Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Începe weekend-ul salvând o viață. Donează sânge în parcul Herăstrău

0

Asociația React și Fundația Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București, anunță organizarea unei sesiuni mobile de donare de sânge, sâmbătă, 9 mai 2015, în parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), între orele 10.00 – 14.00, în cadrul programului „O șansă pentru viață”. Sângele donat cu această ocazie va fi utilizat în spitalele din București pentru salvarea pacienților supuși unor intervenții chirurgicale sau a celor care necesită preparate sanguine.

O sansa pentru viataÎn București, deși zilnic donează aproximativ 200 de persoane, cantitatea de sânge recoltată acoperă doar 70% din cerere. Mai mult, pentru a putea asigura anumite preparate dar și pentru a crește siguranța produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează din responsabilitate față de semeni şi societate.

Sesiunea de sâmbătă, prin sângele recoltat, oferă o șansă pacienților din spitale și vine în întâmpinarea persoanelor ocupate dar interesate să contribuie la salvarea de vieți omenești. Astfel, potențialii donatori au acces într-o zi de week-end la un proces de donare rapid și comod.

Bucureștenii care îndeplinesc condițiile minime pentru a deveni donatori sunt așteptați să doneze sânge benevol (fără bonuri valorice) în cadrul unității mobile „O șansă pentru viață” – un autobuz special compartimentat și dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie să îl parcurgă un donator de sânge.

Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât și pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătoasă și să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani
  • greutate 50 – 100 kg femeile și 60 – 100 kg bărbații
  • să nu fi suferit în ultimele luni intervenții stomatologice sau chirurgicale
  • să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii,
  • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.

Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fără multe proteine și grăsimi). Nu se fumează înainte și după donare cu o oră.

În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Mai multe informații despre donarea de sânge sunt disponibile pe pagina www.pentruviata.com

Oferă o șansă pentru viață! Donează sânge!

***

“O șansă pentru viață” este cel mai amplu program național de donare de sânge derulat până în prezent în România. Programul derulat de Asociația React și Fundația Vodafone România, a fost lansat în mai 2008 cu scopul de a îmbunătăți sistemul transfuzional românesc. Până în prezent, în cadrul acestuia au fost recoltați mai mult de 66.000 de litri de sânge care au salvat peste 200.000 de vieți.

Asociația React este o organizație neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunități prospere: sănătate, educație, economie socială și dezvoltare comunitară. Implementăm proiecte integrate, care produc schimbări majore în viața oamenilor prin sprijin competent și implicare activă. În cei nouă ani de la înființare, am contribuit la schimbarea vieții unui număr de aproximativ 170.000 de români și am salvat peste 200.000 de vieți omenești. Suntem printre cele mai premiate organizații neguvernamentale din România, cu 14 premii de excelență naționale și internaționale. React are filiale în 5 orașe din țară și o echipă de 50 de angajați și peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari  copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfășurate de organizațiile non profit partenere.

Mai multe detalii despre programele Fundației se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.