HaHaHa! În București există guma de mestecat care ne învață ce este bunul-simț!

0

Societatea s-a deteriorat rău odată cu trecerea anilor și totul pare ireversibil! Valorile morale și educația sunt o utopie în aceste timpuri, iar rezultatele lipsei acestor noțiuni de bază într-o societate sănătoasă se pot vedea la orice pas.

Fie că vorbim despre corupția de la nivel înalt, despre lipsa de educație oferită copiilor de către părinți sau despre lipsa de investiții în sistemele esențiale, cum ar fi cel medical și educațional, toate acestea au dus, în timp, la degradarea societății.

Lipsa educației „a coborât și în stradă”! Pe unii concetățeni nu i-a cuprins încă „febra educației”, iar ambalajele, filtrele de țigară și sticlele de plastic zboară în continuare din mâinile consumatorilor pe asfalt, zburdând libere pe străzile capitalei.

Guma de mestecat. Cei 7 ani de acasa.

Unii oameni au ajuns la limita răbdării și au dorit să tragă și un semnal de alarmă că toată această deteriorare a societății contemporane trebuie să se oprească!
Este și cazul Anei Petrovici-Popescu, care a stârnit interesul bucureștenilor dar și al turiștilor aflați în plimbare în centrul capitalei cu opera sa. Numele nu putea fi mai sugestiv: „Guma de mestecat. Cei 7 ani de acasă”!

Opera sa și-a făcut veacul până nu demult în Piața Revoluției în cadrul proiectului Kulturama și este cunoscută drept „cămila aceea roz care nu înțelegem ce rost are pe Pământ”!

Ei bine, rostul operei sale este unul foarte nobil, cum spuneam: acela de a atrage atenția asupra lipsei de educație și a consecințelor acesteia. Sculptura este un simbol al indiferenței în general și al lipsei de respect în toate aspectele vieții. De curând, gigantica gumă de mestecat a fost „adoptată” de către cei de la HaHaHa Production, opera regăsindu-se mai nou în fața celebrei case de producții din București.
Demersul Anei este, de asemenea, unul foarte nobil și merită promovat pentru ca mesajul lucrării sale să fie cunoscut de toți românii cu obieciuri mai puțin civilizate.

Guma de mestecat. Cei 7 ani de acasa

Bună, Ana! În primul rând, când ți-a venit ideea de a face această sculptură ?

Lucrarea a fost făcută pentru a participa la Noaptea Muzeelor de anul acesta. Expoziția s-a numit ”WHAT ABOUT SCHOOL” și a avut loc la Școala Centrală.

De câte gume de mestecat ți-ai lipit talpa încălțărilor până să-ți vină această idee?

Ideea acestei lucrări nu mi-a venit neapărat de la numărul de gume în care am călcat, ci în urma unei
observații legată de școală și de tot ce este în jurul nostru. ”Guma de mestecat. Cei 7 ani de acasă”
este un simbol al indiferenței și al lipsei de respect în general. În toate aspectele vieții.

Care au fost impresiile care au ajuns la urechiile tale, lăsate de trecători sau necunoscuți?

Amestecate! De la ”ce mișto e”, până la ”ce e porcăria asta roz…?”!

Cum de te-ai oprit la o gumă de mestecat și nu la un PET sau o brichetă?

Guma-caracatiță sau guma-patrupedă, cum a mai fost denumită, mi se pare că e mult mai relevantă pentru a atinge acel fond comun al oamenilor. În conștiința oamenilor, din punct de vedere vizual, guma mestecată este ceva scandalos.

Crezi că a ajuns adevăratul mesaj al sculpturii în mințile oamenilor?

Sper că da. Oricum el era scris pe placheta de lângă lucrare.

Cum este să practici arta contemporană în România?

Al naibii de greu!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.