Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Începe Concursul Internațional George Enescu: România contează!

0

Timp de 21 de zile, între 6 septembrie și 27 septembrie 2014, cea de-a XIV-a ediție a Concursului Enescu reunește la București 240 de tineri artiști din 36 de țări de pe 5 continente și muzicieni consacrați în plan mondial. Trei televiziuni străine importante promovează evenimentul.

Cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional George Enescu începe sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 19.00 cu un Concert de Gală: violonistul Alexandru Tomescu (laureat al Concursului, ediția din 1999) și pianistul Amir Tebenihin (laureat al Concursului, ediția din 2009) vor urca pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. La pupitru se vor afla laureații ediției 2014 a Concursului de Dirijat Jeunesses Musicales.

1

Alexandru Oprean, Secretar de Stat, Ministerul Culturii, Alexandru Tomescu și Amir Tebenihin, compozitorul Dan Dediu, Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii George Enescu, Alexey Golovin, Director Corporate Developement & Communication, Rompetrol, Anca Oreviceanu, Director Comunicare Dacia și Grup Renaul România, Oana Marinescu, Director Comunicare al Festivalului și Conucursului Enescu, Cătălin Sava, TVR și Liana Staicu, RRA  au participat astăzi, la Ateneul Român, de la ora 11.00, la conferința de presă care a marcat deschiderea Concursului Enescu 2014.

Alexandru Oprean, Secretar de Stat, Ministerul Culturii a reiterat spirijnul pe care Ministerul îl acordă Concursului și Festivalului Enescu, menționând importanța susținerii performanței.

“Dacă vă uitați în listele de câștigători, veți vedea că pariurile care au fost făcute aici au fost câștigătoare”, a declarat în cadrul conferinței violonistul Alexandru Tomescu, laureat al Concursului Enescu, ediția din 1999.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internațional George Enescu 2014 contribuie la prestigiul României în lume și deschide drumul către cariere internaționale pentru peste 200 de tineri artiști din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franța, România, Venezuela, Mexic, Argentina și Australia.

Concursul Enescu a reușit în timp să-și consolideze poziția ca una dintre principalele competiții internaționale, atât din perspectiva dificultății, cât și din perspectiva rigorii jurizării. De-a lungul timpului, pentru mulți artiști renumiți ai lumii, participarea la această competiție a reprezentat punctul de cotitură care i-a ajutat să ajungă la recunoaștere la nivel mondial.

”Concursul Internațional George Enescu face ca România să conteze, atât în lumea muzicală și culturală internațională, cât și în viața și cariera unor tineri artiști care își caută drumul. Aceasta este valoarea adăugată pe care Concursul o aduce, împlinind de fapt voința marelui nostru compozitor, George Enescu”, a declarat presei Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului George Enescu.

Concursul are patru secțiuni:  81 de candidați sunt înscriși la Secțiunea de Pian, 71 la Vioară, 37 la Violoncel, în timp ce 45 de lucrări intră în competiție la Secțiunea de Compoziție.

tomescu

NOUTĂȚILE EDIȚIEI

În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituții de muzică ale momentului, Academia din Viena și Kronberg Academy susțin Concursul Enescu și oferă laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații vor avea și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

Alături de Institutul Cultural Român, prin rețeaua internațională, trei televiziuni de top la nivel mondial promovează Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo și Euronews, care au inclus concertele și recitalurile din cadrul Concursului în agenda lor culturală internațională.

Marcând, de asemenea, o premieră în istoria Concursului Enescu, Gala de Deschidere (6 septembrie 2014) aduce pe scena Ateneului Român doi laureați ai Concursului, astăzi nume de primă mână în muzica clasică internațională: violonistul Alexandru Tomescu (laureat al ediției din 1999 a Concursului) și pianistul Amir Tebenikhin (laureat al ediției din 2009), tocmai pentru a-i inspira pe tinerii competitori și pentru a le arăta ce șanse le aduce această competiție.

Pianistul Jean-Claude Pennetier, reputatul dirijor și pianist Franz Justus, apropiat al legendarului Leonard Berstein, pianista Mara Dobrescu, absolventă a Conservatorului din Paris, și muzicianul Pierre Amoyal, președintele Juriului ediției 2014, sunt alte câteva personalități de marcă din această ediție.

Pe perioada Concursului, în holul Ateneului va fi deschisă pentru public o expoziție foto organizată de Agenția Mediafax.

ORGANIZARE

Probele de Concurs au loc la Ateneul Român și la Universitatea de Muzică din București. Ordinea de intrare în Concurs pentru tinerii artiști va fi stabilită prin tragere la sorți. Există două probe de concurs, în urma cărora concurenții selectați de juriu intră în Semifinale. După evoluțiile din Semifinale – care reprezintă de fapt recitaluri la cele trei instrumente, vioară, violoncel, pian – vor fi desemnați finaliștii. Ultima probă din Concurs va fi reprezentată de interpretări cu orchestră. Finaliștii vor evolua în cadrul Finalelor pe secțiuni, susținând concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, pe 18  septembrie – Finala la Vioară, pe 21 septembrie – Finala la Violoncel  și pe 27 septembrie – Finala la Pian. În seara fiecărei finale, după concertele susținute cu Filarmonica George Enescu, juriile vor desemna laureații ediției 2014 a Concursului Enescu la cele trei instrumente.

Pentru secțiunea de compoziție, procedura este diferită. Lucrările înscrise la Secțiunea de Compoziție intră în Concurs și sunt evaluate și selectate de juriu fără a se cunoaște numele candidaților, pentru ca procesul de jurizare să fie echidistant.

Înscrierile pentru Concurs au fost deschise până la data de 1 iulie. Premiile sunt în valoare de peste 100.000 de euro.

ACCESUL PUBLICULUI LA CONCERTE ȘI LA INFORMAȚII

Accesul publicului la etapele din Concurs a fost liber, tocmai pentru a permite crearea unei atmosfere specifice unei săli de concert. Locurile au fost epuizate rapid, pe baza unei înscrieri prealabile pe site. Cei care nu pot intra în sală au posibilitatea să urmărească concertele în transmisiunile live ale TVR (gala de deschidere și finalele) şi ale Radioului Public, precum și pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele).

Informații detaliate despre programul desfășurării probelor de concurs, a semifinalelor, recitalurilor și finalelor din cadrul Concursului Enescu sunt disponibile pe site-ul www.festivalenescu.ro la secțiunea dedicată Concursului Enescu.

Lista completă a tinerilor artiști înscriși în Concurs, precum și programul pe care aceștia îl vor prezenta juriului pot fi consultate tot pe site, la secțiunea  Concurs Enescu, Personalități 2014.

Cele mai noi fotografii și informații în timp real se găsesc pe contul de Facebook al Festivalului, precum și pe Twitter și pe noul cont Instagram.

DETALII SUPLIMENTARE DESPRE CONCURS

Remarcabili solişti precum violonistul  Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotați pianiști români în lume, Radu Lupu și Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu și cei mai performanți artiști români de generație nouă – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional George Enescu.

Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.