Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Începe cel mai mare festival internațional de folclor din România!

0

Peste 2.000 de artiști, o paradă impresionantă a costumelor populare cu aproape 600 de participanți, orchestre, fanfare, ansambluri folclorice, târg de meșteșugari, artiști consacrați de muzică populară și nu numai, toate acestea reunite în cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”

Festivalul International de Folclor 2014

Primăria Municipiului București, prin creart– Centrul de Creație, Artă și Tradiție, organizează, în perioada 19 – 21 iunie 2015, Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”.

Aflat la cea de-a IX-a ediție, festivalul va reuni nu mai puțin de 2.000 de artiști din toate zonele țării, ansambluri folclorice, fanfare, minorități și comunități naționale, târg de meșteșugari și hand-made, ateliere de creație și bucate tradiționale.

Timp de trei zile, între orele 10:00 – 22:00, Parcul Cișmigiu se va transforma într-o oază tradițională în centrul Bucureștiului. Pe cele două scene vor urca artiști consacrați de muzică populară, ca Maria Ciobanu, Nicoleta Voica, Nicolae Furdui Iancu sau Matilda Pascal Cojocărița și Nicolae Voiculeț, dar și Nightlosers, Mihai Mărgineanu, Argatu’ sau Țapinarii, care vor susține spectacole de folclor reinterpretat.

Parada costumelor populare

Festivalul se va deschide vineri, 19 iunie, la ora 15:00, cu o paradă a costumelor populare românești și internaționale ce se va desfășura pe traseul Ateneul Român – Calea Victoriei – Cercul Militar Național – Bulevardul Regina Elisabeta – Parcul Cișmigiu (intrarea Arhivele Statului). Ansambluri naționale și internaționale, fanfare, comunități și minorități naționale vor participa la parada FIF 2015, în total fiind prezenți 600 de artiști. Parada se încheie la intrarea în Cișmigiu, unde fanfarele din Hudești, din Rupea, „Transilvania” și „Argeșul” vor invita trecătorii la marea sărbătoare FIF 2015.
Ansambluri din Scoția, Armenia, Serbia, Republica Moldova și India în Cișmigiu

Programul artistic se va desfășura pe cele două scene amplasate în parc: Scena Principală și scena Fân Zone. La Scena Principală (situată pe peluza restaurantului Monte Carlo) vor concerta soliști îndrăgiți de muzică populară, ansambluri folclorice profesioniste, minoritați și comunități naționale, orchestre, în total peste 2.000 de artiști.
La ediția din anul acesta vor participa Ansamblul „Sheffield Pipe Band” din Scoția, Ansamblul „Geghard Dance” din Armenia, Ansamblul „Dhoad Gypsies of Rajasthan” din India, Ansamblul „Lada” din Serbia și Ansamblul „Fluieraș” din Republica Moldova, toate cu un palmares internațional remarcabil. Acestea vor urca pe Scena Principală în toate cele trei zile, oferind reprezentații inedite de muzică și dans, reprezentative culturii lor.

Vineri, 19 iunie 2015, pe Scena Principală vor urca reprezentanți ai minorităților (germană, italiană, greacă, aromână, rromă, maghiară), ansambluri profesioniste, invitați din străinătate și orchestra „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Tot vineri, invitați precum Nicoleta Voica, Gheorghe Turda, Marius Ciprian Pop și Marioara Man Gheorghe ne vor oferi un spectacol inedit alături de copiii lor, care le împărtășesc pasiunea pentru muzică, moment ce se află în ton cu tema ediției de anul acesta, FAMILIA.

21iunie2014 FIF CreArt Ploaie by Aurel Virlan 23

Sâmbătă, 20 iunie 2015, vor urca pe scenă ansambluri din România și Orchestra Națională Valahia dirijată de maestrul Marius Zorilă, împreună cu invitații săi. Andreea Chisăliță, Gelu Voicu, Silviu Biriș și Dinu Iancu Sălăjanu sunt doar câteva dintre numele mari care vor concerta alături de Orchestra Națională Valahia.

Evenimentul se va încheia la Scena Principală duminică, 21 iunie 2015, cu un program ce cuprinde nume ale unor artiști recunoscuți, precum Maria Ciobanu, Floarea Calotă, Cornelia și Lupu Rednic, Nicolae Furdui Iancu, Matilda Pascal Cojocărița, Nicolae Voiculeț, Lavinia Goste și Marius Zorilă. Ansambluri profesioniste vor asigura o atmosferă de sărbătoare în ultima seară, iar Orchestra Națională Valahia va completa ritmurile acest tablou muzical.

Folclor reinterpretat la Fân Zone

Nu vor lipsi nici evenimentele dedicate celor tineri, pentru care punctul de atracție va fi deja consacratul „Fân Zone”, unde Nightlosers, Mihai Mărgineanu, Fantome, Argatu’, K-LU, Ad-Hoc, Danaga, Steaua de Mare, Țapinarii, Mihai Toma, TRI, Domino Sibiu, Cobzality, Balako sau Balkansambel vor susține spectacole de folclor reinterpretat.
Tot la „Fân Zone”, în prima parte a zilei, sunt așteptați și cei mici, cu tot felul de surprize, iar cei mari își pot alege suveniruri hand-made sau se pot răcori la standul „Limonada lui Iulian” – cea mai fresh limonadă socială, unde fiecare pahar cumpărat ajută un copil bolnav.

În „satul” din Cișmigiu vizitatorii pot descoperi și alte produse tradiționale originale, dantele lucrate de mână, „Tricouri Faine”, „Colți Românești”, „Perne de decor”, „Cărți Poștale cu Povești” la Mândra Chic și „Prăvălia cu iișoare” prin intermediul cărora se pot redescoperi motivele autentice românești reinterpretate într-un mod creativ.
Târg de meșteșugari și zona gastronomică

Festivalul Internațional de Folclor aduce în atenția publicului meșteșuguri și tradiții ce impresionează prin tehnicile folosite. La cele peste 60 de căsuțe amplasate pe aleile parcului, meșteșugari autentici din toate zonele țării vor reconstitui tradițiile de artă țărănească, existând și demonstrații ale unor meșteri și artiști plastici care vor împărtăși din tainele tehnicilor folosite: război de țesut, roata olarului, atelier de sticlărie.

Vizitatorii pot alege dintr-o gamă diversificată de obiecte de artizanat (ceramică, sculpturi în lemn și os, articole din piele, covoare, țesături, împletituri din fibre vegetale, icoane, instrumente muzicale, ceramică, ii, costume, păpuși, măști) și de bucate variate (miere, prăjituri de casă, siropuri, dulcețuri, turtă dulce, covrigei, brânzeturi, pâine de casă, plăcinte, cozonac, scovergi, baclava sau kurtos colacs). Totodată, în cadrul festivalul, lângă Foișor, va fi amenajată și o zonă gastronomică, deschisă între orele 11:00 – 22:00.

Ateliere de creație și plimbări cu trăsuri și ponei

Pe lângă spectacolele de muzică și dans de pe scenele din Parc, vizitatorii sunt așteptați cu ateliere inedite de creație ce vor avea loc la Foișor, în intervalul orar 11:00 – 20:00. Unul din aceste ateliere este susținut de Prof. Ovidiu Papană, un important culegător și teoretician al folclorului muzical românesc, pasionat colecţionar de instrumente muzicale. Cei prezenți se vor putea întâlni la ateliere și cu un producător de țambale din Slovacia, care le va împărtăși taine muzicale străvechi.
Plimbările prin parc cu trăsuri și ponei nu lipsesc nici în această ediție și întregesc atmosfera de sărbătoare oferind doritorilor o promenadă la ceas de seară, prin cel mai vechi parc al Capitalei.

Intrarea la toate evenimentele din Parcul Cișmigiu este liberă.

Pentru mai multe informații accesați site-ul www.creart.ro și paginile de Facebook: Festivalul International de Folclor și creart.

Coproducător: TVR
Sponsor: Domeniile Sâmburești
Parteneri media: Magic FM, Dilema Veche, Adevărul, Calendar Evenimente, Cooperativa Tradițională, România Pozitivă, Bigcitylife.ro, Dor de ducă, 24Fun, Zile și Nopți, În Festival, Feeder, PR Wave, Orașul meu, TV City, Online Gallery, IQool, Mișcarea Oamenilor Visători.

Afiș FIF 2015

 

Spoturi:
FIF: https://www.youtube.com/watch?v=AkAjatK1KSU
Fân Zone: https://www.youtube.com/watch?v=vVXidsF2nO0

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.