Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Imblanzirea cartilor (II): De veghe in lanul de secara. INTRARE LIBERA

0

Fundatia Calea Victoriei si Libraria Bastilia va invita sambata, 17 noiembrie, ora 16.00, la a doua intalnire din seria campaniei de lectura “Imblanzirea cartilor”. Jurnalista Ana Maria Ciobanu va povesti despre una dintre cartile ei preferate – De veghe in lanul de secara, de J. D. Salinger.

Popularitatea uriasa a acestui roman creeaza asteptari mari si implicit produce si foarte multi cititori dezamagiti. Vom discuta despre de ce unii cititori nu pot simpatiza cu firea lui Holden, dar si daca sentimentul de singuratate mai poate fi de actualitate pentru adolescentii prezentului, atat de interconectati multumita internetului.

Vom descoperi un personaj – narator fascinant, care pe cat de destept si de matur sustine ca se crede, pe atat de emotional se dovedeste si vom incerca sa intelegem de ce starneste atata fascinatie.

Impactul cultural al personajului construit de J.D. Sallinger continua sa fie major, la 61 de ani de la publicarea romanului. In cadrul acestei intalniri vor fi trecute in revista cateva dintre cele mai cunoscute referiri la “De veghe in lanul de secara”, in muzica, film si literatura.

Anual, 250.000 de exemplare din acest roman publicat in 1951 sunt vandute in toata lumea. Intre 1961 si 1982 “De veghe in lanul de secara” a fost cea mai cenzurata carte din scolile si bibliotecile americane. Formatia Guns N Roses are o piesa care poarta titlul romanului – “Catcher in the rye”.

La evenimentul la care va invitam, Ana Maria Ciobanu, jurnalist, le va propune participantilor sa-si “dreaga vocea” si sa experimenteze scrisul in stilul lui J.D. Sallinger cu ajutorul unor exercitii scurte.

Tinerii care se vor implica activ in discutie vor fi premiati cu carti oferite de editura Nemira.

Intalnirile seriei “Imblanzirea cartilor” sunt evenimente cu intrare libera, gandite pentru liceeni si studenti (14-20 de ani).

Lector: Ana Maria Ciobanu

Data: 17 Noiembrie 2012; Ora: 16:00

Varsta Minima: 14; Varsta Maxima: 20

INTRARE LIBERA

Loc: Cafeneaua Librariei Bastilia, Piata Romana, nr 5

Inscrierela CONTACT@VICTORIEI.RO

 

 

“Dar mie cel mai mult imi plac cartile care, macar din cind in cind, sint comice. Citesc eu si carti clasice, multe carti clasice, ca Intoarcerea pe meleagurile natale si altele, si-mi plac; citesc si o gramada de carti de razboi si de romane politiste si altele de genul asta, dar nu prea ma-nnebunesc dupa ele. Mie imi plac cartile care, dupa ce le ispravesti, simti c-ai vrea ca autorul sa fie cel mai bun prieten al tau si sa-l poti chema la telefon ori de cite ori ai chef”. – personajul Holden Caulfield

 

Partener in organizarea acestui eveniment este Libraria Bastilia, in al carei spatiu se vor desfasura intalnirile. Casa in care se afla libraria a fost construita in 1913, de arhitectul Spiridon Ceganeanu. Cele trei corpuri ale cladirii au fost locuite de fratii Petrascu: doctorul Vasile Petrascu, pictorul Gheorghe Petrascu si Nicolae Petrascu – directorul Revistei literatura si arta romana.

Corpul de cladire in care functioneaza libraria a apartinut doctorului Vasile Petrascu.

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.