Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOTO: Inovaţii tehnologice şi predicţii despre viitor la a opta ediţie TEDxBucharest

0

15 vorbitori care s-au făcut remarcaţi la nivel local şi  international prin inovaţii tehnologice, studiul tendinţelor şi al comportamentului uman au urcat pe 23 octombrie pe scena evenimentului TEDxBucharest – Ahead of Time, organizat la Sala Radio.

vorbitori-si-organizatori

Ochelari cu care oameni fără vedere pot vedea, internet transmis prin lumină, depistarea timpurie a problemelor medicale sau călătorii intergalactice la viteze mai mari ca lumina. Acestea sunt doar cateva dintre subiectele care s-au regasit la evenimentul TEDxBucharest care a avut loc pe 23 octombrie, conferinţa organizată local, sub licenţa celebrelor conferinţe TED, care strâng la nivel mondial milioane de urmăritori. Ce au în comun ideile prezentate? Sunt inovatoare şi înaintea timpurilor noastre, aceasta fiind şi tematica evenimentului TEDxBucharest de anul acesta: Ahead of time (trad.: înaintea timpurilor).

Unul dintre vorbitorii care a impresionat audienţa a fost  Cristina Bălan, în prezent fondatoare Tessaract Motors. Cristina are în portofoliu realizări importante precum contribuţia la proiectarea aeronavei Boeing 787 Dreamliner sau a bateriei automobilului Tesla Model S. Ea a prezentat la Bucureşti, în premieră, două dintre cele mai noi proiecte la care lucrează: o dronă dedicată livrării dispozitivelor medicale şi a medicamentelor în zone greu accesibile din Africa şi un vehicul electric uşor.

O altă idee prezentata la TEDxBucharest a fost „ochelarii pentru nevăzători”. Bazându-se pe impulsuri electrice, acest dispozitiv le-ar permite oamenilor orbi să „vadă” lumea din jur, fără să se folosească de simţurile tactile. La acest proiect lucreazţ Cornel Amariei, manager de inovaţie la Continental Automotive şi unul dintre primii oameni incluşi vreodată în Forbes „Top 30 sub 30”.

Pe scena a mai urcat si Nikola Serafimovski, care promite că în viitor vom avea toţi acces la date cu ajutorul luminii. LiFi, cum se numeşte tehnologia la care se lucrează de peste 13 ani, ar permite conexiune fără fir, neîntreruptă, oriunde există o sursă de lumină. LiFi s-ar putea să fie mai aproape decât ne imaginăm, acest tip de inovaţie este deja folosit la sediile companiilor Netflix, Sogeprom sau la Universitatea din Edinburgh. Este doar o chestiune de timp până când tehnologia va putea fi folosită în viaţa de zi cu zi.

Tehnologia viitorului şi-a găsit aplicabilitatea şi în domeniul medical. ENTy este un start-up înfiinţat de 4 tineri studenţi, printre care Flavia Oprea – prezentă la TEDxBucharest Ahead of Time, care si-a propus sa facă echipamentele medicale mai uşor de folosit si mai ieftine. Au pornit de la ideea că pierderea echilibrului este un simptom pentru mai multe afecţiuni, astfel că descoperirea timpurie a acestuia aduce mai multe şanse de recuperare pacienţilor. Aparatul medical proiectat de ENTy a fost folosit în sute de teste, iar rezultatele se obţin cu o viteză de diagnosticare şi costuri mult sub aparatura medicală existentă în prezent.

Cele mai tinere participante pe scena TEDxBucharest 2016 au fost Alexandra Butmalăi, 19 ani,  care a vorbit despre promovarea iniţiativelor şi încurajarea tinerilor să schimbe lumea iar Ana Bercaru, 16 ani a vorbit despre călătorii intergalactice la viteze superluminice.

Pe scena evenimentului TEDxBucharest – Ahead of Time au mai urcat si abordat diferite aspecte ale inovaţiei: Delia Dumitrescu – anticiparea nevoilor consumatorilor; Patrice Renaud – emoţii şi depistarea timpurie a comportamentelor deviante; Dani Sandu – creativitate versus tehnologizare şi automatizare; Bogdan Micu – iniţiatorul aplicaţiei care depistează defrişarea ilegală şi transporturile ilegale de lemne; Jon White – depăşirea obstacolelor fizice sau psihice prin încredere şi perseverenţă, Cătălin Cosoi – hackeri buni versus hackeri răi şi securitatea informaţiilor; Zoe Philpott – îmbinarea dintre tehnologie şi artă, Andy Hood – dezvoltarea inteligenţei artificiale care să includă şi moralitate, Patrick Kramer – transformarea digitală şi folosirea implanturilor cu chip.

Experienţa TEDxBucharest a fost completată cu două reprezentaţii artistice. Zoli TOTH Project a susţinut un spectacol inedit de percuţie iar trupa Subcarpaţi a încheiat seara cu readucerea în prezent a doinei româneşti şi cu mesajul “Oamenii sunt încă frumoşi” adresat tuturor participanţilor şi vorbitorilor la eveniment.

La ediţia din acest an a TEDxBucharest au fost prezente peste 900 de persoane si alte cateva mii au urmarit transmiile live pe retelele sociale.

Evenimentul TEDxBucharest a fost susţinut de NN România, în calitate de partener principal, Telekom România, partener conectivitate, ASUS, partener tehnologic, dar și alții precum: Danone, eMAG Labs, Sensiblu, Dr. Hart, Carlsberg, Vector Watch, Discovery Networks, Eurosport, Johnnie Walker.

Parteneri media: Agerpres, Cariere, IQads, România Pozitivă, Radio Guerilla, Media Trust, Parteneriat pentru arte, Zarbi, Bucharest City App, Fundaţia Calea Victoriei.

Parteneri logistici: oveit, Qzine, Aqua Carpatica, La Strada, Event Stuff, Black Cab, dizainăr, Interbelic Victoria, FabLab, the bucharests, Fotograful Tău, Smoorahug.

alexandra-butmalai-2 alexandra-butmalai ana-bercaru-2 ana-bercaru andrei-dinu-1 andrei-dinu-2 andy-hood bogdan-micu-2 bogdan-micu cornel-amariei-2 cornel-amariei cristina-balan dani-sandu-2 discurs echipa flavia-oprea-2 flavia-oprea-4 jon-white nikola-serafimovski patrice-renaud patrik-kramer subcarpati vorbitori-si-organizatori zoli-toth

Despre TEDxBucharest

In spiritul “idei care merita impartasite”, TED a creat TEDx, o platforma de evenimente locale, organizate independent, ce aduna oameni care impartasesc o experienta tip TED. TEDxBucharest s-a alaturat inițiativei internaționale inca de la inceput, din 2009, cand au luat nastere si conferințele locale din intreaga lume. Pentru mai multe informatii accesati www.tedxbucharest.ro și pagina de FB www.facebook.com/TEDxBucharest.community.

Despre TED

TED este o organizație non-profit devotata ideilor care se ghideaza dupa dictonul Ideas Worth Spreading. A inceput acum 25 de ani ca o conferinta de patru zile tinuta in California si a ajuns astazi o conferinta globala care anual invita liderii lumii sa-si prezinte ideile in maximum 18 minute. Printre speakerii care au urcat pe scena TED s-au numarat Bill Gates sau Bill Clinton. Pentru mai multe informații accesați www.ted.com si pagina de Facebook: www.facebook.com/TED

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.