Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

GHID de bune practici in escalada pentru copiii cu dizabilitati

0

Climb Again propune recunoașterea terapiei prin escaladă pentru copiii cu dizabilități în primul ghid de bune practici în paraclimbing din România

Lansarea ghidului de bune practici la Climb Again Day_2

Lansarea ghidului de bune practici la Climb Again Day_3

Asociația Club Sportiv Climb Again publică prima lucrare de specialitate despre cățăratul sportiv în cazul copiilor și tinerilor cu nevoi speciale din România. Ghidul de bune practici apare ca rezultat al programului „Escalada, terapie pentru dizabilitate”, desfășurat în perioada august 2015 — martie 2016 și cumulat cu experiența de lucru cu copii cu deficiențe de auz, văz sau cu autism a Climb Again din ultimii doi ani.

Lucrarea debutează cu prezentarea asociației Climb Again, misiunii și poveștii fondatoare. Urmează prezentarea deficiențelor de vedere, auz și tulburare de spectru autist (TSA), într-o sinteză relevantă făcută de psihologii și terapeuții prezenți în program, care subliniază impactul fiecărei deficiențe asupra dezvoltării tânărului.

În capitolul 4 este prezentată disciplina sportivă și adaptările necesare pentru antrenamentele cu persoane cu dizabilități. Este descrisă terminologia acestui sport și felul în care limbajul și comunicarea în cadrul activității diferă de la o categorie de beneficiari la alta. Sunt prezentate observațiile directe ale instructorilor și terapeuților din sala de antrenamente — experiența primei dăți la sală, procesul escaladării, dezvoltarea unei atitudini potrivite. Urmează structura antrenamentului, acolo unde sunt punctate cele mai importante etape din procesul sportiv, în plan fizic sau mental: încălzirea, motivarea psihică, tehnicile de abordare a traseelor în funcție de deficiență.

Cea mai interesantă parte a lucrării cuprinde observațiile tuturor beneficiarilor implicați în proiect (direcți sau indirecți, copii, părinți, profesori), precum și ale specialiștilor (antrenori, instructori, psihoterapeuți), într-o încercare de trasare a lucrurilor importante din dezvoltare pe care escalada le poate îmbunătăți sau schimba: încrederea în forțele proprii, imaginea de sine, capacitatea de a rezolva probleme, dezvoltarea psihomotricității și abilităților sociale.

În concluzia ghidului de bune practici Climb Again reiterează cățărarea ca un instrument de incluziune socială și propune câteva schimbări la nivel de politici publice, printre care: recunoașterea escaladei sportive ca program național pentru categoriile de copii cu nevoi speciale de către Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități; recunoașterea terapiei prin escaladă sportivă ca metodă de recuperare terapeutică și incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului; recunoașterea escaladei ca terapie pentru persoanele cu dizabilități de către Federația Română de Alpinism și Escaladă.

Ghidul de bune practici poate fi consultat aici, alături de întreaga listă de recomandări ale Asociației Club Sportiv Climb Again.

Lansarea ghidului de bune practici la Climb Again Day_4

În ultimii doi ani, asociația Climb Again a derulat multiple programe de promovare a escaladei în rândul tinerilor cu deficiențe senzoriale, motorii, psihice sau cu afecțiuni din spectrul autist. Escalada devine în acest context o metodă non-formală de învățare și nu se concentrează doar pe îmbunătăţirea izolată a unui anumit tip de abilitate, așa cum fac metodele tradiţionale (logopedia pentru deficienţe de vorbire, de exemplu), ci apelează în același timp la abilităţile fizice, psihice și sociale, folosind tehnici adaptate și jocul.

Programul „Escalada, terapie pentru dizabilitate” este inițiat de Asociația Club Sportiv Climb Again împreună cu partenerii Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere București și Asociația Puzzle.

Pentru mai multe informații despre promotori, accesați paginile web sau Facebook listate mai jos:
www.climbagain.ro | www.facebook.com/ClimbAgain
www.scoalasurzi2bucuresti.ro/
www.spdv.ro
www.puzzleromania.ro | www.facebook.com/asociatia.puzzle.9

Pentru a accesa site-ul proiectului, urmăriți link-ul: http://www.climbagain.ro/terapiepentrudizabilitate.

Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și se desfășoară în perioada august 2015-martie 2016. Suma solicitată pentru proiect ca finanțare nerambursabilă de la Fondul ONG este de 31.412 euro.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.