Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În București s-a deschis Centrul de consiliere și orientare în carieră pentru studenţi

0

FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN AGRICULTURĂ, ALIMENTAŢIE, TUTUN, DOMENII ŞI SERVICII CONEXE AGROSTAR, în parteneriat cu UNIVERSITATEA BIOTERRA  București și partenerul transnațional Centro de Estudio Infer SL-Spania, anunță lansarea Centrului de consiliere și orientare în carieră Bucureşti, în cadrul Universităţii Bioterra  (strada Gârlei nr. 81)

 foto seminar la deschiderea Centrului consiliere si orientare  Bucuresti

Acest eveniment a avut loc potrivit activității A.4 (Organizarea centrelor de orientare şi consiliere în carieră) a proiectului „Să devenim activi pe piața muncii!”, cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni!”, Axa prioritară 2, Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Tranziția de la școală la viața activă!”.

Întreaga activitatea a Centrului de consiliere si orientare Bucureşti va viza îndrumarea în carieră a peste 1000 de studenți din Capitală.

Pe parcursul activităţilor desfăşurate  în cadrul acestui centru se vor elabora şi se vor aplica de către psihologi, specialişti în resurse umane şi recrutare, o  serie de teste şi instrumente de  evaluare, autoevaluare şi autotestare a studenţilor, care vor scoate în evidenţă atât abilităţile fizice, cât şi aptitudinile acestora, dar și nivelul lor de pregătire pentru o anumită carieră și un anumit loc de muncă. În urma evaluării acestor teste de către consilierii în carieră, studenţii vor putea fi orientaţi corect şi concret către acel job pe al cărui tipar se pliază cel mai bine personalitatea şi capacităţile fizice ale fiecăruia dintre ei.

 

De asemenea, ei vor fi consiliaţi cu privire la  nivelul de pregătire pentru o anumită carieră, pe care o deţin în momentul evaluării şi cu privire la pregătirea de care au nevoie în continuare, pentru a se adapta la cerinţele job-urilor spre care sunt orientaţi.

Serviciile din cadrul Centrului de consiliere si orientare în carieră din cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti fac parte dintr-un program integrat de consiliere profesională, derulat în cadrul proiectului “Să devenim activi pe piaţa muncii!”, care urmăreşte dezvoltarea perspectivelor de carieră prin familiarizarea cu mediul de lucru, dar şi dezvoltarea abilităţilor personale (încredere în sine, auto-control, adaptabilitate şi munca în echipă). Astfel, în cadrul acestui program concentrat de orientare profesională, o parte dintre cei 1000 de studenţi bucureşteni care vor trece pragul centrului de consiliere în carieră vor beneficia şi de:

  • excursii tematice, sub formă de vizite la organizaţii şi instituţii care au activităţi specifice specializărilor la care sunt studentii atrași în grupul țintă, la finalul cărora tinerii se vor decide unde îşi vor efectua stagiile de practică. Studenţi vor fi înscrişi şi selectaţi pentru aceste excursii în funcţie de obiectivele lor în cariera şi în urma recomandărilor primite de la cei ce i-au consiliat în cadrul Centrului de consiliere și orientare în carieră din cadrul Universităţii Bioterra;
  •  stagii complexe de practică în cadrul organizaţiilor beneficiarului proiectului “Să devenim activi pe piaţa muncii!”, Federaţia Agrostar;
  • workshop-uri şi ateliere de bune practici;
  • un concurs al cărui premiu va consta într-o vizită de studiu în Spania. La concurs se vor putea înscrie  studenţii care se vor remarca în stagiile de practică;
  • atragerea în întreprinderi simulate;

Studenţilor li se vor pune la dispoziţie materiale suport, de informare şi educare: broşuri cu recomandări privind identificarea şi obţinerea unui loc de muncă, ghiduri şi materiale referitoare la tematica obiectivelor orizontale ale proiectului, egalitatea de şanse şi dezvoltarea durabilă. Totodată, vor beneficia şi de un portal web care va conţine informaţii relevante despre proiect şi va fi actualizat pe tot parcursul implementării cu informaţii de interes pentru grupul ţinta.

Centrul de orientare şi consiliere în carieră din cadrul Universităţii Bioterra din Capitala face parte din cele cinci care se organizează și se lansează pe parcursul lunii iulie în București, Alexandria, Slobozia, Focșani și Buzău, potrivit activităților de implementare cuprinse în proiectul „Să devenim activi pe piaţa muncii!” și care vor furniza servicii de îndrumare în carieră, pentru un total de 5000 de studenţi.

Deschiderea Centrului de consiliere și orientare din București a fost marcată de desfășurarea unui seminar de informare a grupului țintă al proiectului, format din studenți cu privire la oportunitățile legate de integrarea pe piața muncii.

 

Obiectivele şi beneficiarii proiectului “Să devenim activi pe piața muncii!”

Proiectul se manifestă pe două coordonate distincte și anume: desfășurarea unui program complex de acțiuni și activități dedicate studenților în scopul autocunoașterii și dezvoltării personale, precum și furnizarea de servicii de informare și consiliere privind cariera și ocuparea studenţilor, în contextul existent în acest moment pe piaţa muncii şi în sistemul educaţional.

Întregul grup țintă al proiectului este alcătuit din 5000 de studenţi din oraşele: Bucureşti, Alexandria, Slobozia, Focşani, Buzău, selectaţi pe baza unor criterii obiective de performanţă profesională.

 

Obiectivul general al proiectului  este creşterea gradului de ocupabilitate şi a şanselor de ocupare a studenţilor din trei regiuni: Bucuresti-Ilfov, Sud – Est şi regiunea Sud-Muntenia.

Obiectivele specifice sunt:

  • Obiectiv specific 1: Furnizarea serviciilor de orientare, consiliere şi îndrumare către un număr de 5000 de studenţi din Regiunea Sud Est, Regiune Sud-Muntenia şi Regiunea Bucuresti-Ilfov în vederea sprijinirii acestora în tranziţia de la şcoală la viaţă activă.
  • Obiectiv specific 2: Dezvoltarea parteneriatelor intre Universitatea Bioterra, întreprinderi şi alte instituţii pentru facilitarea stagiilor de practică pentru 100 de studenţi în vederea facilitării tranziţiei de la şcoală la viaţă activă.

 

  • Obiectiv specific 3: Înfiinţarea şi dezvoltarea a trei întreprinderi simulate în vederea dezvoltării competențelor antreprenoriale a studenţilor din Universitatea Bioterra.

 

Beneficiile grupului ţintă:

5000 de studenţi benficiază de serviciile de orientare şi consiliere în vederea sprijinirii lor în trazitia de la şcoală la viaţă activă;

100 din cei 5000 de studenţi consiliaţi dobândesc cunoștine practice în urma efectuării stagiilor de practică;

60 de studenţi din cei 5000 de studenţi consiliaţi dobândesc cunoștine practice de afaceri prin implicarea lor în înfiinţarea şi dezvoltarea a trei întreprinderi simulate;

10  studenţi din cei 5000 vizaţi în grupul ţintă vor obţine un loc de muncă ca urmare a asistării lor prin servicii de consilier și orientare furnizate prin prezentul proiect;

60 de studenţi din cei 5000 vizaţi în grupul țintă sunt pregătiţi să înceapă o activitate economică ca antreprenori, ca urmare a implicării lor în înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor simulate.

Perioada de desfăşurare a proiectului este de 20 luni, activităţile acestuia având loc în perioada 14.04.2014 – 13.12.2015.

Valoarea eligibilă a proiectului este de 12.327.967 Ron.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.