Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Geoparks Week”, puntea dintre studenție și activitatea unui geoparc UNESCO

0
  • Timp de o săptămână, studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București s-au pus în rolul evaluatorilor de geoparcuri Internaționale UNESCO

Hațeg, 03.11.2020 Asociaţia Studenţilor Geologi şi Geofizicieni din cadrul Universității din București (ASGG-UB) a desfășurat, în perioada 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, cea de-a doua ediție a „Geoparks Week”, proiect de cercetare în domeniul geoconservării. Având ca model Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, proiectul de anul acesta s-a desfășurat în Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, după ce ediția anterioară s-a desfășurat în Geoparcul Aspirant UNESCO Ținutul Buzăului. În cadrul proiectului, studenții au urmărit descoperirea elementelor care compun identitatea locală a zonei și etapele necesare obținerii statutului de Geoparc Internațional UNESCO de către un Geoparc Aspirant.

Geoparks Week” este un proiect interdisciplinar, astfel că la activitățile din acest an au participat 10 studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică și un student de la Facultatea de Biologie, ambele din cadrul Universității din București. Timp de o săptămână, studenții au realizat analize ale diferitelor direcții de acțiune pentru dezvoltarea geoparcului aspirant, prin conceperea unor fișe de obiectiv corespunzătoare fiecărui punct vizitat și prin discuții cu echipa geoparcului, dar și cu comunitatea locală. Activitățile s-au desfășurat cu respectarea tuturor normelor de siguranță impuse de pandemia de COVID-19. Concluziile rezultate în urma activităților i-au fost prezentate directorului geoparcului Oltenia de Sub Munte, Florin Stoican, care i-a asigurat pe studenți că va lua în considerare punctele lor de vedere.

Cercetarea multidisciplinară a teritoriului, analiza contextului socio-economic, dezbaterile și soluțiile propuse i-au ajutat pe studenți să înțeleagă mai bine complexitatea unui geoparc și potențialul de dezvoltare pe care îl are acesta. Derularea anuală a proiectului este o componentă importantă a Programului pentru Geoparcuri UNESCO din cadrul Universității din București și contribuie la formarea de specialiști în geoconservare. Sunt sigur că o parte dintre ei vor lucra în acest domeniu, în viitorii ani”, afirmă lect. dr. ing. Alexandru Andrășanu, coordonatorul proiectului, expert evaluator al Rețelei Geoparcurilor Internaționale UNESCO și director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Prima ediție a proiectului „Geoparks Week” s-a desfășurat în Ținutul Buzăului, la rândul său Geoparc Aspirant UNESCO, și a avut drept scop investigarea unor obiective din punct de vedere geologic, geografic și biologic. A fost realizată o analiză complexă privind abordarea diverselor problematici, bazată inclusiv pe discuțiile cu comunitatea locală care i-a ajutat pe studenți să înțeleagă mai bine specificul locului, tradițiile și obiceiurile acestuia.

Un rol important în dezvoltarea proiectului „Geoparks Week” l-a jucat și experiența acumulată de studenți în urma desfășurării primei ediții a acestui proiect, dar și a proiectului „Țara Hațegului își dezvăluie misterele” desfășurat în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Am participat la ediția de anul trecut a proiectului și am realizat atunci că aceasta este direcția profesională pe care vreau să o urmez. Un prim pas pe acest drum a fost coordonarea acestui proiect. Am fost plăcut surprins atât de profesionalismul și dedicarea echipei Geoparcului, cât și de deschiderea membrilor acesteia asupra punctului nostru de vedere”, apreciază Beniamin Andone, student în anul III al Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București și coordonator al echipei de organizare a proiectului de cercetare.

A fost prima mea participare la acest proiect și am decis să mă implic în echipa de organizare cu dorința de a lua parte la procesul de dezvoltare a unui geoparc aspirant în vederea obținerii statutului de Geoparc Internațional UNESCO. Totodată, am dorit să le facilitez studenților participanți oportunitatea de a descoperi un domeniu atât de interesant cum este geoconservarea”, consideră Angela-Elena Ene, studentă în anul II la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, membră în echipa de organizare a proiectului.

Rezultatele proiectului se vor concretiza într-un raport științific elaborat de echipa de organizare, pe baza informațiilor și probelor preluate de participanți din teren. Experiența acumulată în cadrul proiectului va fi valorificată în cadrul activității Clubului de Geoconservare al ASGG-UB și va sta la baza organizării viitoarelor ediții ale proiectului. Totodată, succesul ediției de anul acesta va juca un rol important în dezvoltarea de noi inițiative studențești în domeniul geoconservării.

Proiectul „Geopark Week” a fost derulat în baza unei finanțări obținute de studenți din partea Centrului pentru Tineret al Municipiului București și a Primăriei Capitalei.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 161 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.