GROWASP lanseaza Laboratorul de Creatie

0

Growasp – Ground for Research and Education continuă cu noi ateliere de formare dedicate profesioniștilor din domeniul artelor performative contemporane. Astfel, începând cu 27 mai, pornim Laboratorul de Creație – un format gratuit inițiat și coordonat de către directorul artistic Andreea Căpitanescu și dezvoltat împreună cu invitați speciali ai WASP – Working Art Space and Production printr-o serie de ateliere intensive. Fiecare atelier va avea un număr maxim de 6 participanți ce vor explora noi metode de cercetare și producție artistică, fiind astfel provocați să testeze noi formate de solo performance.

_MG_5934_0990

ȚARA NIMĂNUI : LABORATOR DE SOLO PERFORMANCE

Descriere

Laboratorul intensiv propune explorarea de către participanți, pe propria piele, a Live Art-ului [1] și a Action-Performance-ului, privite ca fiind unele dintre cele mai vitale și nodale spații artistice ale momentului.

Artiștii tineri care nu se înscriu în zone sigure ale artelor performative găsesc mai greu teritorii care sa le valorizeze explorările. Laboratorul are o structură care ia în considerare autenticitatea și individualitatea artiștilor participanți, punându-i, în același timp, în mod natural în contact colaborativ. Vor fi selectați 6 artiști care, alături de artista Ioana Păun, vor explora zone de risc și tabu (personale, colective, din sfera actual socială sau politică, etc) și le vor atinge ”punctele nevralgice” prin acțiuni peformative. Pe parcursul laboratorului, fiecare va concepe un solo, care va fi prezentat în cadrul WASP într-un eveniment public.

Direcțiile de lucru în laborator sunt: corp, prezență, rezistență, relația cu publicul, propriile istorii, limite și riscuri. Sunt încurajați sa aplice artiști care, într-o eră suprasaturată mediatic, își centrează practica pe mijloace proprii și directe. Conceptul laboratorului – Țara  Nimănui – se referă literalmente la acel spațiu neocupat sau aflat sub dispută, în care nimeni nu pătrunde din cauza incertitudinii.

[1] Live-Art-ul a apărut ca și concept în anii ‘80 în Anglia, combinând dansul, teatrul, acțiunea într-o formă de expresie axată pe corpul artistului și, spre deosebire de Performance Art care a derivat din arta vizuală, se naște din creațiile avangardiste ale artiștilor de spectacole.

Desfășurare

Primele 5 ateliere se vor desfășura colectiv, urmând ca următoarele 3 sesiuni să cuprindă grupuri de 1-2 participanți care lucrează la propriul solo și își oferă feedback alături de coordonatoare. Grupurile de lucru vor fi definitivate în funcție de zone comune de interes și de comunicare. Ultimul laborator aduce împreună întreg grupul de artiști pentru a viziona lucrările solo și a realiza sesiuni de feedback. În cadrul atelierelor colective se vor explora teritorii de expresie individuală, se vor viziona documentări ale unor producții solo recente, internaționale și vor avea loc discuții în grup pe teme precum: statutul artistelor și artiștilor emergenți, oportunități și rezidențe de performance și arte emergente, producția de solo art. WASP ofera tuturor participanților acces liber la mediatecă și la bibliotecă.

Inscriere

Pentru a vă înscrie trimiteți un CV și un link video (vimeo, youtube sau link de download) cu un video al unei lucrări personale care se înrudește cu Performance Art-ul la adresa contact@waspmagazine.com.

Program:

Luni: 1, 8, 15 iunie
Miercuri: 27 mai;  3, 10 iunie
Vineri:  29 mai ;  5, 12 iunie

Intervalul orar va fi stabilit de organizatori împreună cu cei selectați.

Ioana Păun | BIO

Ioana Păun (n. 1984, România) este regizor care lucrează și cercetează internațional, având educație în teatru și performance la UNATC București și Goldsmiths. Artista este interesată de subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. Proiectele Ioanei Păun au fost vizibile în România, Palestina, USA, Marea Britanie, Franța, Austria, România, Cehia, Grecia, Germania, Suedia și Italia în spații precum: Theatre Royal Stratford East Londra, Teatrul Schaubühne, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Teatrul Național din Iași, Teatrul Foarte Mic, Kunstraum Lakeside, Live Art Development Agency, WASP București, CEC ArtsLink, MAXXI Roma, Onassio Centre Atena, Fabrica de Pensule, Cinema Elvira Popescu.

Din 2012, Ioana a lucrat la o platformă de vizibilitate prin teatru pentru cele care muncesc în ”industria afecțiunii”, alături de artiste, jurnaliste, bone și menajere din Mexic, Filipine, România sau Puerto Rico, printre cele mai recente creații fiind spectacolul Produse Domestice. Proiectele recente ale regizoarei confruntă distopiile contemporane și imaginează situații în care participanții ajung să negocieze atitudini și politici de co-existență.

Ioana Păun a predat și a facilitat ateliere de Performance Art în cadrul Ashtar Theatre din Palestina, Atelier 35, UNATC, Universitatea Babeș Balyiai – Departamentul de Teatru, Live Art Development Agency Londra și The Academy of Performing Arts din Praga.

site    portofoliu    produse domestice

Laborator de solo dance performance | Andreea Căpitănescu, invitat: Valentina de Piante

Laboratorul propune realizarea în regim de mentorat a unor lucrări de solo dance performance ce vor fi prezentate la final într-un eveniment deschis publicului, susținând astfel debutul artistic al tinerilor creatori. Sub îndrumarea Andreei Căpitănescu și a invitaților săi, participanții selectați vor fi sprijiniți în realizarea unor producții personale, fiind încurajați să își exploreze identitatea, dar și să acumuleze noțiuni de bază ale coregrafiei și dramaturgiei contemporane.

Astfel, plecând de la corp și prezența sa în spațiu, participanții vor fi ghidați în descoperirea unor modalități personale de comunicare performativă. Prima parte a cursului va fi condusă de Valentina de Piante având ca scop descoperirea unor limbaje de mișcare personale, prin potențarea bagajului fizic și emoțional al fiecăruia. Exercițiile propuse de Valentina se vor axa pe accesarea memoriei corporale și descoperirea unor modalități autentice de expresie, trecând de la gândire către sensibilitate, în încercarea de a accesa noi căi de cunoaștere și comunicare.

În cea de-a doua parte, cursanții vor acumula noțiuni de dramaturgie și performativitate, fiind ghidați de Andreea Căpitănescu în construcția unui conținut coregrafic coerent, inteligent și relevant în raport cu ideile și temele pe care își propune să le atingă. Se vor analiza și discuta modalitățile de a alege în ceea ce privește posibilitățile de punere în scenă,  de selectare și structurare a materialului coregrafic, de adăugare a noi straturi de sens și conținut, de asociere și disociere între ele. La finalul atelierului, fiecare participant va prezenta un solo dance performance. Lucrările vor fi analizate în perspectiva contextului creativ internațional.

Program:

Luni: 8, 15, 22, 29 iunie | 10:00 – 14:00
Vineri: 5, 19, 26 iunie; 3 iulie | 10:00 – 14:00

Inscriere: pe bază de CV la contact@waspmagazine.com. Termen limita: 2 iunie. Persoanele selectate vor fi anunțate prin e-mail pâna la data de 4 iunie. Participarea este gratuită.

Andreea Căpitănescu | BIO

Andreea Căpitănescu este director artistic și curator al eXplore dance festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, președinte al Asociației 4Culture și curator WASP – Working Art Space and Production. Din 2008 este manager de proiect în cadrul mai multor proiecte europene coordonate de catre 4Culture: Foreign Bodies (2015-2016), Life Long Burning (2013-2018), Jardin d’Europe (2008-2013), eXplore dance festival (2011-2013). Initiaza si conduce proiecte precum: Platforma X, Platforma Romanească de Dans Contemporan și Performance, Austrian Dance Days, Balkan Dance Platform, PerForming the body, 4Projects, rezidențe și producții internaționale anuale.
În anul 2015 este membru in board-ul curatorial ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival, 8:tension Series (Viena).

In anul 2013 a fost membru in juriul DIORAPHTE CINEDANS JURY AWARD, in cadrul editiei a 10-a CINEDANS – Dance on Screen Festival (Amsterdam).

In 2009 a fost membru in board-ul de selectie al Balkan Dance Platform.

Este membru co-fondator al Asociatiei ArtLink, iar intre 2005-2010 a fost director artistic al asociatiei.

Intre 2006-2007 a participat in calitate de coregraf in cadrul Programului de rezidente ArtistNe(s)t (Bacau) si in calitate de performer in cadrul proiectului European “Migrant body” (Bucuresti, Bacau, Rotterdam, Liverpool, Bassano del Grappa, Venezia),

In 2006 a beneficiat de bursa danceWEB Viena, participand la workshopuri, proiecte de coaching conduse de Hooman Sharifi si Xavier le Roy, si mentorship oferit de Mathilde Monnier si Loic Touze, în cadrul ImPulsTanz Festival.

Din 2003, Andreea Căpitănescu conduce ateliere de dans contemporan în cadrul unor programe şi ateliere de dans organizate de Pro-Helvetia, Unesco, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, SCOALA MEA, WASP-Working Art Space and Production.

În perioada 2004 – 2005 a fost profesor de dans contemporan la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” şi preparator univ. în cadrul U.N.A.T.C. “I.L.Caragiale”, Facultatea de Teatru, secţia Coregrafie. În perioada 1999 – 2005 a fost angajatã a companiei “Orion Balet”- Bucureşti.

A absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti (1999) si UNATC I.L.Caragiale – Facultatea de Teatru, sectia Coregrafie (licenta 2004). Intre 2004-2006 a urmat cursurile de Master  – Regia Spectacolului Contemporan, din cadrul UNATC.

Valentina de Piante | BIO

Valentina de Piante Niculae este coregraf și dansator, doctor în artele spectacolului. Este profesor asistent la secția de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București. În postura de coregraf studiază co-prezența diferitelor inteligențe ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrând diferite nivele ale conștiinței: emoționale, senzoriale, cognitive.
A participat la cursuri și ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre alții.
Este profesor invitat în diferite universități și instituții de cercetare. În 2009, la invitatia Andreei Capitanescu, a participat, in cadrul proiectului european Jardin d’Europe, la seminarul TTT – Teaching The Teachers – București, alături de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp și Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a început cursuri de formare în metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano pentru a deveni practicianul metodei.

Din 2012 sustine in mod regulat ateliere de dans la WASP – Working Art Space and Production.

Laboratorul de creație este un format inițiat și coordonat de către directorul artistic Andreea Căpitanescu și dezvoltat împreună cu invitați speciali ai WASP – Working Art Space and Production printr-o serie de ateliere intensive.

Fiecare atelier va avea un număr maxim de 6 participanți ce vor explora noi metode de cercetare și producție artistică, fiind astfel provocați să testeze noi formate de solo performance. WASP oferă participanților spațiu, cursuri, acces la mediatecă și suport tehnic, iar elementele de productie pentru fiecare solo (dacă vor exista) sunt responsibilitatea fiecărui participant.

Laboratorul de creație este un format gratuit oferit de către WASP – Working Art Space and Production și partenerii săi, în cadrul GROWASP – Ground for Research and Orientation, un Program de Formare Profesională în Domeniul Artelor Performative Contemporane. Proiect cultural finantat de AFCN, Life Long Burning și Programul Cultura al Uniunii Europene.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.