Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Începe Sci+Fi FEST 2019!

0

Spectacole de știință pentru copii, experimente în direct, roboți, telescoape profesionale de mari dimensiuni, drone, jocuri în Realitate Virtuală, echipamente de măsurare cinematică a mișcării, echipamente de antrenare a atenției și multe alte surprize vă așteaptă la a patra ediție a singurului festival de știință și imaginație Sci+Fi FEST din Europa.

Festivalul se va desfășura pentru prima dată într-unul dintre cele mai vizitate centre comerciale din Capitală, pentru a fi mai aproape de oameni.

Echipa revistei Știință&Tehnică și ParkLake Shopping Center vă invită să explorați viitorul alături de cercetători, profesori și scriitori români de SF sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 12. Evenimentul, organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București și al Centrul pentru Tineret al Municipiului București , va aduce în grădina care se deschide spre Parcul Titan conferințe cu cei mai cunoscuți animatori ai Mișcării Știință&Tehnică din România, echipamente de ultimă generație pentru pasionații de astronomie și robotică, multe jocuri pentru copii, concursuri cu premii valoroase, 20 de standuri interactive, ateliere și o zonă de conferințe.

Întâlnire cu Cristian Presură

A creat primul ceas care măsoară pulsul optic, este angajatul companiei Philips din Olanda, editor al revistei Știință&Tehnică şi autorul cărţii Fizica Povestită. A publicat lucrări în reviste de specialitate, precum Science, Physical Review Letter și Physical Review B. În timpul doctoratului a colaborat cu Anthony James Leggett, câștigător al premiului Nobel. „Avansurile tehnologice pe care le trăim cu ochii noştri azi (CD-ul, internetul, telefonul mobil etc.) nu sunt decât aplicaţii ale fizicii fundamentale. Aplicaţii spectaculoase, ce e drept, şi utile, dar rămân aplicaţii. Adevăratul salt în tehnologie și cunoaștere va fi făcut de calculatorul cuantic și fizica cuantică”, spune Cristian Presură.

Experimente științifice și cercetare

Institutul Național de Cercetare pentru Sport vine cu MOVEN – echipamentul de măsurare cinematica a mișcării pentru atleți și NEUROTRAKER – un echipament pentru antrenarea atenției.

Institutul de Științe Spațiale vine cu PERSPECTRUM: Fuziunea artistică a Cosmosului cu Cuanta – o instalație audio-vizuală, care va fi expusă funcțional la stand. Vizitatorii vor putea să vadă cum funcționeaza un microscop laser și cum arată o undă de sunet pe display-ul unui osciloscop.

Universitatea Ovidius din Constanța împreună cu Institute for Nanotechnologies & Alternative Sources of Energy au pregătit un stand cu aplicații în Realitate Virtuală, IoT și Inteligență Artificială, dezvoltate în colaborare cu Universitatea din Canakkale, Turcia,cu INAS Craiova și cu sprijinul PTC Romania:

  • TOMY bot – robot digital de asistență, orientare și suport de decizii pentru soluții de transport
  • soluții de tip IoT pentru utilizarea surselor de energie regenerabile pentru furnizare de energie termică
  • soluții digitale care utilizează date satelitare pentru prevenirea dezastrelor ecologice.  

Vor lansa la Sci+Fi FEST robotul digital OVIO, pentru asistența și orientarea studenților.

Institutul Național de Fizică a Pământului de la Măgurele vine cu un dispozitiv de simulare a cutremurelor pe Marte.

Observații astronomice

Cele mai performante telescoape vor fi îndreptate către obiecte cerești cunoscute sau mai puțin știute de publicul larg. Observațiile astronomice încep cu Soarele, chiar de la orele 17 – bineînțeles prin filtre speciale. Odată cu lăsarea întunericului, veți putea admira astrele, ghidați de astronomi profesoniști. Vom observa live planeta Saturn, cu splendidele sale inele, plus satelitul Titan, pe care sunt oceane, lacuri, mari, râuri și bălți (dar din gaz metan lichefiat!). Vom urmări prin telescop și pe Jupiter, cu cei patru sateliti descoperiți în 1609 de Galileo Galilei, și cu benzile lui formate din nori de furtună.

Ne vom uita îndeaproape și la Lună, cu munții, craterele și mările ei fară nicio picatură de apă.

TELESCOAPE.RO, împreună cu Asociația Astronomică URANIA, vă oferă oportunitatea să vedeți demonstrații cu comandă wireless (de pe tabletă sau de pe smartphone) ale telescopului MEADE LX850, complet automatizat și pregătit de astrofotografie, cu o cameră CCD performantă, într-o expoziție cu multe telescoape, de unde pot fi și achiziționate unele modele.

Astrofotografia este un domeniu relativ nou în România, dar acre are deja un reprezentant recunoscut internațional, cu fotografii publicate în întreaga lume. SARM (Societatea Astronomică Română de Meteori) va avea o expoziție a lui Valentin Grigore, cunoscutul astrofotograf, care va fi prezent pentru a da publicului toate detaliile legate de fotografierea aștrilor, precum și despre cum poți deveni astronom profesionist.

Știință distractivă, ecologie, cursuri de prim ajutor și sport

FUN SCIENCE și Profesorul Trăsnit dau startul Festivalului la ora 12 punct!
Au pregătit un spectacol interactiv pentru copii, cu experimente și concursuri. Urmează spadasinii din echipa Națională a României, apoi echipa
Kidibot îi așteaptă pe copii să se înscrie în concursul de cunoștințe generale, dotat cu recompense generoase.

Animatorii de la Orășelul Cunoașterii au pregătit puzzle-uri gigantice și numeroase provocări.

Echipa Every Can Counts România  aduce ROATA ȘI BICICLETELE RECICLĂRII. Dacă doriți să câștigați premii, să faceți sport și să salvați Pământul de la încălzire globală veniți cu doze de aluminiu. Se dau premii!

Pentru prima dată la SCI+FI FEST, atelierelor de roboți, drone și reciclare li se alătură atelierul de Prim Ajutor, coordonat de doctorul Radu Berca de la Serviciul de Ambulanță București Ilfov ( Există un EROU în fiecare dintre VOI).

Conferințele Știință&Tehnică la Sci+Fi FEST

De 70 de ani revista Știință&Tehnică promovează cercetarea și știința în România: în licee, universități, institute și chiar… la firul ierbii. Pentru că ne dorim un oraș inteligent, într-o Românie inteligentă – acesta este și sloganul evenimentul SCI+FI FEST, vom coborî conceptele de Smart City, Big Data, Internet of Things, Tehnologie 5G în rândul tinerilor și îi vom încuraja să viseze și să caute soluții pentru problemele globale ale omenirii.

Vor vorbi despre: Meseriile viitorului – Alexandru Mironov, Calculatorul cuantic – Cristian Presură, Cucerirea Spațiului – Cristian Român, Tehnologii spațiale – Cătălin Nae, Expediția din Atacama – Cătălin Beldea, Protecția cibernetică – Mircea Scheau, Poluarea din aer – Silviu Gurlui

SCI+FI FEST este singurul festival de știință și imaginație din Europa. Oferim tuturor participanților șansa să participe la o dezbatere deschisă, informală, de la digitalizare și inteligenţa artificială, la poluarea urbană, într-un mall inteligent,

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.