INEDIT: Spectacol cu cobzar / Club Control Bucuresti

0

Miercuri, 22 ianuarie de la ora 21 in Club Control, Bucuresti. 

cobza spectacol bucuresti

Sursa: aici.

Oare cât eşti de frumoasă? Eşti atât de frumoasă încât sunt orbit de lumina ta şi te văd: frumoasă, zglobie, fericită, mohorâtă, necruţătoare şi minunată.

Nu demult existau adevărate fabrici de lăutari în cartierele mărginaşe din Bucureşti, Chişinău sau Iaşi, ultima relicvă a moştenirii otomane din partea aceasta de lume. Muzicieni din tată în fiu, până la ultimul.

Muzica este cea mai veche formă de exprimare, mai veche chiar decât vorbirea sau reprezentarea grafică. Lăutarii au purtat din generaţie în generaţie, pe calea cântecului, naraţiuni istorice, înveselind simultan ţăranii (la nunţi, botezuri, chefuri şi petreceri), dar şi mahalagii oraşelor, cântându-le şi străinilor şi aducându-şi aportul în valorificarea specificului muzical al acestei regiuni în alte zone ale Europei, prin proliferarea baladelor şi doinelor.

Ce sunt lucrurile acestea care ne înconjoară? Ne definim pe noi în raport cu împrejurimile fiindcă acesta este singurul sistem de referințe pe care îl cunoaşte mintea noastră (limitată)? Lumea contemporană afectează cel mai puternic această rămăşiţă a identităţii regionale est-europene. Printr-o alternanță între arpoprierea și rejectarea valorilor și cauzei originare de către diverse grupuri și comunități, definite de considerente de natură etnică, de clasă, sau academice, s-au pierdut atât specificul stilistic cât și explicația istorică a unui fenomen care în ciuda aparențelor, nu-și găsește corespondent nici în istorie, nici în spațiul geografic.

Şamanul mut vrea să exprime o trăire însufleţită, sălbatică, ce abia acum îşi găseşte esenţa. Ca un ecou, un urlet rece al stepelor ruseşti. Parcă auzi lentoarea orientală turco-grecească, deşi deseori improvizaţiile de vioară (Adrian Sârbu, Republica Moldova) sau de tanbura-saz (Amir Heidarkhodaee, Iran) devin ameţitoare. Cobza temperează puţin muzica şi îi va da o bătrâneţe care o îndulceşte.

Simion Bogdan-Mihai (cobză, voce) prezintă: „Şamanul mut”, performance cu muzici de tradiţie orală.

https://www.facebook.com/pages/Simion-Bogdan-Mihai/636157243067010

Invitaţi: Adrian Sârbu (vioară), Amir Heidarkhodaee (tanbur-saz, setar), BĂLAŞA (percuţii)

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează