Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Imagini ale Paradisului în istoria religiilor

0

Norișori pufoși, vegetație luxuriantă sau decor minimal? Există o mulțime de variante în care oamenii și-au imaginat Raiul. Așa că Fundația Calea Victoriei te provoacă la o nouă călătorie culturală. 🙂 Din 4 decembrie, vino să afli mai multe despre Imaginile Paradisului în istoria religiilor – un curs în 3 ședințe, cu Cristian Vechiu.

Felul în care o comunitate își închipuie cum arată fericirea sau liniștea sufletească spune multe despre viața sa. Tărâmul sacru A’aru al vechilor egipteni, Casa Cântecului a zoroastrienilor, Sheol-ul întunecos al iudaismului, dar și Câmpiile Elizee ale grecilor antici, grădina Edenului, de unde au fost izgoniţi primii oameni, ne permit să înțelegem cum a fost reprezentat Paradisul ca ultimă destinaţie a sufletelor celor drepţi, ca promisiune a vieţii veşnice în creştinism şi, mai apoi, în islam.

La prima întâlnire afli cum era văzut în Egiptul antic tărâmul vieţii veşnice, cel stăpînit de Osiris, dar şi ce era „grădina îngrădită” a zoroastrienilor – originea ideii de Paradis şi vei dezbate primele idei ale judecăţii sufletelor.

Ce ne așteaptă după moarte? O lume a „hologramelor” sau o biruinţă a sufletului? Va fi vorba, la a doua întâlnire, despre grădina Edenului şi lumea tenebrelor în iudaism, despre Hades şi Câmpiile Elizee în religia vechilor greci. Tot acum înțelegi cum şi-a făcut loc aici concepţia heterodoxă a reîncarnării: Gilgul şi teoria metempsihozei.

Despre ideea învierii morţilor, cu sacrificiul cristic şi răscumpărarea păcatului originar ca „porţi” de intrare prin „zidul înverzit” al Paradisului povestim la finalul cursului. Vei afla destule și despre imaginea raiului islamic – grădina Jannah –, dar şi despre Barzakh ca spaţiu intermediar – un soi de Purgatoriu la un concept al misticii sufi.

La rândul nostru, urmare a lecturilor și filmelor văzute, ne imaginăm în fel și chip acest loc sacru. După acest curs, chiar dacă n-ai să fii chiar sigur cum arată, exact, Raiul, vei înțelege poate mai multe despre oamenii printre care trăiești, vei recunoaște sursa diverselor idei și teme preluate sau avansate de scriitori sau scenariști.

Cursul are loc în seri de luni, de la 19.00, începând din 4 decembrie, la Fundația Calea Victoriei – str. Popa Soare, nr. 40, et. 1.  Taxa de participare e de 165 de lei, înscrieri se fac pe contact@victoriei.ro.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.