe ori, chiar și indiferența autorităților poate fi învinsă cu condiția ca societatea civilă să reclame măsuri concrete – lucru ce nu se poate întâmpla fără informarea și educarea marelui public. Deoarece materialele audiovizuale sunt printre cele mai eficiente instrumente ale militantismului modern, atelierul CIVIL SOCIETY PITCH își propune să încurajeze realizarea de filme documentare de calitate, cu impact social ridicat, care să difuzeze la scară largă teme și povești din Europa de Est legate de drepturilor omului.

APLICĂ ACUM

Este important să menționăm că, într-un binom creativ artist-activist, fiecare are un rol și niște competențe specifice, care nu trebuie îngrădite sau acaparate de niciuna dintre părți.

Activiștii cunosc cel mai bine contextul social-politic și problemele locale, precum și poveștile umane din spatele acestora, iar cineaștii stăpânesc subtilitățile limbajul audio-vizual șiau viziunea artistică de ansamblu. Vă încurajăm deci să faceți schimb de cunoștințe și să puneți bazele unor colaborări pe termen lung.

Cum funcționează?

Selecția participanților va fi realizată de echipa organizatorică din cele patru țări partenere. Atelierul va fi coordonat pe parcursul a trei zile de Ady Glynne – scriitor, regizor și producător britanic, cu trei premii BAFTA la activ, Guillaume Massart – regizor și producător de documentare, eseuri, filme experimentale și artă video ale cărui opere au fost prezentate, printre altele, la FID Marseille, și la Vision du Réel, și Mona Nicoară producător asociat al documentarului Children Underground, premiat la Sundance și nominalizat la Oscar și regizor al unor titluri precum Școala noastră și Distanța dintre mine și mine, premiul publicului la Les Films de Cannes à Bucarest 2018. Vor fi selectați să participe la prima etapă maximum 15 ONG-uri.

Vom ține cont de importanța și relevanța subiectelor propuse (atât la nivel local, cât și într-un context mai vast, european), și de potențialul acestora de a inspira cineaștii în realizarea de filme documentare. Sunt importante, de asemenea, experiența anterioară a organizației sau a persoanei aplicante în domeniul drepturilor omului, precum și capacitatea de a oferi accesul necesar la informațiile și persoanele vizate în subiectului propus. Participanții vor beneficia de sesiuni de tutorat pentru pregătirea pitch-urilor.

Ediția de anul acesta va marca prima dată când se va desfășura în România proiectul internațional Civil Society Pitch în integralitate, cu toate cele cinci etape, pe parcursul unui an întreg. Prima fază va avea loc între 20 și 22 martie la ARCUB, în timpul celei de-a 13-a ediții a festivalului One World Romania (20-29 martie 2020). Pe durata celor trei zile de lucru, membrii societății civile vor prezenta în fața regizorilor, producătorilor, artiștilor și experților locali și străini, idei și subiecte ce pot deveni materiale de filme documentare. Echipele de cineaști și activiști astfel formate vor primi primele îndrumări pentru a crește proiectele schițate.

Echipele își vor aprofunda procesul de documentare și vor începe dezvoltarea proiectul în a doua fază a atelierului, între lunile aprilie și octombrie 2020, iar în noiembrie 2020 va avea loc o sesiune intensivă de follow-up. Din decembrie 2020 până în februarie 2021 se va intra în etapa de producție a proiectului documentar. În sfârșit, în martie 2021 va avea loc sesiunea de pitching finală, la care vor participa minimum 5 echipe coagulate care au lucrat pe parcursul anului în jurul unui subiect de documentar. Premiul de dezvoltare în valoare de 4.000 de euro va fi oferit cineastului, pentru a facilita finalizarea proiectului de film documentar alcătuit alături de ONG-ul partener.

Cine poate aplica?

Se pot înscrie organizații neguvernamentale, asociații, fundații sau persoane fizice care luptă pentru apărarea drepturilor omului în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria. Aceștia pot propune subiecte locale diverse din aria drepturilor omului în sens larg (la nivel politic, social, cultural sau uman) la care au acces și pe care le-au documentat de-a lungul timpului.

Cum aplici?

Pentru a te înscrie la atelierul CIVIL SOCIETY PITCH 2020, te rugăm să completezi acest FORMULAR ONLINE. Formularul trebuie completat în limba engleză. Întregul atelier se va desfășura în limba engleză. Dacă dorești să aplici cu mai multe idei sau subiecte, te rugăm să completezi pentru fiecare câte un formular și să le trimiți separat. Fiecare organizație sau persoană se poate înscrie cu cel mult trei subiecte. Termenul limită pentru înscrieri este joi, 13 februarie 2020.

Este posibil să te contactăm în timpul procesului de selecție pentru a-ți cere mai multe detalii cu privire la subiectul/ subiectele înscrise.

Contact: atelier@oneworld.ro.

Civil Society Pitch este inițiat și coordonat de Asociația One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria) și Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova).

Programul CIVIL SOCIETY PITCH este parte a unui proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.