Încă o ediție YouthBank București încheiată cu success!

0

Echipa YouthBank București, formată din 20 liceeni, a marcat finalul celei de-a cincea ediții YouthBank București alături de parteneri, sponsori, părinți, profesori și prieteni ai programului, printr-un eveniment ce a avut loc la Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești (CROS). 7 proiecte finanțate dintr-un fond de 23.000 lei, zeci de liceeni implicați, mii de beneficiari ai proiectelor finanțate – acestea sunt câteva din rezultatele programului în acest an.

DSC_0496

YouthBank este un program de educaţie non-formală și antreprenoriat social, coordonat în București de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) în parteneriat cu BRD – Groupe Societe Generale.

Pe parcursul anului școlar 2013-2014, echipa YouthBank și-a ales colegi noi din rândul liceenilor bucureșteni, a derulat o campanie de strângere de fonduri, a organizat un concurs de proiecte destinat inițiativelor liceenilor și s-a asigurat că proiectele susținute financiar din fondul YB își ating obiectivele. Echipa YouthBank a fost formată din 20 liceeni care au învățat să gândească, să planifice și să implementeze o serie de mecanisme de atragere de fonduri din comunitate, să promoveze un fond creat prin diverse canale și instrumente, să organizeze conferințe de presă și prezentări în licee, să analizeze și să evalueze proiecte în funcție de un set de criterii bine stabilite.

Membrii YouthBank Bucureși au reușit să mobilizeze în perioada octombrie 2013 – februarie 2014 peste 20.000 lei. Primul mecanism pe care aceștia l-au pus în practică a fost o campanie de vânzare de felicitări de sărbători, în special către companii. Următoarele trei mecanisme au fost evenimente plănuite de la început și organizate de către aceștia pe parcursul lunilor ianuarie și februarie: împachetare de cadouri, un concert caritabil, o petrecere tematică. Fondul YouthBank creat a fost în valoare de 23.000 lei, din care au fost susținute 7 proiecte propuse și implementate de 39 liceeni din Sectoarele 1 și 2 în lunile aprilie – iunie 2014.

Proiectele finanțate au acoperit domenii precum antreprenoriat social, cultură, sport, educație, ecologie sau social. Tinerii implicați în implementarea acestor proiecte au avut șansa să dezvolte soluții la nevoile identificate în jurul lor, să își dezvolte abilități antreprenoriale, de organizare, de planificare, de lucru în echipă, comunicare și negociere. Proiectele finanțate în acest an au fost:

  • OKaua (festival de teatru ce și-a propus stimularea și dezvoltarea abilităților artistice ale elevilor, cultivarea spiritului de echipă, a creativității și identității de grup, plus creșterea interesului elevilor pentru teatru și artă)
  • SUPER (festival de filme, făcute de adolescenți; două proiecții de scurt-metraje ale liceenilor români, un workshop de film, un curs de „inițiere în istoria filmului” și o discuție despre filme)
  • Galeria personajului de teatru contemporan (proiectul adduce în prim-plan texte din dramaturgia română contemporană prin promovarea unei imagini artistice de tip sincretic)
  • Distrându-te ajuți! (eveniment caritabil ce a avut ca scop ajutorarea copiilor de la Casa de copii „Sf. Nicolae”)
  • Ad House (un film artistic despre manipularea în mass-media și marketing)
  • Youth Festival (festival ce a avut ca scop prezentarea unor diferite concepte care să-i determine pe oameni să conștientizeze problemele societății în care trăiesc)
  • Pui de vultur (excursie de 4 zile în Masivul Piatra Craiului care dorește să promoveze un alt fel de turism)

În București programul a oferit sub formă de finanțare în primele 5 ediții (2009-2014) peste 125.000 lei pentru susținerea a 50 de proiecte inițiate și implementate de către liceenii din București. Peste 80 de liceeni au făcut parte din echipa YB până în prezent, iar peste 200 de tineri au făcut parte din echipele proiectelor susținute. Premiat la Gala Premiilor în Educație (Cel mai bun proiect educațional, 2010), Gala Societății Civile (Proiecte de tineret – 2011 și Comportament Civic și Participare Publică – 2012), Gala Voluntariatului (Cel mai bun proiect de voluntariat în domeniul tineret, 2011), programul YouthBank este o excelentă școală de dezvoltare personală pentru tineri.

Mai multe detalii despre YouthBank București găsiți pe site-ul programului: www.bucuresti.youthbank.ro.

Website:   www.bucuresti.youthbank.ro

***

Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a iniţiat în Romania în anul 2006 programul YouthBank, adaptând şi dezvoltând cu sprijinul Fundaţiei Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii prin acordarea de finanţări locale. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Tîrgu-Mureș, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează