Începe prima ediția Cinepolitica, Festival Internațional al Filmului Politic

0

 Prima editie Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din Romania, este precedata de o avanpremiera de patru zile (11-14 iunie) la Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeul National al Taranului Roman (MTR).

Astfel, in data de 13 iunie, incepand cu ora 17:00, a avut loc evenimentul Remember: 13-15 iunie 1990, in cadrul caruia s-a difuzat filmul-document Piata Universitatii – Romania, in regia lui Sorin Ilieșiu, Vivi Dragan Vasile și Stere Gulea. Evenimentul a avut loc in prezenta realizatorilor Sorin Ilieșiu și Vivi Dragan Vasile. Proiectia a continuat cu filmele de instructaj din Programul special „Politia secreta” și, de la ora 21:30, lungmetrajul laureat cu Oscar Vietile altora (2006).

Avanpremiera Cinepolitica se va incheia astazi, joi, 14 iunie, cu Programul special „In memoriam Vaclav Havel”. Astfel,de la ora 18:00, se va difuza in premiera romaneasca documentarul Cetateanul Vaclav Havel pleaca in vacanta, o reconstituire cu mult umor si simt ironic a unui episod din viata de disident a lui Havel. Proiectia va fi urmata de Vaclav Havel la Cetatea din Praga (2009), un documentar care trece in revista primele sase luni de presedintie ale lui Havel. Proiectia va avea loc in prezenta regizorului filmului, Petr Jancarek, documentaristul personal al lui Vaclav Havel, care va prezenta, in premiera absoluta, un teaser dintr-un documentar despre ultimii ani din viata lui Vaclav Havel. De la ora 21:30, proiectia va continua cu lungmetrajulPlecare (Leaving, 2011), unicul film regizat de Vaclav Havel, o comedie dulce-amara lansata in selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Moscova 2011.

Incepand de azi, cinefilii sunt invitati la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu unde se va desfașura prima editie a Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic, care va debuta cu o premiera romaneasca difuzata in proiectie unica –  Doamna / The Lady, cel mai recent film regizat de Luc Besson.Doamna spune, in paralel, povestea miscarii pro-democratie din Myanmar si povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) si sotul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravietuit, in pofida distantei mari, a separarilor de lunga durata si a regimului periculos de ostil: in timpul alegerilor generale din Burma, in anul de gratie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Nationale pentru Democratie, partid care a obtinut 59% din voturi si, prin extensie, 81% din locurile in parlament – in ciuda victoriei, Suu Kyi a fost retinuta sub arest la domiciliu, situatie in care a ramas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberata de abia in 2010.

Avanpremiera Cinepolitica este organizata cu sprijinul Staropramen, berea pragheza numarul 1 in lume. Va așteptam la un film bun și o bere rece!

……………………………………………………………………………………..

Festival organizat sub patronajul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC), Universitatii Nationale de Arte (UNArte), Universitatii Bucuresti, Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Uniunii Cineastilor din Romania.

Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Evenimentul Zilei, RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează