Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

GOV JAM, hackaton de design care adună oameni interesați să rezolve într-un mod inovativ probleme complexe din sectorul public.

0

Bucharest GOV JAM 2018
GOV JAM este un eveniment internațional care se întamplă simultan în zeci de orașe din întreaga lume. De cinci ani se întâmplă deja pe 4 continente, iar anul acesta vine și la București în 5-7 iunie.

Sursa: aici


Gov Jam este unul dintre cele trei sesiuni de JAM pe parcursul unui an: Global Service Jam, Global GovJam și Sustainability Jam. Toate sunt evenimente globale și se desfășoară o dată pe an, concomitent în multe orașe din toată lumea, la o dată prestabilită.

Ce e o sesiune de DESIGN JAM?

Termenul de „JAM” vine din muzică.
Se întâmplă atunci când muzicienii se întâlnesc informal pentru a improviza fără o pregătire prealabilă. Fiecare participant vine la Jam cu talentul și instrumentul său, pentru a practica și a învăța de la ceilalți. Ceea ce la început suna a instrumente independente ajunge o melodie pana la final.
La fel ca la o sesiune de jam muzicală, la GOV JAM fiecare participant vine cu talentul și instrumentele proprii și construiește împreună cu ceilalți participanți – o piesă, respectiv o soluție pentru o temă dată. La fel ca membrii unei orchestre, participanții au experiențe proprii – de cetățeni, de experți, de designeri. Oricine poate participa, chiar dacă nu are experiență prealabilă de design. Credem în echipe multidisciplinare și lucru colaborativ.

Despre ce va fi primul Bucharest GovJam din 5-7 iunie 2018?

Global GovJam se concentrează pe inovație în probleme ce țin de guvernare în sensul cel mai larg, de spațiul public. Avem 48 de ore la dispoziție și echipe multidisciplinare să proiectăm soluția pentru o problemă publică, apoi să o prezentăm sub forma unui prototip unei comunități globale. Oamenii cu care pornim la drum pot fi colegi, prieteni sau oameni pe care îi întâlnim pentru prima dată.
Evenimentul în sine aproape că nu are reguli în afară de faptul că trebuie să se încheie în 48 de ore. Important este să te simți confortabil cu un grad ridicat de ambiguitate (ca în viață). E nevoie să fii deschis la ce aduce fiecare membru al echipei.

Vom genera, vom evalua, testa și prototipa idei legate de îmbunătățiri care pot fi făcute în domeniul public. Mai mult ca sigur vom petrece destul de mult timp scriind pe post-it-uri și agățând aceste idei pe pereți. Vom ieși din sală în căutarea utilizatorilor. Cel mai probabil se va lăsa cu învățare și voie bună. Ne dorim cel mai mult să fie o ocazie de învățare relaxată și în care să ne și distrăm.

Programul oficial:
5 iunie: 18.00 – 19.30
6 iunie: 09.00 – 18.00
7 iunie: 09.00 – 18.00

Problema?!

Rămâne un secret până în ziua Jam-ului pentru a oferi participanților ocazia să co-creeze soluții împreună, la fața locului, și să evite pe cât posibil echipe prestabilite, idei vechi, muncă individuală făcută cu sfântul Internet. Putem să promitem că tema va fi cel puțin ofertantă. Căutăm idei spontane, care să construiască la fața locului, pe ideile celorlalți. Promitem că tema va fi cel puțin ofertantă.

Cine poate participa?

Oricine. Experți, funcționari publici, corporatiști, politicieni, design thinkers, cetățeni curioși. Diversitatea face bine. În echipele de la GovJam avem toți idei bune, iar cele mai faine se nasc într-un cadru multidisciplinar.
Oricine vrea să învețe în 48h să găsească soluții inovative la probleme complexe prin metode de Design, fie că sunt cele de pe stradă sau de la birou.
Aici poți găsi mai multe despre istoria Sesiunilor de Design JAM:
https://www.service-design-network.org/community-knowledge/from-history-of-the-global-service-jam-to-the-rubber-chickens

Cine suntem și de ce organizăm acest JAM?

Suntem o comunitate de oameni curioși, de cetățeni, fie că ne numim UX designeri, Design Thinkeri, experți în afaceri publice, manageri de produs sau ONG-iști.
Credem în puterea designului ca filosofie și ca metodologie de soluționare a unor probleme reale. Aduce în centru, așa cum ar trebui să o facă toate serviciile publice, omul. Pe noi.
Ne reunim în curând pe http://www.bucharestjam.ro

Vino să participi și poate vei vrea să rămâi să ajuți la organizarea următoarelor evenimente.

Design Jam-urile sunt evenimente non profit. Taxa de participare acoperă costul markerelor, post-it-urilor și celorlalte materiale pe care trebuie să le pregătim.

#GGovJam #GGovJam2018 #BucharestDesignJam

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.