Impact Hub Bucharest și EFSE DF anunță finaliștii programului Food & Agri Tech Challenge

0

8 idei de afaceri locale își propun să aducă inovații în agricultură și industria alimentară

Dintre aproximativ 100 de soluții înscrise în programul Food and Agri Tech Challenge, dezvoltat de Impact Hub Bucharest cu susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud – Est (EFSE DF), 14 echipe au fost selectate să participe la a doua etapă de selecție – bootcamp-ul ce a avut loc pe 31 ianuarie și 1 februarie la Impact Hub Universitate.

În cadrul bootcamp-ului echipele au participat la un workshop de business modelling în care și-au definitivat/ evaluat modelul de business, au identificat segmentele de clienți și canalele de comunicare, dar și resursele și parteneriatele de care au nevoie pentru a crea un business stabil, înțelegând totodată și costurile pe care le presupune o afacere.

În același timp au primit feedback și sfaturi utile de la mentori ce activează în domeniul agriculturii și al industriei alimentare, care au ridicat teme de discuție despre cum pot aduce mâncare mai bună consumatorului urban sau despre cum pot vinde tehnologie fermierului.

Rolul acestui bootcamp a fost de învățare, cât și de selecție. În urma celor 2 zile de pregătire intensă și de jurizare pe baza prezentărilor finale, 8 soluții au fost alese să participe în pre-accelerator:

  • Dahna – aplicație mobilă ce susține o alimentație corectă, durabilă și sănătoasă, prin crearea de meniuri personalizate bazate pe indicii oferiți de utilizator
  • VetFast – aplicație ce oferă asistență medical veterinară în mediul rural, conectând crescătorii de animale cu medicii veterinari
  • Reebo – imprimantă alimentară 3D concepută să funcționeze în sistem vending-machine
  • BeeLog – sistem hardware și software dedicat sectorului apicol care comunică activ și pasiv orice informație despre starea familiilor de albine
  • AgriHub – un marketplace ce conectează restaurantele cu producătorii de legume din zone adiacente
  • Agritech Center – este un Marketplace B2B, care pune în contact cumpărătorii și vânzătorii de produse agricole
  • No-Microbs Sticker – sticker aplicabil pe suprafața fructelor și a legumelor cu coajă comestibilă, dizolvabil în apă, cu acțiune anti-microbiană
  • Greeno – automatizare smart de sere agricole, ce oferă plantelor în mod autonom toate condițiile de creștere fără intervenție umană

Criteriile de jurizare au vizat impactul pe care îl poate avea soluția propusă, elementul inovator adus de tehnologie, scalabilitatea, fezabilitatea operațională și financiară și capacitatea echipei de a o îmbunătăți și transforma în realitate.

Juriul a fost format din: Oana Craioveanu (Impact Hub Bucharest), Bogdan Iordache (Apiary Book), Rudolph Mihaiu (Enten Systems), Cezar Nourescu (CBNagro.tech), Radu Bălăceanu (Lifebox)

Markus Aschendorf, Președintele Facilității de Dezvoltare EFSE a menționat: “Food & Agri Tech Challenge este exact tipul de proiect pe care EFSE DF îl susține din toată inima. Acesta combină mai multe dintre elementele pe care ne axăm: viziune antreprenorială, inovație, tehnologie, impact și chiar și susținerea agriculturii – un sector important în România. Este încântător să vedem toate ideile grozave propuse din întreaga țară și așteptăm cu nerăbdare să urmărim dezvoltarea acestor startup-uri cu un mare potențial. Baftă tuturor participanților!”

Am pornit în acest program cu încrederea că potențialul celor două industrii, food și agri, permite dezvoltarea de soluții inovatoare care să revoluționeze viitorul. Nu ne-am înșelat și am văzut că există foarte multe idei bune și antreprenorii sunt mai pregătiți ca oricând. Sunt deschiși la învățare și au dorința de a schimba în bine procesele învechite și de a aduce tehnologia în fața celor mai reticenți.

Cele 8 echipe selectate să meargă mai departe în programul Food & Agri Tech Challenge sunt foarte motivate și au toate șansele de reușită dacă își vor însuși cunoștințele dobândite pe parcursul celor 6 luni de pregătire. Mult succes le dorim!” a declarat Oana Craioveanu, CEO și Cofondator Impact Hub Bucharest

Food & Agri Tech Challenge este un program de pre-accelerare dedicat celor care pot propune soluții tehnologice care să schimbe industria alimentară sau agricultura. Programul va continua cu o serie de workshop-uri și training-uri menite să aducă soluțiile selectate în program mai aproape de un prototip validat și astfel să își construiască un model de business corect. Echipele vor trece prin 2 Review Boards în care vor discuta cu mentorii și juriul și vor analiza progresul lor ca participanți în pre-accelerator.

În iulie, echipele selectate se vor pregăti de prezentarea finală într-un eveniment ce va reuni mentori, juriu, investitori și experți în cele 2 industrii. La Demo Day, echipele își vor prezenta proiectele și vor primi feedback-ul publicului prezent. Mai multe informații pot fi găsite pe website-ul programului: www.fatchallenge.ro.

Despre Impact Hub Bucharest   

Impact Hub Bucharest este organizația ce susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor cu impact pozitiv în societate în cadrul unei comunități globale, oferind spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente, precum și opțiuni de finanțare prin crowdfunding. Prezentă în București din 2012, organizația face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente, iar în București cu 3 locații centrale la Timpuri Noi, Universitate și Floreasca. 

Despre Fondul European pentru Europa de Sud – Est (EFSE) și Facilitatea de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud – Est (EFSE DF)

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) are scopul de a stimula dezvoltarea economică și prosperitatea în țările din Europa de Sud-Est și din Parteneriatul Estic. EFSE cooperează cu instituțiile de creditare partenere locale pentru a face față necesităților de finanțare ale întreprinderilor micro și mici și ale gospodăriilor private cu venit redus.

Facilitatea de Dezvoltare EFSE (EFSE DF) este o facilitate de asistență tehnică lansată în anul 2006 care funcționează în mod independent de EFSE în baza unui acord fiduciar conform legislației Luxemburgului. Scopul EFSE DF este de a oferi o asistență tehnică eficientă, dedicată și inovatoare pentru a maximiza impactul finanțării oferite de Fond în țările în care activează.

Lucrând împreună cu organizațiile locale care promovează proiecte de incubare și accelerare, EFSE DF oferă antreprenorilor expertiză, resurse, mentorat, oportunități de networking, oportunitatea de a primi sprijin financiar și alte mijloace necesare pentru transformarea ideilor bune în afaceri de succes. Astfel, EFSE DF și partenerii săi contribuie la crearea unui ecosistem în care antreprenorii pot să prospere, fiind ghidați de spiritul EFSE, un Fond cu adevărat antreprenorial.

Despre autor

avatar

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.