Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Imblanzirea cartilor, intalnire cu Zorba Grecul. INTRARE LIBERA pentru liceeni si studenti

0

 Fundatia Calea Victoriei si Libraria Bastilia va invita sambata, 20 octombrie, ora 16.00, la prima intalnire a seriei „Imblanzirea cartilor”, la care, foarte probabil, il veti cunoaste si indragi pe Zorba Grecul – un personaj amuzant si fascinant al literaturii universale.

Deschidem seria de evenimente „Imblanzirea cartilor” cu o poveste despre unul dintre cele mai frumoase romane ale secolului XX – Zorba Grecul, de Nikos Kazantzakis. Va invitam sa cunoasteti un personaj fascinant, care a trait intr-adevar intre 1867 – 1942 si a carui poveste s-a transformat nu doar intr-o carte savuroasa, ci si intr-un film de mare succes.

Exista un alt fel de libertate, in afara celei castigate „vitejeste, in luptele cu turcii”. Mai putin discutata prin manualele de limba romana, libertatea lui Zorba este, concomitent: bucurie, joc, blandete, curaj, intelegere, exces. Libertatea pe care continui sa o ai, chiar daca ai pierdut „razboiul” in conditii dezastruoase.

„De-ar fi sa-mi aleg azi un „indrumator spiritual”, un „guru”, cum il numesc indienii, „Batranul”, cum ii zic calugarii de la Sfantul Munte, cu siguranta ca pe Zorbas l-as alege fara a sta pe ganduri.” Nikos Kazantzakis

La evenimentul la care va invitam, Anda Cruceanu, regizor si scenarist, ne va povesti despre cum se face trecerea unui text literar in imagini si care este rolul regizorului in acest demers. Filmul ofera o imagine subiectiva a textului literar proiectat pe nivelul cultural al regizorului. Acest seminar isi propune sa vorbeasca despre diferentele dintre textul Zorba Grecul, scris de Nikos Kazantzakis (publicat in 1946) si filmul cu acelasi nume,  regizat de Mihalis Kakogiannis 1964.

Intalnirile seriei „Imblanzirea cartilor” sunt evenimente cu intrare libera, gandite pentru liceeni si studenti (14-20 de ani).

Partener in organizarea acestui eveniment este Libraria Bastilia, in al carei spatiu se vor desfasura intalnirile.

Casa in care se afla libraria a fost construita in 1913, de arhitectul Spiridon Ceganeanu. Cele trei corpuri ale cladirii au fost locuite de fratii Petrascu: doctorul Vasile Petrascu, pictorul Gheorghe Petrascu si Nicolae Petrascu – directorul Revistei literatura si arta romana.

 

Corpul de cladire in care functioneaza libraria a apartinut doctorului Vasile Petrascu.

 

Lector: Anda Cruceanu

Data: 20 Octombrie 2012; Ora: 16:00

Varsta Minima: 14; Varsta Maxima: 20

INTRARE LIBERA PENTRU LICEENI SI STUDENTI

Loc: Cafeneaua Librariei Bastilia, Piata Romana, nr 5

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.