HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului în curtea interioară MTR

0

HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului

13 septembrie 2014, ora 19.00, în curtea interioară

Muzeul Național al Țăranului Român

Afis_Concert_Hausi

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă sâmbătă, 13 septembrie 2014, la ora ora 19.00, la HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului, concert de muzică tradițională cu Nicolae Pițiș, Tezaur Uman Viu și Maria Casandra Hauși, Trofeul Maria Tănase.

Acompaniază: Marius Sabo, vioară (ceteră); Adrian Iercoșan, chitară (zongoră); Dănuț Gheorghe Florea, dobă.

Concertul de muzică tradițională din Maramureș este inspirat de grăitoarele versuri populare:

Oameni buni mă ascultați

Dușmanilor nu mă dați

Cât a și român, român

Pă pămantul Lui Stăpân

Să-și horească horile

Să-și lumineze zorile.

Nu vă uitați Limba Română

Nici credința străbună!

NICOLAE PIȚIȘ

“Niculaie a lui Ion a lui Iacob din Fundătura din Lăpușul Românesc”. De mic copil a cântat la clăci, nunți “din gură”, “din frunză”, cu fluierul, trâmbița, claneta. Din 2012 deține titlul de“Tezaur Uman Viu”, proiect inițiat de către Ministerul Culturii și Unesco.

În 1976, a cântat pe coloana sonoră a filmului românesc Pintea, regizat de Mircea Moldovan, protagonist Florin Piersic.

Din 1999 a colaborat cu artiști ca Grigore Leșe, Ioan Pop și Grupul Iza, cu aceștia a umblat în lumea largă, Elveția, Germania, Franța, Polonia, Austria. Din 2007 horește în toată țara, mai mult alături de Maria Casandra Hauși. Aceasta din urmă îi urmează cu sfințenie darurile binecuvântate.

MARIA CASANDRA HAUȘI s-a născut în Baia Mare, Maramureș. A prins de la bătrânii locurilor meșteșugul fără vârstă al Horilor în grumaz (horea lungă).

Ucenică a școlii înalte de muzică din Cluj la clasa de canto a profesorilor Alexandru Fărcaș și Gheorghe Roșu. Laureată a Marelui Premiu și Trofeului Maria Tănase, a marcat și celebrat intrarea DOINEI în Patrimoniul Imaterial UNESCO prin lansarea albumului de muzică tradițională intitulat generic DOINA – Horea Lungă – Cântec arhaic românesc din Maramureș. Despre acest gen muzical, pe care l-a făcut cunoscut prin turnee în țară și străinătate, mărturisește că este universul ei fără margini unde și-a găsit casa. Anul acesta în perioada septembrie – octombrie va fi una din vocile care vor crea un peisaj românesc nemaivăzut în incursiunea muzicală a turneului Roots Revival Romania dedicat Mariei Tănase.

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează