Genu Berlo. Culoarea timpului pe hartă. Expoziţie temporară

0

 

Vernisaj: vineri, 24 martie 2023, ora 17:30

Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită vineri, 24 martie 2023, la ora 17:30, la vernisajul expoziţiei lui Genu (Eugen) Berlo, intitulată „Culoarea timpului pe hartă”, proiect curatoriat de Călin Nicolae Vasilescu. Artistul expune o serie de picturi ce interpretează într-o manieră personală hărți aflate în patrimoniul muzeului.

Expoziţia este deschisă în perioada 25 martie – 25 iunie 2023, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

Acest proiect expozițional este un experiment interpretativ de juxtapunere a rezultatelor practicii cartografice cu cele ale practicii picturii în ulei pe pânză, în scopul relevării aspectelor marginalizate în cadrul ambelor domenii.

Ceea ce încearcă sa lase deoparte cartograful sau ce încearcă să ascundă pictorul devine un teritoriu comun al ambelor discipline: perceperea timpului ca o dimensiune măsurabilă în dorințe.  Alăturarea vizuală a picturii și hărții urmărește dezvăluirea unor noi structuri semantice, prin provocările încrucișate și reciproce născute din alăturarea lucrărilor de pictură și a celor cartografice. 

Ambele practici plănuiesc să „cucerească” un anumit teritoriu și, deși intenția diferă,  întotdeauna rămâne un rest imposibil de eliminat. Acest experiment caută să identifice produsul rezidual al ambelor practici, dezvăluind nevoia camuflată a omului de a găsi de fapt metode de cartografiere a timpului – nu durata oarbă, măsurată matematic și omogen, ci a timpului care măsoară dorințele noastre, și pe care nu-l putem percepe decât atunci când suntem conduși de dorință.

Genu (Eugen) Berlo (n. 1975) este un artist ce activează în România și Statele Unite ale Americii. A studiat Matematica, Arhitectura și Artele plastice. Lucrările sale de pictură și  grafică reflectă fascinația pentru linie, culoare, spațiu și complexitatea relațiilor pe care acestea le generează.

Călin Nicolae Vasilescu (n. 1977) a studiat Psihologia la București și Artele plastice la Montreal și Londra. Dintre colaborările sale în calitate de curator menționăm expoziția lui Răzvan Anton, Mnemonics, GAEP Gallery, 2015 și expozțiția grupului n+1, For Export Only, VIMANA Gallery, 2022.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.